Kuldekrem for barn

Ekspertene råder deg til å droppe kuldekremen på barnet

Kan i verste fall gjøre vondt verre.

PASS PÅ BARNA I KULDA: Men kuldekrem trenger du ikke bruke, en vanlig fuktighetskrem holder i massevis. Foto: Colourbox.com.
PASS PÅ BARNA I KULDA: Men kuldekrem trenger du ikke bruke, en vanlig fuktighetskrem holder i massevis. Foto: Colourbox.com.
Publisert Oppdatert

- Det er ikke å anbefale at barn smøres med kuldekrem. Smør heller med en fet krem, masser den godt inn, og la den trekke inn i huden før barnet går ut, anbefaler Rose Lyngra, Helsefaglig rådgiver og eksemekspert hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

En kuldekrem er en fet krem uten vann eller med svært små vannmengder som legger seg som et beskyttende lag utenpå huden. Men kremen gir ikke noen beskyttelse mot kulda eller frostskader.

Å smøre ungene med krem i kulda kan likevel være lurt.

Pass også på å kle ungene godt når kulda biter.

Lyngra forteller at det viktigste er å bruke en parfymefri krem med høyt fettinnhold, ikke en lotion, og at man passer ekstra godt på kinn, nesetipp og lepper.

- Det er lurt å la det gå hele 20-30 minutter etter å ha tatt på kremen før man tar med barnet ut, poengterer hun.

Kuldekrem for barn

Lyngra forteller at kuldekrem er omdiskutert.

- En studie publisert i 1999 så på bruken av kuldekremer blant finske rekrutter. Den viste at det var høyere forekomst av frostskader blant de som hadde brukt kremer som skulle beskytte mot kulde, fordi kuldekrem er tett og legger seg som en film over huden. Når man blir svett kan ikke svetten trekke igjennom kremen og en fuktig hud vil lettere bli nedkjølt. Dermed kan det oppstå frostskader, forteller hun.

Hun forklarer at dette kan gi en falsk trygghet som gjør at mange er lengre ute i sterk kulde enn anbefalt og unngår å dekke seg til.

I tillegg kan kuldekremen gjøre at de små hårene som barn og kvinner har i ansiktet blir klebet til huden, noe som gjør at de mister den isolerende effekten de egentlig har.

Pass på de som ikke sier ifra

De aller minste barna er ikke i stand til å formidle at kulda kan være ubehagelig og at de fryser.

- Små barn med mye klær som gjør at de er mindre bevegelig eller sitter i ro på bakken i kulden, må man passe ekstra godt på. Det samme gjelder barn i pulk, sier Lyngra.

Hun understreker at barn generelt som er ute i kulden over lang tid må følges med på.

- Her bør de voksne følge med både på gradestokken og vindforhold og gjøre tiltak for å beskytte barna mot kulda.

Eksembarn og kuldeallergi

Huden tørker lett ut i kulda, og spesielt gjelder dette for barn med eksemplager.

- Blant annet vil barn med atopisk eksem lettere få tørr hud i vintermånedene og man må derfor være mer påpasselig med hudpleien og tilføre kremer som binder fukt til huden hos disse barna, sier Lyngra.

Anna Bistrup er helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og allergiforbund. Hun forteller at noen reagerer med «kuldeallergi» eller elveblest når huden utsettes for sterk kulde og vann samtidig, altså når man får snø mot bar hud.

- Da kan huden bli hoven med små vabler. Men kulde og vind sliter også på normal hud, understreker hun.

Ingenting gir god nok beskyttelse

Også hun fraråder å se på kuldekremen som en klar beskytter mot lave temperaturer.

- Fuktighetskrem beskytter huden mot irritasjon og uttørring, men ingen fuktighetskremer eller kuldekremer gir god beskyttelse mot sterk kulde. Mange kremer kaller seg «kuldekrem» uten at disse nødvendigvis inneholder andre stoffer enn mange andre vanlig benyttede lotions eller kremer, forteller hun.

Smør ved leggetid

Bistrup råder foreldre til å smøre barna med krem ved leggetid når man vet neste dag blir kald. Det gjør huden bedre rustet til å komme ut i kulda.

- Smør også i god tid før du skal ut slik at huden får tid til å trekke inn i huden. Pass på å bruke kremer uten parfyme, og om barnet ditt bruker smokk er det viktig å smøre godt i området rundt munnen med fet krem før barnet tas ut, fordi huden som dekkes av smokken ofte er fuktig.

Bistrup forteller også at såpe kan tørke ut huden, og at man derfor ikke bør bade barnet mer enn nødvendig når det er veldig kaldt.

- Bruk gjerne badeolje eller dusjolje i stedet for såpe, det tørker ikke ut huden på samme måte, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning