Test av hamburger

Nei, det er ikke det samme hvilken hamburger du velger

To av de 16 i testen skiller seg klart ut.

Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Om testen:

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare. Det ble gitt flest poeng for mest kjøtt og protein, og for minst mettet fett, energi og salt. Produktene er kjøpt i ulike dagligvarebutikker i mai 2016.

Det er kun næringsinnholdet som er vurdert i denne testen, smak blir derimot opp til deg å vurdere.

Vi går inn i høysesongen for grilling, og det må ikke nødvendigvis ligge grillpølser på grillen. Det er lov å variere med hamburgere!

I denne testen har vi tatt for oss hele 16 hamburgere fra fryseren eller kjøledisken i dagligvarebutikkene. Rema1000 Thick and Juicy og Tinas Hamburger utmerker seg med aller høyest kjøttinnhold og moderat saltinnhold.

Det er andelen kjøtt som avgjør mye her, og den varierer fra 80 % til 99 %. Hamburgerne med mest kjøtt er kun tilsatt salt og eventuelt pepper, mens hamburgerne med mindre kjøtt er spedd ut med vann, og i tillegg stivelse jo mer andelen kjøtt blir redusert.

Det kan derfor være lurt å sjekke pris opp mot hvor mye kjøtt du egentlig betaler for.

Proteiner og fett

Jo mer rent kjøtt med lite fett som er brukt, desto mer protein vil hamburgeren naturlig inneholde. Med mye rent kjøtt følger også mer jern.

Så hvis du har lave jernverdier, kan det hjelpe å spise noen flere middager med rødt kjøtt en periode, selv om det generelt er anbefalt å begrense samlet inntak av rødt kjøtt til ca 500 gram per uke.

Fettinnholdet varierer en god del i de ulike hamburgerne. Det viser seg at der kjøttandelen er lavere, er det i tillegg gjerne brukt kjøtt med mer fett i.

Hamburgerne med mye fett blir følgelig også de mest energirike per 100 gram, men så må vi også ta i betraktning at størrelsen på hamburgerne i testen varierer med alt fra 100 til 180 gram per stykk. "Sluttregnestykket” handler dermed litt om hvor mange du spiser, to på 100 gram eller en på 180 gram.

Husk grønnsaker!

Vi forbinder gjerne hamburger med noe usunt, men det trenger det ikke være. Det avhenger rett og slett av hva du spiser hamburgeren sammen med. Sunnhetsverdien dras spesielt ned av mye fint brød, en stor dæsj fet dressing og masse pommes frites ved siden av.

Reduserer du eller velger bort noe av dette tilbehøret og heller supplerer med mer grønnsaker, kan det snus fra usunt til et helt OK måltid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning