Vi har testet fiskekaker

Stor test av fiskekaker

To fiskekaker får terningkast seks.

SUNT OG MINDRE SUNT: De beste fiskekakene inneholder mye fisk. De dårligste har like mye vann som fisk.
SUNT OG MINDRE SUNT: De beste fiskekakene inneholder mye fisk. De dårligste har like mye vann som fisk. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert
UKJENT STANDARDMAT: Kvitlaks, eller hvitlaks, eller vassild, er den vanligste ingrediensen i norske fiskekaker. Den har spesielt gode bindingsegenskaper og lav pris.
UKJENT STANDARDMAT: Kvitlaks, eller hvitlaks, eller vassild, er den vanligste ingrediensen i norske fiskekaker. Den har spesielt gode bindingsegenskaper og lav pris. Foto: FOTO: wikipedia.org

Om testen

Klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas, har testet 18 ulike typer fiskekaker for Foreldre.no, ut fra hvor sunt valg det er for barn.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre, og i samråd med redaksjonen gitt karakterer basert på innholdet av fisk og næringsinnholdet i andre ingredienser.

Produktene er handlet inn på Rema 1000, Coop, Rimi og Meny. Prisene som er oppgitt vil variere noe fra butikk til butikk - de er regnet om til kilopris for å lette sammenlikningen.

Som hverdagsmiddag for barnefamilier er fiskekaker både godt og enkelt, og et bra utgangspunkt for middager der du kan variere stort med tilbehøret.

Men hvor sunt er det? At barn trenger fisk er helsemessig overdokumentert, og for mange er det lettere å få barn til å spise fiskekaker eller annen fiskemat enn ren fisk.

I denne testen har vi sunnhetsvurdert 18 fiskekaker. Eksperten her er ernæringsfysiolog Anette Skarpaas, som har analysert næringsinnholdet i produktene.

- Den enkle måten å vurdere fiskekakene opp mot hverandre er å sammenlikne andel fisk. Vinnerne i testen hadde 80 prosent fisk, og dette er bra til å være industrielt fremstilte fiskekaker. Det er også fullt mulig å lage fiskekakene selv med få ingredienser og med stor andel fisk, sier Skarpaas.

Utvalget representerer bredden i tilbudet av fiskekaker, som er stort. Vi har holdt oss til tradisjonelle varianter, og derfor ikke tatt med spesialprodukter som fiskekaker med ost og bacon eller thai-smak.

Mye annet enn fisk

Hvor mye fisk barn får i seg er høyst variert om du velger fiskekaker til middag, eller fiskepinner for den saks skyld.

Mange av fiskekakene inneholder relativt lite fisk og veldig mye annet. Noen har mange E-stoffer du neppe vet hva er og ulike former for stivelse og smakstilsetninger samt melk eller vann og salt.

For når en fiskekake inneholder rundt 40 prosent fisk, hva består den da ellers av?

First Price-fiskekakene er testens mest kalorifattige produkter, men det er ikke et pluss i denne sammenhengen. For utenom 46 prosent fisk ("hvitfisk"), inneholder produktet diverse krydder og stivelse, litt olje, mysepulver og vann. Fettprosenten er 2,1 og de andre ingrediensene veier ikke all verden.

Det betyr at omtrent halvparten av denne fiskekaken er vann!

Laks som ikke er laks

Men mest interessant er kanskje at de fleste fiskekakene inneholder mest av en fisk du neppe har fått på stanga, og langt mindre sett i fiskebutikken. Ta for eksempel Godehavs "fiskekarbonade med steinbit" - den inneholder 9 prosent steinbit og 46 prosent hvitlaks!

Og hva er hvitlaks/kvitlaks? En hvit laks? Nei, den tilhører sildefamilien og blir også kalt "vassild".

- Hvitlaks er nok ukjent, men ikke en dårlig fisk for det. At den brukes mye i fiskemat skyldes nok gode produktegenskaper, ved at fiskekaker og puddinger henger sammen istedenfor å «ry fra hverandre» ved produksjon og tilbereding, sier Heidi Nilsen, forskningssjef for sjømatindustri ved Matforskningsinstituttet.

Ifølge Nilsen er kvitlaks en art med litt mer fett enn torsk/hyse, men magrere enn laks.

Prisdata fra Norges råfisklag kan også bidra til å forklare hvorfor hvitlaks er så populært blant fiskematprodusentene. Oppdaterte prislister fra februar 2013 viser at fiskeren får mellom 2,00 og 3,80 kroner per kilo for hvitlaks, avhengig av størrelsen på fisken. Til sammenlikning ligger hyse på 6-9 kroner og torsk på 9,50 - 16,50 kroner.

Kvitlaks kan fiskes nesten langs hele kysten av Norge, Norskehavet, og lever i dypet, opplyser Nilsen. Fisken kan utseendemessig minne om både sild og laks.

- I farge og skjell minner den om sild, men den har ryggfinne som minner om laksefisk. At den aldri eller sjelden finnes i butikk ligger nok både i mangel på etterspørsel (kjennskap til fisken), men også på grunn av lav kommersiell verdi/inntjening ved å omsette den som produkt, sier forskeren.

Misvisende navn

Steinbitkaker er ikke det eneste du skal være obs på. Mange fiskekaker er markedsført med forlokkende navn, men det gjelder ikke å la seg besnære og heller snu pakken og lese ingredienslista.

For "fiskekarbonader naturell" lyder tillitsvekkende og sunt? Men dette produktet fra Matmesteren inneholder bare 40 prosent fisk, også av den ukjente sorten (hvitlaks, pacific whiting, alaska pollock).

Disse "naturlige" fiskekakene har den lengste varedeklarasjonen av alle fiskekakene i testen - 27 ingredienser!

Generelt viser det seg at så å si alle fiskekakene som heter "fiskekake", inneholder mest hvitlaks eller "hvitfisk". Pacific whiting og Alaska Pollock hører begge til torskefamilien. Pollock kan minne om sei.

- Dette er begge arter som brukes i konsumprodukter. Pollock er en del brukt i fiskemat, og dette er nok også et kostnadsspørsmål, utdyper Heide Nilsen fa Matforskningsinstituttet.

Dyrest er best

Dersom kakene inneholder mer enn vanlig av kjenninger som torsk, hyse og sei, er dette behørig merket og brukt i markedsføringen - "Lofoten hjemmelagde fiskekaker av fersk, norsk hysefilet" inneholder faktisk 60 prosent hyse.

Som denne testen viser, varierer fiskeinnholdet fra under 40 prosent til 80 prosent. Om du lager fiskekakene selv, er det enkelt å komme opp i 80 prosent.

Men de grove fiskekakene er et ernæringsmessig bra og lettvint alternativ til å lage egne fiskekaker. Testen viser også at når det gjelder fiskekaker, får du det du betaler for.

Mer fisk gir dyrere, sunnere og mer velsmakende fiskekaker. Smaken er ikke vurdert i denne testen, men bli ikke overrasket om de sunneste fiskekakene også er de som smaker best.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning