Test av fiskeboller

Her er de beste fiskebollene

Testtaperen inneholder kun 44 prosent fisk.

ROCK'N ROLL FISKEBOLL: Av de 11 ulike fiskebolle-merkene er det noen som skiller seg ut som sunnere enn de andre.
ROCK'N ROLL FISKEBOLL: Av de 11 ulike fiskebolle-merkene er det noen som skiller seg ut som sunnere enn de andre. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert

OM TESTEN

Klinisk ernæringsfysiolog Marte Ottesen har testet 11 ulike typer fiskeboller på oppdrag fra Foreldre.no. Produktene er vurdert ut fra andel fisk, salt, fett, karbohydrater og andre tilsetningsstoffer.

Alle fiskebollene er kjøpt i ulike dagligvareforretninger i Oslo i slutten av september 2013, og prisene som er oppgitt kan variere fra butikk til butikk. For å lette sammeligningen har vi oppgitt kilopris.

Smak er ikke et kriterium i testen, produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen.

TEST AV FISKEBOLLER: Vi har sunnhetsvurdert 11 ulike typer fiskeboller som er i salg i dagligvarebutikkene.
TEST AV FISKEBOLLER: Vi har sunnhetsvurdert 11 ulike typer fiskeboller som er i salg i dagligvarebutikkene. Foto: Foto: Tore Fjeld
FERDIG TESTA: Ernæringsfysiologen har sunnhetstestet fiskebollene, men Henrik og Andreas vil heller smaksteste.
FERDIG TESTA: Ernæringsfysiologen har sunnhetstestet fiskebollene, men Henrik og Andreas vil heller smaksteste. Foto: Foto: Tore Fjeld

I "gamle dager" sto mor på kjøkkenet og lagde fiskeboller selv, men det er de færreste som gjør i våre dager. Har du barn som ikke er så glade i fisk, er fiskeboller en grei måte å få opp sjømatinntaket på.

Med hvit saus og karri, kokte gulrøtter og poteter, er de hvite bollene hovedingrediensen i en tradisjonsrik, norsk familiemiddag. Det går også fint å hive en boks fiskeboller oppi fiskesuppa, enten den er hjemmelaget fra bunnen eller posesuppe.

Klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor Marte Ottesen ved Bjørknes Høyskole har utført testen av fiskeboller for Foreldre.no. Hun har tidligere gjort tilsvarende tester av kjøttdeig og kaviar.

Varierende fiskeandel

Innholdet av fisk er det viktigste når du skal velge hvilken type fiskeboller du skal kjøpe. Dette vil ha betydning for smaken, og ikke minst for hvor sunt produktet er.

Fiskeandelen i de 11 typene vi har testet, varierer fra 44 % til 65 %. Det er fortsatt et stykke unna ren fisk, men det er for eksempel ikke mindre andel fisk i fiskeboller enn i de fleste typer fiskepinner.

Ernæringsfysiologen har også vurdert produktene ut fra saltinnhold, fettinnhold og karbohydrater. I tillegg har hun sett på om fiskebollene inneholder uønskede ingredienser som ikke naturlig hører hjemme i en fiskebolleoppskrift. Alle fiskebollene vi har testet, ligger i en saltlake, enten i hermetikkboks eller i en plastboks.

- Det er vanlig å lage saus basert på kraften fra fiskebollene. Denne er ganske salt, og du trenger ikke å salte ekstra. Spesielt for barn er det viktig å ikke få i seg for mye salt. De fleste, både barn og voksne spiser for mye salt, blant annet på grunn av ferdigmat, sier Marte Ottesen.

Ulike typer hvit fisk

Ingrediensene i fiskeboller er hvit fisk, det brukes flere ulike typer. Tradisjonelt er hyse, også kalt kolje, mye brukt. Dette er en torskefisk som har en konsistens som egner seg bra til fiskemat.

Andre torskefisker som Alaska pollock og hokifisk brukes også. I noen av fiskebollene er det brukt hvitlaks - dette er en dypvannsfisk som også kalles vassild, men har utenom navnet ikke noe til felles med laks. Hvit fisk inneholder ikke så mye så mye av den essensielle fettsyren omega-3 som fet fisk, sånn at du må spise mye fiskeboller for å få dekket behovet på den måten.

Hermetikk eller ferskvare?

Det finnes som nevnt noen typer fiskeboller som er pakket som ferskvare og selges fra kjøledisken, og noen typer som er lagret i hermetikkboks. Med tanke på næringsinnholdet har det liten betydning hvilken variant du velger, men det kan nok ha noe å si for smaken.

Det er også blitt avslørt at hermetikkbokser kan inneholde miljøgiften bisfenol-A (BPA), et omstridt stoff som kan være hormonforstyrrende og blant annet kan redusere fruktbarheten hos menn. Funnene som er gjort ligger langt under grenseverdiene. Men hvis du spiser mye hermetikk, kan det ha betydning.

Jon Øyvind Odland, som er forsker og professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, er en av de som er kritisk til at myndighetene tillater innhold av BPA i matemballasje.

- Jeg mener dette stoffet bør forbys i matemballasje. Det finnes gode alternativer til annen emballasje som kan brukes, og her er det føre-var-prinsippet som må gjelde, sier Odland.

BPA i hermetikkbokser brukes for å hindre at metallet i boksen går over i maten, men det er også bevist at BPA er skadelig for kroppen.

Slappe matmyndigheter

Han synes matmyndighetene har en alt for slapp holdning til det med tilsetningsstoffer som kan gå over i matvarer.

- Holdningen er at vi må ha bevis for at noe er skadelig, før det kan forbys. Jeg mener vi må tenke helt motsatt, spesielt med tanke på små barn. Vi kan ikke vente i 30 år på at krefttilfellene kommer, før vi forbyr farlige stoffer.

Slik han ser det, vil matvareindustrien fortsette å bruke de farlige stoffene, så lenge de får lov til det, så dette er myndighetenes ansvar.

- Dersom bisfenol-A ble forbudt, ville industrien raskt klare å komme opp med gode alternativer, det har de vist før.

Fant BPA

Vesteraalens hermetikkfabrikk bruker i dag en porselensbeskyttelse inni boksene som de har en skriftlig garanti på at er BPA-fri, ifølge NRK. NIVA (Norsk institutt for vannforskning) fant imidlertid BPA både i matprøvene og i selve boksen, da de undersøkte hermetikkbokser for NRKs Forbrukerinspektørene i vår.

- Dette vil vi selvfølgelig undersøke, men det er viktig å understreke at det nivået som er funnet er 33 ganger lavere enn den fastsatte grenseverdien. Det vil si at du må spise 220 kilo fiskeboller hvis du er en mann på 80 kilo per dag, hvis du skal komme opp i grenseverdiene, sier Geir Wilhelm Wold, administrerende direktør i Vesteraalens, til NRK.

Professor Odland understreker at det ikke er noen grunn til å bli fanatisk, spiser du hermetikk en gang i måneden, er det neppe noen grunn til uro. BPA har en rask halveringstid og forsvinner fort ut av kroppen. Men er det matvarer du spiser ofte, bør du heller velge en annen emballasje enn hermetikkbokser, mener forskeren.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2013, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også