Brannskader barn

Dette bør du vite om barn og brannskader

Varm kaffe og te er verstinger når barn blir brannskadde.

BRANNSKADER PÅ BARN: Varm kaffe og te er verstingene hvorvidt gjelder å forårsake brannskader på barn. Foto: Gettyimages.com.
BRANNSKADER PÅ BARN: Varm kaffe og te er verstingene hvorvidt gjelder å forårsake brannskader på barn. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Når barn får brannskader, skyldes det som oftest ulykker i hjemmet. Hva gjør du når skaden først har skjedd?

- Den aller hyppigste brannskaden hos barn er skåldingsskader fra varm kaffe, te eller vannkokere. For barn opptil fem år er dette det vi behandler oftest, sier Eli Haugsmyr, spesialsykepleier ved kirurgisk klinikk ved Haukeland Universitetssykehus.

Barn og brannskader

Haugsmyr har lang erfaring med å behandle brannskader hos barn.

- Vi kaller dette tekopp-syndromet fordi det er så mange barn som får denne typen skader. Barn har veldig tynn hud, og vannet trenger derfor ikke være så ekstremt varmt for at barn skal få skåldingsskader, sier hun, og legger til:

- Noen barn får andregrads forbrenning, og trenger ikke behandles på sykehus, mens andre trenger hudtransplantasjon. Dette avhenger av hvor varmt vannet har vært og hvor fort barnet ble avkjølt etterpå.

Behandle brannskade hos barn

Dersom ulykken først er ute, gjelder det å behandle skaden raskest mulig for å forminske risikoen for varig brannskade.

- Ta først av klærne på barnet, slik at vannet ikke fortsetter å brenne på huden. Skyll de brannskadede områdene i kaldt vann i to til tre minutter. Det har ingen hensikt å holde barnet lenger under kaldt vann, annet enn at barnet blir for kaldt - som selvsagt ikke er bra, sier Haugsmyr.

Videre skal du, ifølge spesialsykepleieren, skylle barnet i lunkent vann. Dette skal virke smertelindrende.

Les også: Slik utføres førstehjelp på barn

Varm drikke er verstingen

- Ofte tror jeg foreldre er flinke til å passe på å sikre stikkontakter og ovner, men at det er lettere å glemme at det er kaffe eller tekoppen som utgjør den største brannfaren for barn. Jeg tror ikke man kan si nok ganger at selv en liten baby på fanget veiver mer med armer og bein enn man skulle tro, og voksne som drikker varmt ikke bør ha barn på fanget.

Det sier Jorunn Oppsahl, enhetsleder for helsestasjon og skolehelsetjenesten i Stovner bydel i Oslo.

- Det samme gjelder når man setter fra seg kopper med varm drikke. Plutselig en dag kan barnet reise seg opp og få tak i det, legger hun til.

Det samme gjelder strykejern og vannkokere.

- Vi tenker kanskje ikke over at barn lett kan få tak i ledninger og dra dette ned. Det kan det bli dramatiske brannskader av, sier Oppsahl.

Forhindre brannskader hos barnet

- Sjekk alltid temperaturen på badevannet før du bader babyen.

- Invester i blandebatteri der man kan justere vanntemperaturen.

- Bruk kokeplatene lengst bak på komfyren eller ha barnesikring på komfyren slik at barnet ikke kan få tak i gryter med kokende vann. Har du vannkoker eller kaffetrakter, ha korte ledninger, og pass på at barn ikke kan få tak i ledningen.

- Sjekk temperatur på mat og drikke du serverer barna.

- Bruk beskyttelse i stikkontakter.

- Ikke la fyrstikker og lightere ligge slik at barn kan få tak i dem. Pass på barna når du har levende lys eller brenner i peisen.

Kilde: Alltombarn.se og Jorunn Oppsahl

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning