Lungebetennelse hos barn

Slik avgjør du om barnet har lungebetennelse

Tung og rask pust er klare symptomer.

PUSTEPROBLEMER: Lungebetennelse starter ofte som en vanlig forkjølelse, men i stedet for å bli frisk etter noen dager, blir barnet sykere. Foto: Gettyimages.
PUSTEPROBLEMER: Lungebetennelse starter ofte som en vanlig forkjølelse, men i stedet for å bli frisk etter noen dager, blir barnet sykere. Foto: Gettyimages.
Publisert Oppdatert

- Ulike aldersgrupper reagerer ulikt. De minste trenger ikke hoste så mye. De puster tungt og kan bli slappe. Man ser ofte at de puster veldig fort, forklarer smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus i Stavanger.

Mål barnets pustefrekvens

Da er det smart å ta tiden og telle pust. Verdens helseorganisasjon har definert at å måle barnets pustefrekvens kan gi en pekepinn om hvorvidt barnet puster normalt eller ikke.

Det kan være lungebetennelse:

- Hvis barn på to til 12 måneder puster mer enn 50 pust pr. minutt.

- Hvis barn på ett til fem år puster mer enn 40 pust pr. minutt.

- Hvis barn eldre enn fem år puster mer enn 30 pust pr. minutt.

Tegn på lungebetennelse hos barn

- Starter som en forkjølelse

- Barnet blir dårligere

- Høy feber

- Hoste

- Slapphet

- Rask pust

- Stønnende pust

Dårlig allmenntilstand

- Dårlig matlyst

- Brekninger

- Diaré

- Magesmerter

- Barnet er irritabelt

- "Nesevingespill", barnet utvider neseborene når det trekker pusten.

- Små barn kan ha få symptomer. De kan være stille, bleke og medtatt.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Puster barnet raskere enn dette mens det hviler, bør du kontakte lege. Men husk at det også kan være andre og uskyldige forklaringer på den raske pusten.

- Hvis barn under tre måneder bruker alle sine krefter på å puste, kan det være alvorlig med lungebetennelse. Der barnet strever med å puste og har veldig rask pust, skal man uansett ta kontakt med lege, sier Dahle-Melhus.

Lungebetennelse hos barn

Lungebetennelse ikke så vanlig hos barn, men likevel en av de vanligste alvorlige infeksjonene som rammer dem. Sykdommen er lett å behandle, og som regel blir barnet friskt av seg selv, også uten legebehandling.

- Det er ikke nødvendigvis så mye hoste. Når infeksjonen sitter dypt i lungene, påvirker det i større grad pusten og luften man får i seg, enn om infeksjonen sitter lenger oppe i luftveiene. Det gjør at barnet blir sykere når de har lungebetennelse enn om de har andre luftveisinfeksjoner. De er mer reduserte og det påvirker hvor mye barnet orker, sier Janne Dahle-Melhus.

Ofte starter lungebetennelse som en uskyldig forkjølelse, men i stedet for å friskne til etter noen dager, blir barnet sykere. Barnet blir slapt, kan få høy feber, hoste og den raske pusten som også kan være stønnende. Noen mister matlysten, får brekninger, diaré og magesmerter.

Feber og tung, rask pust

Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Hun er heller ikke så opptatt av at foreldre skal klare å stille slike diagnoser. Det viktigste er å vurdere om barnet har det bra, om det puster som det skal og spiser og drikker.

- Hvis barnet ikke vil ha mat eller drikke etter en tid, da bør man absolutt ta kontakt med lege. Men så lenge barnet tar til seg mat og drikke, så er det en sykdom som bare må gå sin gang. Det kan ta litt tid, og barnet et trøtt og slapt, men som regel trenger det ingen behandling. Det går over av seg selv, sier Dahle Melhus.

Hun minner om at foreldre særlig bør passe på at barnet drikker nok. Barn klarer seg lenge uten mat, men kan fort bli dehydrerte hvis barnet ikke får i seg nok væske.

- Saftis er et godt triks for å "lure" i barna væske og litt sukker, tipser hun.

Skyldes virus eller bakterier

Lungebetennelse kan skyldes både virus og bakterier. Bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse hos spedbarn yngre enn tre måneder. Fra tre måneders alder og frem til førskolealder, er virus den vanligste årsaken, ifølge helseleksikonet.

Virusinfeksjoner kommer oftest om høsten og vinteren, mens bakterieinfeksjoner kommer når som helst på året.

Tegn på pusteproblemer

- Barnet puster unormalt raskt.

- Musklene i magen og mellom ribbena trekker seg inn når barnet puster.

- Nesevingene utvider seg ved hvert inn pust.

- Kontakt også lege hvis barnet ikke spiser eller drikker.

Kilde: Smittevernoverlege i Stavanger, Janne Dahle-Melhus

Mykoplasma-lungebetennelse

Hos større barn og tenåringer er årsaken oftere infeksjoner med mykoplasma- og klamydia-bakteriene. Klamydiabakterien som forårsaker lungebetennelse har ingenting med kjønnssykdommen klamydia å gjøre.

- Denne varianten av lungebetennelse fører sjelden til pusteproblemer, fordi den ikke påvirker lungevevet like sterkt. Men mykoplasma-lungebetennelse kan dra ut i tid og man hoster og hoster, forklarer Dahle-Melhus.

Kan være kikhoste

Dahle-Melhus forteller at noen større barn og ungdom som hoster mye, faktisk lider av kikhoste i stedet for vanlig lungebetennelse.

Helsemyndighetene er de siste årene blitt oppmerksomme på at kikhostevaksinen de fleste barn får mens de er små, ikke beskytter like godt som man tidligere trodde. Men den beskytter barna i alle fall i ti år.

- Det er en del lungebetennelse som kan skyldes kikhoste. Nå er vi mer oppmerksom på det, enn da vi trodde vaksinen var helt effektiv, sier Dahle-Melhus.

Årsaken til lungebetennelsen trenger ikke bety så mye for hvordan barnet opplever sykdommen. Lungebetennelse av alle typer kan føre til at barnet trenger legebehandling. Alle typer kan også gå over helt av seg selv.

- Det viktigste er å se an allmenntilstanden til barnet. Hva slags type lungebetennelse det er, er mest interessant hvis man trenger behandling for det, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning