#Metoo

Det er vårt ansvar som foreldre å styre barna våre i riktig retning

Vi må hjelpe guttebarna våre nå, ikke når de står som idioter på forsiden av avisen.

#METOO: Det er lov å være skikkelig mann uten å trampe på andre, skriver Thorbjørn Brook Steen. Foto: Bjørn Inge Karlsen.
#METOO: Det er lov å være skikkelig mann uten å trampe på andre, skriver Thorbjørn Brook Steen. Foto: Bjørn Inge Karlsen.
Publisert

KOMMENTAR:

Jeg er en mann som har viet mitt liv til kvinnene. Det sterke kjønn! I jobben min som fødselslege ser jeg nyfødte jentebarn som klarer seg bedre under fødsel og i nyfødtperioden. Dette er blant annet en av grunnene til at det i den vestlige verden er flere kvinner enn menn. Det er noe imponerende med kvinner som jeg daglig følger i fødsel. Selv etter ni måneder og et langt maraton med rier mobiliseres det vanvittige krefter for å få et barn ut. Jeg skulle like å se en mann gjøre det samme.

#metoo

I tillegg til å være spesialist i fødselsmedisin og kvinnehelse er jeg så heldig å ha en kone og 4 døtre hjemme. Så både hjemme og på jobb ønsker jeg å få den nyfødte, tenåringsjenta, kvinnen og bestemoren opp og frem. Men hva med gutta, hvem passer på dem?

Thorbjørn Brook Steen (42)

- Firebarnsfar

- Overlege i fødselsmedisin ved Ullevål Universitetssykehus

- Lektor ved Jordmorutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus

- Spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp

- Fast spaltist hos Foreldre.no

- Bosatt i Oslo

Der er vanskelig å skrive noe om menn om dagen uten å være farget av massemedienes og lunsjbordets enorme fokus på #metoo kampanjen. For en gjeng med elendige mannfolk som blir viet spalteplass om dagen! De fleste av disse mennene som er i medienes lys er vokst opp på 60-, 70- og 80 tallet. De er også vokst opp med det synet på kvinner og likestilling de fleste av oss her i Norge er stolte av. Gro Harlem Brundtland med verdensrekord i kvinneandel i regjering, fri abort, kvinnelige prester og en pågående kamp for likelønn. Er det ikke da litt rart at #metoo-politikerne kommer nettopp fra de partiene som har sørget for at vi er kommet så langt i likestillingsprosessen som vi har? Så gjør de overtramp mot kvinner de har et maktforhold til i eget parti.

Foreldrenes ansvar

Videre beskriver avisene de samme tilfellene av overtramp fra sykehuslivet, fra kulturverden og fra næringslivet. Med andre ord fra alle deler av landet, alle samfunnslag, alle aldre og i alle deler av arbeidslivet. Hvor får disse gutta holdningene sine fra? Hvorfor blir ikke disse gutta fortalt om hvordan de skal oppføre seg mot andre medmennesker og kvinner? Slik jeg ser det er det vårt ansvar som foreldre å styre barna våre i riktig retning. Det er nå vi må hjelpe guttebarna våre og ikke når de står som idioter på forsiden av avisen.

Gutter er gutter, er en setning jeg ofte hører. De har bare så mye energi i seg. Om de slåss, er bøllete eller erter legges det ofte til umodenhet. I tillegg begynner de på skolen ned i 5 års alderen uten helt å skjønne hvorfor. Mange av jentene bare raser forbi. Så får vi igjen høre at de er bare litt umodne og kommer på samme nivå etter hvert. Ofte tar det ganske lang tid før vi kommer til dette tidspunktet som kalles etter hvert. På mange måter tar det kanskje livet ut når vi ser at 60 prosent av studentene på universiteter i Norge er kvinner. Tar jeg mitt eget fag, medisin, er tallet så høyt som 70 prosent og det snakkes om å kvotere inn flere menn.

Vi gutta sakker akterut og det er ikke bare fordi vi er umodne. Etter min mening følger ikke gutta og samfunnet for øvrig med i timen. Da er det på tide å stramme opp. Ingen ønsker et samfunn der gutta sitter og spiller andrefiolin og kanskje til og med utspiller sin rolle. Vi ønsker vel et samfunn der det er et godt samspill?

Les også: Skal barnet få bruke sosiale medier?

Kvinnen sitter på tronen

Jeg er ikke så pessimistisk på mitt eget kjønns vegne at jeg tror menn blir overflødige, men jeg ser det jeg ser. Rent medisinsk og praktisk er det enkelte som faktisk har tenkt tanken på at menn kan bli gjort overflødige. Det finnes nok dyktige empatiske kvinnelige politikkere, ledere, forskere og kulturpersoner som ikke opptrer bøllete eller blander makt og sex. Videre ser jeg den avkledde og dumme mannen i avisen som har levd et langt liv og måtte få en kampanje fra Hollywood for å skjønne at det ikke er smart å drive med kvinneundertrykkende adferd for å komme seg opp og frem. Jeg ser rett og slett nå en trone hvor kvinnen sitter høyest!

Så la oss stille opp for gutta. Helt fra de er små må vi støtte, veilede dem og styrke dem til å bli skikkelige borgere. De skal vise seg verdige til å være med på å bygge fremtiden. Ta de umodne faktene på alvor og styrk støtten på skolen. Vi må også vise gutta at det er gjennom hardt arbeid, empati og et varmt hjerte at de når de målene de setter seg. Det er lov å være skikkelig mann uten å trampe på andre.

Donald Trump og Harvey Weinstein er i ferd med å ri ned i solnedgangen. Nå er det over. Den nye generasjonen gutter er på vei, det skylder vi verden!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning