Familieparker

Ikke spikret ferieplanene enda?

Her er 30 familieparker dere kan besøke i sommer.

PIRATLAND: Piratlandet er alles favoritt. Her er det lov å sprute på de voksne!
PIRATLAND: Piratlandet er alles favoritt. Her er det lov å sprute på de voksne! Foto: FOTO: Legoland
Publisert Oppdatert

Et land for lek

 • Legoland ble bygget i 1968, og er delt opp i ni temaområder.
 • Disse passer best for de under fire år: Miniland og DUPLO-land.
 • Disse passer best for de mellom fire og ti år: Piratland, LEGOREDO Town (cowboylandsby), Adventure Land og Knight s Kingdom.
 • Disse passer best for de over ni år: Polar Land (parkens største berg-og-dal-bane).
 • I tillegg piknikområdet der det også er sceneshow i høysesongen, og en Imagination zone der man kan oppleve 4D-kino med legofilmer og et spektakulært Sea Life-akvarium.

Familieparker kan være rene drømmeuniverset for barna! Om det er bading, dyr, karuseller eller eventyr som er mest stas – her er noe for alle.

Har dere ikke ferieplanene klare? Ikke stress, vi gir deg tipsene som kan gjøres på 1-2-3.

Legoland

Inne i Legoland skjer alt på barnas premisser. Her finnes det noe for alle, om du er to eller tretten år, ammende småbarnsmamma eller adrenalinsugen bestefar. Men morsomst av alt er å se de mange småbarns­foreldrene som selv har opplevd Legoland som barn.

- Sønnen min er syv år, og han har vært helt vill etter å ta sertifikatet her inne helt siden han så mitt Legolandsertifikat som jeg tok for over 30 år siden, forteller en svensk pappa.

Vi blir stående og se på sønnens kjøreferdigheter, som innebærer kjøring i motsatt kjøreretning, ufrivillig sniking i køen og et lite krasj med en fransk frøken.

Kjøreskolen er arrangert av bilmerket Seat, og er en tro kopi av et ekte veisystem med trafikklys, bilvask, bensinstasjon og veiskilt. Før seansen bak rattet, får barna en innføring i teori, og derfor er alderen på denne aktiviteten satt fra 7 til 13 år.

Dette er høydepunktet i parken for mange, og de unge sjåførene smiler fra øre til øre når de mottar sertifikatet med sitt eget navn på.

For liten og stor

Området innenfor hovedinngangen til parken heter Miniland, og er det opprinnelige Legoland fra da parken åpnet i 1968. Her er alt bygget i lego (så klart!) i en imponerende 1:20 skala i forhold til ekte størrelse.

Vi rusler mellom danske slott, bryggen i Bergen, frihetsgudinnen, Akropolis og mye mer. Innimellom lego­bygningene seiler det båter, fly takser inn på rullebanen og jernbaner tøffer av gårde. Det er mye å se, og barn i tre- til syvårsalderen fryder seg over denne delen av parken.

Det er også her du finner Star Wars, og du kan ta deg en tur opp i det 36 meter høye tårnet LEGOTOP, som frakter oss opp i høyden i en slags roterende glassheis der vi har oversikt over hele parken.

Bak Miniland ligger DUPLO-land som passer best for de minste barna. Barna fryder seg ombord i primærfargede fly og tog, eller lar fantasien få fritt spillerom i lekeparken.

Vær flere voksne

Parken er godt planlagt. Ingenting svirker tilfeldig. I DUPLO-land ligger et flott amme- og stellerom der de med liten baby i reisefølget kan ta en pause fra parkens lyder. Her er gratis bleier i alle størrelser og trenger du å varme babymat finnes det en vannkoker og en mikrobølgeovn til fritt bruk.

Men selv om parken er aldri så godt tilrettelagt, så er det en fordel å være mer enn én voksen i reisefølget. Aleneforeldre bør derfor alliere seg med andre familier/ aleneforeldre eller besteforeldre, og sørge for at alle barna får det de ønsker. Ingenting er verre enn å stå i kø med en syvåring som synes at DUPLO-flyene er såååå barnslige, men som må stå der på grunn av lillebror.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEGOLAND: Minibåtene passer for alle, og barna kan reise "jorden rundt" forbi Akropolis, Frihetsgudinnen og Kongressen.
LEGOLAND: Minibåtene passer for alle, og barna kan reise "jorden rundt" forbi Akropolis, Frihetsgudinnen og Kongressen. Foto: FOTO: Legoland

Fra park til park

Familiene Stonghaugen/Stensen og Stonghaugen/Samuelsen er godt fornøyde med hvordan de har løst ferieturen. Totalt sett er de fire voksne og fire barn mellom fire måneder og fem år.

Fordeler og ulemper

Pluss

 • Røykefri park med noen røykesoner for de sugne
 • Knallgod, dansk softis
 • Spennende detaljer i lego overalt
 • Ikke så mye dill dall å kjøpe slik at barna ikke maser om det hele tiden
 • Variert aktivitetstilbud som appellerer til alle aldersgrupper
 • Det er satt ut store binger med legoklosser ved mange av aktivitetene, slik at barna kan bygge lego mens de voksne står i kø.
 • Mange toaletter
 • Eget stellerom med gratis bleier

Minus

 • Kø i høysesong, særlig på de tre berg -og dalbanene.
 • Hotell Legoland har et enormt bufféområde der man kan spise både frokost og middag. Her blir det både varmt og hektisk, med et tilsvarende lydbilde. Spis heller middag på hotellets à la carte-restaurant der de har satt frem en liten buffé til barna.

- For oss handler det om at de barna som vil huske noe av turen, skal ha det gøy. Derfor er det greit at vi kan dele oss opp underveis, sier Audun Stonghaugen.

Og mens jeg står og snakker med de to familiene demonstreres scenarioet: – Pappa, jeg vil kjøre en gang til, sier Mathilde (5).

Det er LEGO-safaritoget det er snakk om, og fetteren Sindre (4) er minst like klar for en ny runde. Det er derimot ikke baby Elise som nettopp har våknet og er klar for mat. Familiene fra Karm­øy organiserer de ulike behovene på et blunk, og forteller at de har gjort det sånn under hele ferien.

- Vi har vært på Lalandia og i Givskud Zoo, og overalt har det vært praktisk å være flere voksne, sier Sølvi Samuelsen med Elise på armen.

Mathilde er bekymret for de to kusinene Sienna (2) og baby Elise som ikke er gamle nok til å huske noe særlig fra Legoland.

- Vi må komme tilbake når de blir større, sånn at de kan oppleve det samme som meg, sier hun lurt.

Chartertur, alpeferie eller en hektisk storby? Sjekk hvilken ferietype som passer din familie.

Pris

Det er penger å spare på å kjøpe billetter på nett. Kjøper du billett en uke før ankomst, sparer du femti kroner per person i forhold til å kjøpe ved inngangen. Alle aktivitetene er inkludert i prisen. Barn (3-15 år): 249 danske kroner, voksne (13-64 år): 279 danske kroner, og senior (65+ år): 249 danske kroner.

Reisen

Den enkleste måten å komme seg til Legoland på er å fly til Billund. Flyplassen ligger ti minutters taxitur fra fornøyelsesparken (pris: 100 kroner). Alternativt kan dere ta ferge til Hirtshals og kjøre derfra. Det tar i underkant av tre timer.

Overnatting

Hotell Legoland: Nærmere parken går det ikke an å bo, hotellet har en egen (køfri) inngang til Legoland. I resepsjonen møtes du av en gigantisk legodrage, og på rommene står det legokasser klare til bruk. Rommene har temaer som prinsesserom, skattekisterom og piratrom. www.hotellegoland.dk

Hotell Propellen: Budsjettalternativet til Hotell Legoland ligger 300 meter fra parken og er roligere enn naboen. www.propellen.dk

Lalandia hytter: Like ved Legoland ligger det enorme badelandet Lalandia hvor man kan boltre seg i barnevennlige sklier, basseng og tropiske områder. Bor man på Lalandias hytter, kan man diske opp med mat selv og nyte sitt eget feriehus. www.lalandia.dk

Mat

Det finnes seks restauranter, to snackmat-steder og flere pølseboder, iskremkiosker og kafeer. Vi rakk ikke å teste alle stedene, men spiste en fersk og god fish and chips på Captain Roger′s (pris barnemeny med drikke: 65 kroner). Vi likte også Knight′s Restaurant der en stor kjøttbuffé med en lekker salatdisk metter godt (pris voksen: 199 kroner, barn halv pris). Det finnes også en fruktbod like ved hovedinngangen der man kan kjøpe fersk frukt for en billig penge. Sunt og godt!

Les mer på legoland.dk

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Danmark

Det er deilig å være norsk i Danmark.

La Landia

Hvor: Det fins to La Landia, et i Rødby på Lolland, og et i Billund ved Legoland. Får ikke ungene badet fra seg her, så får de det aldri! I Rødby fins Skandinavias største overbygde vannrutsjebane, og i fjor åpnet den kjempestore vann­lekeplassen Aqua Splash Playground. I Billund finner du Nord-Europas største vannland, så pakk badetøyet! I tillegg fins det blant annet bowling, skøytehall, klatrevegg og minigolf.

Overnatting: Mange muligheter for hoteller og feriehus.

Priser: Barn fra kr 240, voksen fra kr 300

Kan kombineres med: I Billund ligger Legoland rett ved. I Rødby er Tyskland bare en kort fergetur unna, fint å kombinere med ferie på kontinentet!

Se mer på: lalandia.dk

Skandinavisk Dyrepark

Hvor: Kolind på Djursland i Danmark. Dette er kanskje Danmarks mest naturlige dyrepark, der du får fin utsikt til dyrene fra lange gangbroer som bukter seg gjennom landskapet. Bjørn, ulv, moskus, reinsdyr, rever, isbjørn og hjortedyr er noe av det du får se. Nytt av i år er å gå naturstien, der du kan se og lære mye om både dyr og natur. Ekstra gøy er det å være med på foring av dyrene!

Overnatting: Muligheter for overnatting inne i parken, enten i lavvo eller shelter (nesten under åpen himmel). Overnattingspakker med kveldsprogram og guide.

Priser: Barn kr 120, voksen kr 225 for inngang. Barn under 2 år gratis.

Se mer på: skandinaviskdyrepark.dk

Randers Regnskov

Hvor: Jylland i Danmark, ca. 4 mil fra Århus. En tropisk zoologisk hage midt i Danmark! Under tre store kupler kan dere oppleve all verdens dyr og planter fra Sør-Amerika, Assia og Afrika. Inne i den varme, fuktige, grønne verdenen spretter det morsomme apekatter rundt langs stiene og gjør grimaser til dere, det flakser fargerike papegøyer rundt omkring, dere kan gå på oppdagelsesferd i trekronene for å se om dere kan finne dovendyrene, eller kanskje dere våger dere inn i selveste slangetempelet, hvor det bor kvelerslanger! Her er det også krokodiller og kongekobraer på trygg avstand ... Om sommeren er Danmarksparken åpen, en stor utendørs naturlekepark, hvor det også er fint å ta lunsjen.

Overnatting: Både hoteller, campingplasser og ferieleiligheter i nærheten.

Priser: Barn, kr 125, voksen kr 225 for dagspass. Kan kombineres med: Opppevelses­parken Djursland, som er Nordens største sommerland, Kattegatcenteret og Ree Park Safari ligger i samme område.

Se mer på: regnskoven.dk

Også verdt et besøk:

Fårup Sommerland, Blokhus

Givskud Zoo (Løveparken)

Bonbon-land i Holmegaard

Djurs Sommerland

Sverige

Mye moro hos söta bror.

Astrid Lindgrens verden

Forbered dere på en våt dag! I La Landia er det alle slags bassenger, fra bølgebasseng til boblebad.
Forbered dere på en våt dag! I La Landia er det alle slags bassenger, fra bølgebasseng til boblebad. Foto: FOTO: Thomas Fryd /La Landia

Hvor: Vimmerby i Småland i Sverige. Én ting er å lese Astrid Lindgrens bøker, en annen ting er å havne rett inn i historiene! Her kan du besøke Pippi i Villa Villekulla og være med henne og Tommy og Annika når de er ute og finner ting. I Katthult finner du kanskje Emil i snekkerbua, eller hva med å være med brødrene Løvehjerte på eventyr i Nangijala? Eller klatre omkring i Mattisborgen, og kanskje få møte selveste Ronja Røverdatter? Her lever alle de kjente figurene fra Astrid Lindgrens univers, og her foregår det hele tiden teaterforestillinger som gjenskaper kjente scener fra bøkene. Og siden Astrid Lindgren har berørt flere generasjoner av barn, kan dette være et minst like morsomt gjensyn for oss foreldre også ... Det er også mange restauranter, eller steder hvor dere kan ha piknik og nyte mat dere har med selv.

Overnatting: Det er mulig å leie hytter i direkte tilknytning til parken, eller benytte campingplassen.

Priser: Barn, kr 290, voksne kr 400 for en dag i høysesongen. Barn under 2 år kommer inn gratis.

Kan kombineres med: Nils Holgerssons Värld, eventyrpark med og Virum elgpark ligger i nærheten.

Se mer på: alv.se

Skara Sommarland

Hvor: 8 km fra Skara i Västergötland, halvannen times kjøring fra Borås. Den imponerende vannparken byr på blant annet et digert bølgebasseng, en masse sklier og rutsjebaner – og nytt av året er Snakepit, tre gigantiske sklier som slynger seg som slanger nedover. Garantert adrenalinrush for både små og store! Og selvsagt er det tivoli også, med alt fra ville karuseller til radiobiler og hoppeslott.

Overnatting: Campingplass hvor du kan bo i telt, vogn, stuga eller leilighet.

Priser: 349 kr for én dag i høysesong. Gratis for barn under 100 cm.

Se mer på: sommarland.se

Tosselilla Sommarland

Hvor: Skåne i Sverige, ca. 50 min. fra Malmö. Drømmedag i sikte! Eller hva sier de yngste i familien til ni forskjellige basseng og 13 sklier (for alt fra forsiktig til våghals), tivoli med berg- og dalbaner og karuseller for alle aldre hvor du kan kjøre så mye du orker, Tarzanskog hvor du kan svinge deg i lianer, indianerby og gullgraving, pluss en egen avdeling for alt som er kult på hjul. Her er det også store klatreborger, og dere kan klappe dyr og kanskje til og med være med på en alpakkavandring! For å nevne noe. Tossalilla er nominert til prisen Bästa Sommarland 2016, så det er kanskje best å dra dit for se selv hva dere synes ...

Overnatting: Det er både hoteller, gjestgiveri og hytteutleie i nærheten.

Pris: 300 kr i høysesongen. Gratis for barn lavere enn 100 cm. Kan kombineres med: Ystad ligger bare knapt 2 mil unna. Kjempekoselig by, hvor kriminteresserte foreldre kan gå i Kurt Wallanders fotspor.

Se mer på: tosselilla.se

Kneippbyn Resort

Hvor: Utenfor Visby på Gotland. Øya i Østersjøen er et ferieparadis i seg selv, og det som startet som et kursted ved havet, er blitt en fornøyelsespark med både vannland, tivoli – og ikke minst troner den originale Villa Villekulla, som ble bygd for Pippi-filmene på 60-tallet, midt i parken! Det var nemlig her i Visby filmene ble spilt inn. Her kan dere også spille minigolf, kjøre piratbåter eller leie sykler.

Overnatting: Her hører det med en 5-stjerners campingplass, med fantastisk beliggenhet ved havet.

Priser: Kr 250 pr person for én dag i høysesongen.

Kan kombineres med: Visby ligger 3 km unna, og er en nydelig middelalderby.

Se mer på: kneippbyn.se

Også verdt et besøk:

Liseberg i Göteborg

Gröna Lund i Stockholm

Halmstad Eventyrland

Frösö Zoo, Jämtland

Ölands Djur & Nöjespark

Norge

Borte bra, hjemme best.

Foldvik Familiepark

Hvor: Brunlanes, 4 km fra Stavern. Dette er stedet for småbarnsfamilier som har sans for å ha det gøy på landet! I denne familiedrevne parken er det roligere enn i mange av de store parkene, men absolutt ikke tid til å kjede seg. Her vrimler det av dyr, og på fødestua kan du få møte kattunger, kaninunger eller nyklekkede kyllinger. Dere kan hoppe i halmen, ri på hest, kjøre mooncars eller se teaterforestilling. Her bruser påfuglene med fjærene og kanskje sier papegøyene noen ord også? Dette kan fort bli feriens fineste dag!

HJEMME HOS EMIL: Hva med et besøk hos Emil og Ida i Lønneberget? Så får vi se om Ida havner i flaggstanga eller Emil sette hodet fast i suppebollen..
HJEMME HOS EMIL: Hva med et besøk hos Emil og Ida i Lønneberget? Så får vi se om Ida havner i flaggstanga eller Emil sette hodet fast i suppebollen.. Foto: FOTO: Astrid Lindgrens värd

Overnatting: Mange muligheter både i Stavern og Larvik.

Priser: Kr 200 pr. pers. i høysesongen.

Se mer på: foldvik.no

Namsskogan Familiepark

Hvor: Namsskogan kommune, 25 mil nord for Trondheim. For dem som er glad i dyr, er nok dette Norges beste sted å være! Her er nemlig Norges største samling av nordiske dyr, med over 30 forskjellige arter, med alt fra bjørn og ulv til pinnsvin. Det er også ­klatrepark, bungee-trampoline – og det er faktisk mulig å løpe på vannet også!

Overnatting: Overnattingsmuligheter i parken, ellers fins det flere hoteller og campingplasser i nærheten.

Priser: Barn, kr 230, voksen, kr 250.

Se mer på: familieparken.no

Hunderfossen

Hvor: Lillehammer

Hvilket eventyr! Parken er nemlig inspirert av eventyrene våre, med blant annet  Ivo Caprinos eventyrgrotte, digert slott, og tivoli med berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante.

Overnatting: Både hoteller og campingplasser.

Priser: Fra 295 for barn, 345 for voksne.

Se mer på: hunderfossen.no

Også verdt et besøk:

Bjørneparken i Flå

Bø Sommarland

Hallingdal feriepark

Kongeparken i Ålgård

Kristiansand Dyrepark

Langedrag Naturpark i Nesbyen

Lilleputthammer

Polarpark i Bardu

Tusenfryd

HUNDERFOSSEN: Hvilket eventyr! Parken er nemlig inspirert av eventyrene våre, med blant annet Ivo Caprinos eventyrgrotte, digert slott, og tivoli med berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante.
HUNDERFOSSEN: Hvilket eventyr! Parken er nemlig inspirert av eventyrene våre, med blant annet Ivo Caprinos eventyrgrotte, digert slott, og tivoli med berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante. Foto: FOTO: Hunderfossen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning