SOS barnebymarsj:

Er du villig til å gå 3 km for å gi barn en bedre fremtid?

Hvor langt er du villig til å gå for andres barn? I hvert fall tre kilometer!

GÅR FOR BARNA: Tonje Ruud Camacho er blant initiativtagerne til barnebymarsjen i Oslo. Hun er klar til å gå tur langs Akerselva med barna Daniela (5) og Tobias (3).
GÅR FOR BARNA: Tonje Ruud Camacho er blant initiativtagerne til barnebymarsjen i Oslo. Hun er klar til å gå tur langs Akerselva med barna Daniela (5) og Tobias (3). Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert Oppdatert
EN VANLIG SØSKENFLOKK: I en barneby får barn som trenger fosterforeldre bo sammen i et barnehus med en Sos-mor. De utgjør ofte en stor, sammenknyttet søskenflokk.
EN VANLIG SØSKENFLOKK: I en barneby får barn som trenger fosterforeldre bo sammen i et barnehus med en Sos-mor. De utgjør ofte en stor, sammenknyttet søskenflokk. Foto: Foto: Sos-barnebyer

Det er svært få barn i verden som har det like trygt som majoriteten av norske barn, og akkurat det har i hvert fall mine barn godt av å bli minnet på en gang iblant.

Ikke minst kan det være fint å la dem få erfare at de kan være med på å hjelpe barn som ikke er like heldige som dem.

Søndagstur med mening

Til høsten kan hele familien kombinere veldedighet med det erkenorske fenomenet «søndagstur».

Om du vil ta med hele familien på en søndagstur med mening, bør du holde av søndag 14. september - eller 27. september om du bor i Bergen.

Foreldre & Barn er samarbeidspartner når grupper med frivillige arrangerer «barnebymarsj» flere steder i landet.

Målet er en hyggelig familiedag hvor man viser solidaritet og samler inn penger til barnebyen Mwanza i Tanzania, som drives av organisasjonen SOS-Barnebyer.

- I Oslo skal barnebymarsjen gå langs Akerselva. Løypa er tre kilometer lang, og vi både starter og avslutter ved Myraløkka på Sagene. Familiene starter når de vil etter klokka 11. Både underveis og i målområdet vil det være aktiviteter, underholdning og smaksprøver. Alle barn får deltagerbager, og vi håper det blir en hyggelig dag for hele familien. Dette er et lavterskeltilbud og en solidaritetsaksjon, sier Tonje Ruud Camacho (36), en av initiativtagerne bak arrangementet.

Turer i minst sju byer

Barnebyen i Mwanza

  • I Mwanza i Tanzania lever mer enn halvparten av befolkningen under fattigdomsgrensen.
  • Et stort antall barn er foreldreløse, mange av dem som følge av aids.
  • Den nye SOS-barnebyen i Mwanza er under oppbygging og vil etter hvert romme nye hjem til 120 barn som ikke kan bo sammen med familien sin.
  • I tillegg vil familieprogrammet hjelpe familiene til 1200 barn i lokalsamfunnet, blant annet i form av helsetilbud, spare- og lånegrupper, rådgivning og yrkesopplæring.

I Stavanger var det barnebymarsj også i fjor, og de frivillige der vil gjenta suksessen i år. I tillegg blir det egne arrangementer både i Bergen, Trondheim, Levanger, Skien/Porsgrunn, Sandefjord og kanskje i flere andre byer.

Lurer du på om det blir en barnebymarsj i ditt fylke? Gå inn på www.sos-barnebyer.no.

Både der og i neste utgave av Foreldre & Barn får du mer informasjon om påmelding og deltageravgift.

Fadderbarnet i Peru

Tonje R. Camacho jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver, men vier gjerne fritiden sin til frivillig arbeid. Det var ikke tilfeldig at det ble SOS-barnebyer.

Sos-barnebyer gir barn verden over trygge fosterhjem uten å måtte splitte søsken, slik mange søsken i fosterhjem opplever her i Norge.

- Som 18-åring besøkte jeg familiens fadderbarn i Peru. Vi hadde ikke sagt fra på forhånd, så vi dukket opp uanmeldt, og kom derfor rett inn i hverdagen i barnebyen. Det anbefales egentlig ikke. For barna, som ofte har en dramatisk historie, er det best å få forberedt seg. Men for meg var det en helt unik opplevelse. Vi så at husene i barnebyen fungerte som vanlige trygge hjem, og at barna opplevde ekte omsorg og varme. Dette var ikke skuespill, sier Camacho, som nå selv er mamma til to barn på 3 og 5 år.

- Mannen min er fra Colombia, så barna har allerede vært der flere ganger og møtt fadderbarnet vårt i Bogota. Jeg ønsker at de skal få oppleve en ekstra dimensjon, at de ser at ikke alle barn har en barndom med overflod og barnebursdager på lekeland. Håpet er at de innser at det materielle ikke spiller så stor rolle, og at barn som lever i enkle kår også kan ha en god oppvekst om de får omsorg og kjærlighet.

Som en vanlig søskenflokk

Og akkurat derfor er ikke en barneby bare en by med barn. Alle barn trenger trygge voksenpersoner rundt seg.

GIR BARN UTDANNING: Pengene som samles inn fra barnebymarsjen skal blant annet brukes til å gi barn i barnebyen i Mwanza i Tanzania skolegang.
GIR BARN UTDANNING: Pengene som samles inn fra barnebymarsjen skal blant annet brukes til å gi barn i barnebyen i Mwanza i Tanzania skolegang. Foto: Foto: Sos-barnebyer

- Vi jobber for at barn skal få vokse opp i et trygt hjem, med en familie som gir dem omsorg og det de trenger for å utvikle seg til trygge voksne. Noen ganger trenger en familie litt hjelp fordi de er i en sårbar situasjon. Andre ganger trenger de fosterhjem. I tillegg trenger de utdanning og helsetjenester, sier informasjonssjef Synne Rønning i SOS-barnebyer.

En barneby inneholder altså en rekke forebyggende tiltak som skal hjelpe familier i lokalsamfunnet til å gi barna sine tilstrekkelig omsorg, i tillegg til at den tilbyr fosterhjem til barn som ikke kan bo hos foreldrene sine.

Fosterhjemmene, eller familiehusene, består av 3-10 barn og fosterforeldre. Barna vokser opp som i en vanlig søskenflokk, og biologiske søsken bor i samme familie. De får bli boende i samme hus, i samme nærmiljø gjennom hele oppveksten, selv om det skulle skje at de får nye fosterforeldre.

Les også:

Så mye betyr mamma

- Det eneste jeg angrer på er at vi ikke hoppet rett på adopsjon

10 forbilder jentene dine burde ha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning