Julefeiring med barn

Dette gjør julaften magisk for de minste

De beste rådene for en magisk julefeiring for barn mellom 0 og 3 år.

JUL FOR DE MINSTE: Ekspertene tar deg gjennom hva barnet ditt egentlig oppfatter av julefeiringen, og hvilke utfordringer du kan vente deg i hver aldersgruppe.
JUL FOR DE MINSTE: Ekspertene tar deg gjennom hva barnet ditt egentlig oppfatter av julefeiringen, og hvilke utfordringer du kan vente deg i hver aldersgruppe. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hvor mye forstår egentlig barnet ditt av alt julemaset?

Hvilke regler kan du tøye litt og hvilke er du nødt til å holde fast i for å få en best mulig julaften?

Det er mange utfordringer knyttet til julefeiringen, og noen ganger kan vi bli litt for ivrige med alt vi vil få til for barna.

Heidi Agerkvist, psykolog med spesialisering i barnefamilier, parforhold og foreldreskap, og psykolog Lise Andersen, spesialist i barnepsykologi, vet hva du må tenke på.

Sjekk vår guide for en alderstilpasset julefeiring, og få også med deg hvordan du kan tilrettelegge julefeiringen på best mulig måte hvis barnets foreldre nylig har gått igjennom en skilsmisse.

Baby 0-1 år

Babyen får med seg den unike julestemningen.

Det får barnet ditt ut av jula:

Babyens aller første jul er ganske spesiell, særlig for de voksne. Du har sikkert gledet deg til å dele juletradisjonene med barnet ditt, men du må nok være tålmodig litt til.

Babyen forstår ikke konseptet, og det er ingen grunn til å stresse rundt etter perfekte kalendergaver eller koke grønnsaksmos med julesmak. Babyen merker imidlertid stemningen, og vil like å se på lysene, lukte på pepperkakene og undersøke juletreet sammen med deg.

Utfordringen: Pass på overstimulering

For et barn mellom 0 og 12 måneder er julen en fest for sansene med mange nye inntrykk. Men vær forsiktig, så ikke babyen blir overstimulert. Det er så mye å se og lukte på at det plutselig kan bli for mye.

Mange babyer orker ikke å flyttes fra arm til arm, men vil heller oppleve alle juleinntrykkene fra en av forelderens trygge fang. Hvis du merker at barnet trenger ro kan du ta henne på fanget, amme litt ekstra eller gi litt flaske, eller kanskje gå en tur med barnevognen et sted der dere kan være alene.

Sørg for at juleprogrammet også gir plass til noen hjemmedager, så dere ikke er ute blant andre hele tiden, og prøv å opprettholde normale rutiner for søvn og måltider.

Ettåringen

Pass på å overholde leggetiden.

NULL TIL ETT ÅR: De aller minste skjønner ikke så mye av jula, men merker at stemningen er annerledes.
NULL TIL ETT ÅR: De aller minste skjønner ikke så mye av jula, men merker at stemningen er annerledes. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette får barnet ditt ut av jula:

En ettåring forstår ikke begrepet jul , men kan definitivt merke at det er noe som er annerledes. Barnet synes det er spennende å gå rundt treet, undersøke nissene og leke med det knitrende julepapiret.

Det er spesielt nærværet, hyggen og fornemmelsen av at dere er sammen om noe spesielt som en ettåring vil nyte.

Utfordringen: Hold fast på leggetiden

Det kan være fristende å dra leggetiden ut, og la ettåringen være oppe lengre enn vanlig. Men barnet ditt trenger ikke å delta i hele julefeiringen for å ha en god jul, og det er helt i orden å åpne noen gaver på forhånd eller spre dem utover flere dager.

Hvis barnet ditt ikke kommer seg i seng til vanlig tid risikerer du å få et barn som er umulig å legge. Nyt julestemningen med ettåringen om dagen, og legg barnet til vanlig tid. Så kan dere gå en ekstra runde rundt juletreet neste morgen.

Toåringen

Det må være lov å gå til og fra bordet.

Dette får barnet ditt ut av jula:

ETTÅRINGEN: Det er spennende å utforske julepapir, lyder, lys og andre ting under juletreet.
ETTÅRINGEN: Det er spennende å utforske julepapir, lyder, lys og andre ting under juletreet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En toåring vil gjenkjenne noen av tradisjonene fra i fjor. Barnet forbinder kanskje spesielle ting, som pepperkaker, julekuler eller stearinlys med jul. Barnet begynner å forstå små historier om hva julen handler om, og kan også sette pris på å få en gave.

Nå kan dere for alvor gå i gang med å skape egne tradisjoner.

Utfordringen: Skru julemiddagen ned i barnehøyde

Selv om toåringen så smått forstår hva det vil si å feire jul, er det ikke sikkert hun er i stand til å sitte pent og tålmodig ved bordet. Ton ned forventningene og gi en gave sent på ettermiddagen, som barnet kan hygge seg med.

Server julemiddagen i god tid, og la barnet smake på den maten han har lyst til å smake på. Det er helt greit om han bare vil spise poteter og saus i dag. Barnet vil sikkert gå til og fra bordet under middagen, og det må de voksne akseptere.

Det viktigste er at dere har det fint sammen. Det kan være en god løsning å la familiens minste kose seg med en ipad eller julefilm mens de voksne spiser ferdig.

Treåringen

La barnet være med på juleforberedelsene.

Dette får barnet ditt ut av jula:

En treåring har en tydelig fornemmelse av hva jul er og kan huske mye fra fjoråret. Barnet vil like å være med på forberedelsene, og det vil være morsomt for ham eller henne å få pakkekalender eller julestrømpe.

TOÅRINGEN: Nå kan du begynne å skape egne tradisjoner, men husk på å ha litt tåmodighet med at ikke barnet orker å sitte stille så lenge.
TOÅRINGEN: Nå kan du begynne å skape egne tradisjoner, men husk på å ha litt tåmodighet med at ikke barnet orker å sitte stille så lenge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Utfordringen: Gavene

Det kan være vanskelig å håndtere veldig mange gaver. La barnet ditt få en gave før middag, og vent med å legge resten av pakkene under treet til etter desserten.

Dere kan med fordel utnevne en gaveutdeler, som deler ut én pakke av gangen, sånn at det er ro rundt situasjonen. På den måten kan barnet også oppleve at de voksne blir glade.

Du må gjerne oppfordre barnet til å si takk, men husk også at julaften er overveldende, og at den lille kanskje ikke husker det hele tiden. Kanskje blir barnet skuffet når den siste gaven er åpnet. La det være plass til barnets ergrelse over at det er slutt, og så kan dere sette dere sammen og leke med noen av gavene etterpå.

Skilsmissebarnet

Sørg for å være enige om julefeiringen utad.

Dette får barnet ditt ut av jula :

For et skilsmissebarn er julaften både årets herligste dag, og en påminnelse om at foreldrene er skilt.

Gi gjerne en ekstra klem og si at du forstår at barnet savner den andre forelderen. På den måten merker barnet at det er helt greit å være både glad og trist.

TREÅRINGEN: Nå er det ekstra gøy å få være med på forberedelsene og glede seg til jul i fellesskap. Gavene kan imidlertid raskt bli litt overveldende.
TREÅRINGEN: Nå er det ekstra gøy å få være med på forberedelsene og glede seg til jul i fellesskap. Gavene kan imidlertid raskt bli litt overveldende. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Når en familie blir delt er det mange tradisjoner som blir brutt. Det kan være vanskelig, for tradisjoner er med på å sette julestemningen. Gjør som dere pleier så langt det lar seg gjøre, og skap samtidig nye tradisjoner.

Utfordringen: Sånn beholder dere magien

Julaften er en spesiell dag. Hvis dere vil fastholde magien, bør dere unngå ekstragaver og dobbeltjulaftner.

Verdien faller hvis det er dobbelt opp av alt. Dere må til gjengjeld gjerne gi barna deres en gave fra dere begge, så barnet merker at dere fortsatt er sammen om å være foreldre.

Hvis dere har et godt forhold til hverandre kan det være fint å feire jul sammen. Ellers må en av dere akseptere å feire jul uten barnet, og samtidig klare å pakke vekk egen sorg og heller glede seg på barnets vegne. Hvis dere utstråler ro og enighet og er helhjertet enige om det dere har bestemt, kan barnet slappe av og nye julen.

Søsken bør alltid ferie jul sammen, så ikke barna må klare seg uten hverandre også. Husk å legge inn litt luft i juleprogrammet, så barnet ikke bruker hele jula på å pendle, men også kan nyte noen dager i pysjen. Tante Else overlever nok at dere ikke kommer innom, det viktigste er at ikke barnet føler seg stresset.

SKILSMISSEBARNET: Det beste for barnet er om dere har en god tone og klarer å feire jul sammen. Hvis ikke er det viktig å spare barnet for de vonde følelsene.
SKILSMISSEBARNET: Det beste for barnet er om dere har en god tone og klarer å feire jul sammen. Hvis ikke er det viktig å spare barnet for de vonde følelsene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning