Test av kjøttdeig

Kyllingkjøttdeigen er sunnest

Ernæringsfysiologen har kåret kyllingkjøttdeigen fra Den stolte hane til vinner i vår gjennomgang av 19 kjøttdeigprodukter.

TEST AV KJØTTDEIG: Vi testet 19 ulike kjøttdeigprodukter av storfe, svin og kylling/kalkun.
TEST AV KJØTTDEIG: Vi testet 19 ulike kjøttdeigprodukter av storfe, svin og kylling/kalkun. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
KLART FOR TACOFEST: Susanne (11), Peter (7) og Vårin (2) Døvle har ikke noe imot at det blir taco med kjøttdeig til middag.
KLART FOR TACOFEST: Susanne (11), Peter (7) og Vårin (2) Døvle har ikke noe imot at det blir taco med kjøttdeig til middag. Foto: Foto: Tore Fjeld
MAIS MÅ TIL: En salig blanding av kjøttdeig og mais.
MAIS MÅ TIL: En salig blanding av kjøttdeig og mais. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen

Produkttesten av kjøttdeigprodukter av storfe, svin og kylling/kalkun er utført av klinisk ernæringsfysiolog Marte Ottesen ved Bjørknes Høyskole. I testen har hun vurdert 6 typer kjøttdeig av kylling/kalkun, 9 typer kjøttdeig av storfe, 3 typer kjøttdeig av svin og 1 type kjøttdeig og storfe/svin. Produktene er vurdert og rangert ut fra andel kjøtt, salt, protein, fett/mettet fett og til en viss grad prisen. Alle produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen, smak er ikke et kriterium i testen.

Til pasta, gryteretter og ikke minst taco - kjøttdeig er den sentrale ingrediensen. Kjøttdeig kan varieres nesten i det uendelige, for eksempel med disse 10 rettene.

De siste årene har det kommet på markedet kjøttdeig av svin og kylling/kalkun, i tillegg til den tradisjonelle storfekjøttdeigen. Men hvilken variant er den sunneste?

- Generelt kan man si at kjøtt fra kylling og kalkun er sunnere valg enn kjøtt fra storfe og svin, sier Marte Ottesen, som er klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelærer ved Bjørknes Høyskole.

I denne kjøttdeigtesten har hun vurdert de 19 ulike produktene ut fra prosentandel kjøtt, saltinnhold, protein, fett og karbohydrater, samt til en viss grad prisen. Deklareringen av produktene varierer, det er for eksempel ikke alle som oppgir andel mettet fett, dette har gitt litt trekk i vurdering.

OBS: Vi har kun vurdert produkter som er merket med benevnelsen "kjøttdeig", ikke "karbonadedeig".

Kyllingkjøttdeig får 6

Det eneste produktet som får terningkast 6 er Kjøttdeig av kylling fra Den stolte hane AS. Denne består av 100 % kyllingkjøtt og er ikke tilsatt verken salt eller vann. Andelen fett er under 10 prosent, noe som gjør at den er nøkkelhullsmerket.

Kjøttdeig er et bearbeidet kjøttprodukt som i mange tilfeller er ispedd salt, vann og karbohydrater. Ifølge regelverket skal et produkt som omtales som kjøttdeig ikke inneholde mer enn 14 prosent fett. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men med 14 prosent fett vil det si at cirka 70 prosent av kaloriene kommer fra fett. Andelen mettet fett varierer i de ulike kjøttdeigvariantene.

Coop kjøttdeig av storfe og svin er det produktet som inneholder mest fett, hele 17%. Denne kjøttdeigen kåres derfor til testens taper og får en 1-er på terningen.

- Et fett-innhold på 17% - som også er angitt på vår etikett - er et resultat av den kjøttsortering som benyttes i dette produktet. Her benyttes storfekjøtt med 14% og svinekjøtt med 23% fett. Kombinasjonen av disse gir et fett-innhold på 17%, i motsetning på andre deiger i vårt sortiment hvor vi har andre sorteringer og mindre fett, sier informasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Karbonadedeig er sunnere

Når du står i kjøttdisken og skal handle middag, er det ofte lett å se på prisen. De produktene som heter noe med "kjøttdeig" koster vanligvis en god del mindre enn de som heter "karbonadedeig", men hva er forskjellen? Forklaringen er at det rett og slett dreier seg om to ulike produkter. For karbonadedeig er kjøtt som er renskåret, og skal maks inneholde 6 prosent fett. Kjøttdeig er oppkvernet kjøtt med fett og det hele.

Men skal du la pris eller kvalitet være avgjørende?

- Har du bestemt deg for å gå for bearbeidet rødt kjøtt, vil karbonadedeig være et bedre valg enn kjøttdeig, påpeker ernæringsfysiologen.

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også