Curlingforeldre

Tegnene på at dere er curlingforeldre

Curlingforeldre koster bakken skinnende ren for barn, slik at de lett og smertefritt skal skride fram i livet. Uten hindringer.

CURLINGFORELDRE: Baner du vei for barnet ditt, slik det slipper å takle utfordringer og vanskeligheter? Her er tegnene på at du er en curlingforelder. 
CURLINGFORELDRE: Baner du vei for barnet ditt, slik det slipper å takle utfordringer og vanskeligheter? Her er tegnene på at du er en curlingforelder. 
Publisert Oppdatert

Begrepet curlingforeldre har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Kort sagt dreier det seg om «servicebarn» som får 24-timers betjening av curlingforeldrene, uten at det stilles krav til mottageren. Altså barna.

- Prisen er høy, forklarer den danske barnepsykologen Bent Hougaard som lanserte begrepet gjennom boka Curlingforeldre og servicebarn - en håndbok i barneoppdragelse.

Barn er ikke små voksne

- Vi får foreldre som ikke klarer å sette grenser, og barn som verken viser respekt for voksne eller andre barn. Dagens foreldre tilhører selv den såkalte dessertgenerasjonen, som er opptatte av sin egen frihet, og ønsker å gi dette videre til barna. Mange behandler barna som likestilte, ikke som barn, sier han.

Foreldre oppdrar barna i tråd med generasjonens syn på barneoppdragelse. Og det er da heller ingen psykologer i Norden som anbefaler noen å gå tilbake til gamle dagers ørefiker og pryl.

- Men barn er faktisk ikke små voksne, de er små mennesker, og barn under fem år er for eksempel ikke kompetente til å diskutere leggetider, poengterer Hougaard.

Avslappende foreldre

Den svenske forfatteren Gunilla Bergström har skrevet bøkene om Albert Åberg. I bøkene blir vi også kjent med Bertil Åberg, Alberts pappa, og han er langt fra en typisk curlingforelder.

I bøkene opplever vi at Albert får prøve og feile selv, mens pappa følger sånn passe dårlig med.

- Pass deg for sagen! sier han, men ellers er nok pappa mest opptatt av å lese avisen og røyke pipe.

Piperøykingen er langt fra dagens ideal, men den avslappede foreldrerollen kan nok curlingforeldrene lære noe av. Som ellers i livet, så gjelder det å finne balansen.

Hensynsløse barn

- Curlingforeldre kan være med på å skape en usunn utvikling hos barnet, mener Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk, og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser. Barnas selvfølelse - voksnes ansvar.

- Det er bra å lytte til og bekrefte barn, men det kan bli for mye av det gode. Den største faren blant dagens foreldre er tendensen til å skape barn som er både hensynsløse og egosentriske, sier hun.

- Når barna blir oppmuntret til å tro at de er verdens midtpunkt og verdensmestere i alt, er det neimen ikke rart de møter veggen i den virkelige verden, forklarer Strømøy.

Gi barna en hjelpende hånd

Bent Hougaard mener det finnes en curlingforeldre i de fleste av oss.

- Curlingforeldre er ikke dumme eller dårlige foreldre som skal latterliggjøres eller henges ut. Det gjelder å se de røde varsellampene som blinker når det blir for mye curlingatferd. Servicebarna fratas viktig sosial kompetanse, som gjør dem mindre rustet til å møte livet som voksen, forklarer han.

Barnepsykologen mener ikke at barn skal løse alt selv, uten hjelp fra mor og far.

- Tvert imot! Gi barna en åpen dør, så de kan komme hjem og få hjelp når de trenger det, men likevel lærer seg å ordne opp selv. Men for å komme til den innsikten, må vi slutte å koste barnas vei fri for hvert eneste støvkorn vi ser, ja rett og slett slutte å behandle barna som kuler på en curlingbane, sier han.

Er du en curlingforelder?

Hvis du svarer ja på flere av disse spørsmålene, er sjansen stor for at dere er curlingforeldre.

- Er det barnet som bestemmer hva dere skal spise til middag?

- Blir det servert flere slag middag, slik at alle skal få det de liker?

- Nekter barnet å sitte pent ved bordet til det er ferdige med å spise?

- Har barnet overflod av leker?

- Spiller barnet data- og tv-spill når det ønsker det?

- Kjører du barnet til skole og aktiviteter, selv om det kunne ha gått?

- Lar du barnet være hjemme fra skolen, dersom det sier det er slitent, eller føler seg litt slapp?

- Ordner du opp i problemer barnet har, for eksempel på skolen, uten først å la barnet prøve å ordne opp selv?

- Er det vanskelig å få barnet til å hjelpe til hjemme?

- Synes du det er vanskelig å si nei når barnet ditt ber om å få noe?

- Hender det at du sier nei først, når barnet ber om noe, for så å si ja, fordi du ikke orker å ta en konfrontasjon?

- Mener du det er din oppgave å sørge for at barnet kommer opp og fram i livet?

- Tenker du at ditt barn ikke skal være noe dårligere, eller ha det noe dårligere enn andre?

- Mener du det er viktig for barn å delta på flest mulig aktiviteter, for at du skal være en vellykket forelder?

- Synes du det er vanskelig å skjære gjennom, og si at slik blir det, bare fordi du er voksen og du bestemmer?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning