Test av jordbærsyltetøy

Det dyreste syltetøyet er det sunneste

Noras rørte jordbærsyltetøy er soleklar testvinner i Foreldre & Barns test av 17 ulike jordbærsyltetøy.

JORDBÆR-GJENGEN: Emmeline (5), Mikkel (1) og Charlotte (7) Berentsen får bare lov å spise syltetøy på lørdager - unntatt når det er fotoshoot, da.
JORDBÆR-GJENGEN: Emmeline (5), Mikkel (1) og Charlotte (7) Berentsen får bare lov å spise syltetøy på lørdager - unntatt når det er fotoshoot, da. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
TEST-ANSVARLIG: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra nett-tjenesten Somebody-no.
TEST-ANSVARLIG: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra nett-tjenesten Somebody-no. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen har testet 17 ulike typer jordbærsyltetøy for Foreldre & Barn, ut fra hvor sunne påleggsvalg de er for barn.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre og gitt poeng ut fra innhold av bær og sukker. Lav pris ga ett ekstra poeng, mens bruk av kunstig søtning ga ett poeng trekk siden dette er en test med barn som målgruppe.

Innholdet av sukker er deklarert ulikt hos de forskjellige produsentene. Noen oppgir tilsatt sukker, noen oppgir sukkerarter, mens andre oppgir kun karbohydratinnholdet. I syltetøy vil karbohydratinnholdet nesten utelukkende være sukkerarter, hvorav noe kommer fra tilsatt sukker, og resten fra bærene.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen - smak er ikke et kriterium i testen.

Men til den prisen kan du like godt lage syltetøyet selv.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen har vurdert 17 ulike typer jordbærsyltetøy som er i salg i norske dagligvarebutikker for Foreldre & Barn. Hun driver kostholdstjenesten Somebody.no.

Ernæringseksperten konstaterer at det er store forskjeller både når det gjelder pris og sunnhet på produktene. I testen er innholdet av bær og sukker det som teller mest. For ellers like produkter trekker lav pris opp, mens produkter med kunstig søtning trekkes ett poeng siden dette er en test rettet mot barn.

Dyrest, men mest bær

Testvinneren Noras rørte jordbærsyltetøy er den dyreste, med en kilopris på hele 119,60. Da kan du faktisk spare penger på å lage syltetøyet selv, selv om kiloprisen på norske jordbær i butikken ligger på en 50-lapp.

Når dette produktet likevel vinner testen, er det fordi det inneholder soleklart mest jordbær, og minst tilsatt sukker. 83 prosent bær er like mye, eller mer enn du ville brukt hvis du laget syltetøyet selv. Også Lerum jordbærsyltetøy uten tilsatt sukker inneholder veldig mye bær (80 prosent), men får ikke toppscore siden produktet også inneholder kunstig søtning.

For barn under tre år anbefales ikke produkter med kunstig søtning.

Ikke til hverdags

De fleste typene syltetøy som selges i dagligvarebutikker inneholder cirka 40 prosent bær og like mye sukker. Med andre ord er dette ikke spesielt sunne påleggsvalg. Det er riktignok litt sunnere enn sjokoladepålegg, men på grunn av sukkermengden er ikke sånt syltetøy noe ernæringsfysiologen vil anbefale til hverdagspålegg.

Men det som er verdt å merke seg, er at lavpris-syltetøyet fra First Price og Rema 1000 i praksis har det samme innholdet som dyrere syltetøy på glass. For eksempel koster Lisa jordbærsyltetøy over 66 kroner pr kilo, mens Rema 1000 og First Price koster bare 13 kroner.

- Skal du først kjøpe denne typen syltetøy, kan du like gjerne kjøpe det billigste. Det er ikke noe sunnere selv om det kommer i glass i stedet for i en plastboks, mener Andersen, som likevel heller vil oppfordre til å kjøpe syltetøy med mer bær og mindre sukker.

Smør tynt lag

Det er lett å tenke "er det så nøye", og la barna spise så mye syltetøy de vil. Andersen påpeker at dersom du velger de typene med mye sukker og lite bær, er det faktisk ganske nøye å passe på hvor mye barna får i seg. På en brødskive har man gjerne 10-20 gram syltetøy, hvis halvparten er sukker bør det i hvert fall begrenses til én brødskive for et barn.

- Tenk på at syltetøy kommer i tillegg til alle andre sukkerkilder for et barn, som yoghurt, frokostblanding, saft, kaker, etc, sier Andersen, og legger til at anbefalt maksdose sukker for et barn på 4-5 år er 30 gram sukker om dagen.

- Smør et tynt lag, og legg begrensninger på hvor ofte barnet får spise syltetøy, sier hun.

Bedre enn sjokoladepålegg

Ingen av syltetøyene får terningkast 1, da syltetøy ernæringsmessig er sunnere enn søtpålegg, som gjennomgående inneholder 60 prosent sukker. I tillegg inneholder syltetøy C-vitaminer og andre næringsstoffer fra bærene.

- Mange ønsker å ha noe søtt som en avslutning på brødmåltidet. Syltetøy, også billigsyltetøy, er da et langt bedre valg enn sjokoladepålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør i Synergi Helse.

ALLE PRODUKTENE: Vi har testet 17 ulike typer jordbærsyltetøy.
ALLE PRODUKTENE: Vi har testet 17 ulike typer jordbærsyltetøy. Foto: Foto: Tore Fjeld
RETT FRA BOKSEN: Emmeline og Charlotte benytter sjansen til å spise syltetøy rett fra boksen. Namnam!
RETT FRA BOKSEN: Emmeline og Charlotte benytter sjansen til å spise syltetøy rett fra boksen. Namnam! Foto: Foto: Tore Fjeld
TESTVINNEREN: Dette syltetøyet er best i test!
TESTVINNEREN: Dette syltetøyet er best i test! Foto: Foto: Tore Fjeld
DET RENNER: Emmeline utforsker mysteriet med hvorfor brødskiver alltid faller med syltetøysiden ned.
DET RENNER: Emmeline utforsker mysteriet med hvorfor brødskiver alltid faller med syltetøysiden ned. Foto: Foto: Tore Fjeld
JORDBÆR-PIKEN: Emmeline på fem liker både brødskiver og jordbærsyltetøy.
JORDBÆR-PIKEN: Emmeline på fem liker både brødskiver og jordbærsyltetøy. Foto: Foto: Tore Fjeld
BON APPETITT: Sjuåringen Charlotte klarer å spise på kommando, til ære for fotografen.
BON APPETITT: Sjuåringen Charlotte klarer å spise på kommando, til ære for fotografen. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også