Test av brød til barn:

Her er de beste barnebrødene

Se hvilke barnebrød som er sunnest.

BARNEMAT: Hvor sunt er det egentlig?
BARNEMAT: Hvor sunt er det egentlig? Foto: FOTO: SCANPIX
Publisert Oppdatert

Dette er brødskalen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. For å gjøre det lettere å velge hvor grovt brød man vil spise er merkeordningen "Brødskala'n" laget. I dag anslår man at cirka halvparten av brødene som selges er merket med Brødskala'n.

Brødskala'n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Fint brød:

0-25% sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød:

25-50% sammalt mel eller hele korn

Grovt brød:

50-75% sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød:

75-100% sammalt mel eller hele korn

(Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn)

Om testen:

Vi har ikke tatt hensyn til energiinnholdet i brødene, men sett på sammensetningen av energi. Høyt innhold av protein, kostfiber og grovhet teller positivt, mens høyt innhold av sukker, mettet fett og salt (natrium) trekker ned. I testen har vi valg å gi dobbel poengsum for kostfiber og antall kaker i brødskalaen. Jo grovere produkt, desto høyere skår på brødskalaen. På den andre siden får innholdet av sukker halv poengsum. Vi har ikke tatt hensyn til mengde omega-3-fettsyrer i brødene siden dette ikke utgjør så mye. I kommentarene på hver brød sammenligner vi barne- og familiebrødene mot hverandre og ikke opp mot kontrollbrødet (K4).

Mange foreldre kjøper brød som er markedsrettet spesielt mot barn og unge. Både fordi de ser morsomme ut og appellerer til barn, og fordi brødene gir inntrykk av å være sunne for barn.

Klikk Foreldre har fått ernæringsfysiologene Lise Von Krogh og Cathrine Borchsenius i Din Kost.no til å vurdrere fem barnebrød som finnes i vanlige dagligvarehandler i Norge. Et av dem er et familiebrød fra et bakeri. I tillegg er brødene sammenlignet med et vanlig grovbrød, K4 sportsbrød, når det gjelder næringsinnhold.

Uten korn

Testen viser at ingen av brødene, bortsett fra Kaptein Sabeltann brødet, inneholder hele korn.

- Mange barn liker ikke hele korn, og det er sikkert årsaken til dette. Men selv om ikke det ikke finnes et eneste helt korn i brødet, kan hele kornet være brukt i brødet likevel. Foreldre bør ikke ta dette som et signal på at brødet ikke er sunt. Det viktigste er at brødet har et høyt fiberinnnhold, sier ernæringsekspert Cathrine Borchsenius til Klikk Foreldre.

Myte at de ikke liker grovt brød

- Egentlig er det en myte at barn ikke liker grovt brød, sier Cathrine Borchsenius.

- Det er utrolig hvor mye grovt brød man kan få i barn, så lenge de får dette fra de er små. Venner man barn til å spise grovt brød fra begynnelsen av, er det ikke noe som tilsier at de skal har problemer med å spise eller tygge dette. Det smaker ofte også mer. Fiber er bra for magen, og foreldre gjør seg ofte en bjørnetjeneste ved å gi barn lyst brød fordi de tror det er lettest å spise.

- Hva med speltbrød?

- Det er fint hvis speltbrødet er grovt. Med et fint speltbrød er ikke noe sunnere enn annet finkornet brød. Grovhetsgrad og fiberinnhold er mer avgjørende enn melsort.

Salgstriks

De to vinnerbrødene er tilsatt Omega 3-tilskudd. Men ernæringsekspert Cathrine Borchsenius ser mest på dette som et salgstriks overfor foreldre.

- Som testen viser, skal barn spise veldig mange brødskiver for at dette skal ha noen betydning. Hvis du skal få i deg det samme som en daglig dose tran, må du spise 8 skiver Familebrød eller 14 skiver Kompisbrød. Da ville jeg heller satset på å gi dem tran!, sier hun.

Tenk på saltet

I denne testen er det Superbrød og Kids som inneholder mest salt.

- Vi spiser for mye salt, og brød er en av saltkildene for barn. Selv om barn skal spise veldig mye brød for at dette blir skadelig, kan dette være et argument for å bake brød selv. Da har man kontroll over saltinnhold og grovhetsgrad.

- Burde foreldre kjøpe barnebrød istedenfor annet brød?

- Jeg oppfordrer foreldre til å ikke kjøpe mindre enn tre kvart kakestykke eller fullskravert på brødskalalen (se faktaramme) . Men hvis man har et småspist barn, er det viktigere at de spiser brød de har lyst på enn at de ikke spiser brød i det hele tatt. Et annet alternativ er knekkebrød. Da kan det noen ganger være lettere å få i barna grovere brødsorter, sier Cathrine Borchsenius.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning