Barn som hører dårlig

Er barnet ditt urolig, ukonsentrert og hører ikke etter?

Det kan like gjerne skyldes dårlig hørsel som adhd. Her er tegnene du skal se etter.

TA DEM MED TIL LEGEN: Hvis du mistenker at barnet ditt hører dårlig er det lurt å komme seg fort til legen.
TA DEM MED TIL LEGEN: Hvis du mistenker at barnet ditt hører dårlig er det lurt å komme seg fort til legen. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Mange barn kan gå rundt med dårlig hørsel uten at foreldrene vet om det. Får du mistanker bør du komme deg raskt til legen.

- Tegn på dårlig hørsel kan være at barnet reagerer dårlig på tiltale når det sitter med ryggen til, at barnet har dårlig språkutvikling eller at det snakker veldig høyt, sier generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, Anders Hegre.

Han forklarer at det kan være noe i veien med hørselen dersom barnet alltid skriker eller hyler for å kommunisere, eller sitter veldig nær lydkilder.

- Mange barn som hører dårlig kan også vise liten interesse for musikk og lyd, og ikke bry seg om man setter på musikk til dem, sier han.

Barn som hører dårlig

En rekke hørselsskader kan være medfødt.

- Det kan skyldes infeksjoner som røde hunder og toxoplasmose i svangerskapet, eller komplikasjoner rundt fødselen, som lite oksygen, blodforgiftning eller unormalt mye gulsott. Lav fødselsvekt kan også gi hørselsskade, sier han.

Hyppige ørebetennelser kan faktisk føre til varig øreskade og nedsatt hørsel.

I tillegg kommer faren med å bli utsatt for høy lyd.

- For mange er det er det for mye lyd over lang tid, for eksempel i en del barnehager med dårlige akustiske forhold, sier Hegre. 

Skadelig støy i barnehagen

Han reagerer på at tidligere forskning slår fast at hele tre av fire barnehageansatte er utsatt for plagsom støy på jobben.

HLF har også gjort en undersøkelse blant 116 barnehager, der 48 prosent av barnehagene svarer at de har ansatte med hørselsskader.

- Da kan vi bare tenke oss hvor ille dette er for barna. Dette er veldig alvorlig, for hørselsskader er irreversible,  sier han.

Hørselshemmedes landsforbund jobber nå med kampanjen God lyd i barnehagen, hvor de sender ut informasjon til 6000 norske barnehager for å øke bevisstheten om stemmebruk og støy, og viktigheten av å ta vare på hørselen.

Tegnene du skal se etter

Nina Sælleg er redaktør for Sansetap.no, en offentlig nettportal med informasjon om syn, hørsel og kombinerte sansetap.

Sælleg mener man bør være oppmerksom hvis man har et barn som:

- har forsinket språkutvikling

- har dårlig eller spesiell uttale

- babler lite

- ikke reagerer på tiltale

- spør mye om igjen

- bruker øynene aktivt og ser på ansiktet ditt når du prater

- er urolig og/eller ukonsentrert

- trekker seg tilbake og leker alene

- ofte er forkjølet

- puster tungt med åpen munn

- snorker

- våkner mye om natten

- har perioder med dårlig appetitt

- tidligere har hatt ørebetennelser

Kan påvirke språkutviklingen

Barnet ditt må ikke nødvendigvis ha store hørselskader hvis smårollingen din ser ut til å høre dårlig.

Mange barn kan ha periodevis nedsatt hørsel på grunn av forkjølelser eller væske i mellomøret. Det blir ofte oppdaget i førskolealder.

- Barn som har væske i mellomøret får det ofte ved ørebetennelse eller forkjølelse, og det gjør ikke alltid vondt, men barnet kan ha en følelse av å ha dotter i ørene. Følelsen kan komme og gå, og hvis det pågår over lengre tid kan det påvirke lytteevnen og språkutviklingen, Nina Sælleg.

- For å støtte barnets utvikling i disse periodene, bør det kompenseres ved å sørge for nærhet til barnet når dere snakker sammen, gode lytteforhold og utnyttelse av synet, sier hun.

Sansetap har en egen simulator, der du kan få oppleve hvordan det oppleves å se eller høre dårlig.

Alle testes umiddelbart

Hørselen til barn utvikler seg svært tidlig. Allerede i sjette måned er hørselen ferdig utviklet, og når barnet er to dager gammelt kan det gjenkjenne språk.

- Nyfødte babyer oppfatter hvor lyd kommer fra, og snur seg gjerne mot lydkilden. De kan også skille mellom forskjellige typer lyder, som bankelyder og ringelyder, og p-lyd og b-lyd i språket, forteller Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.

Allerede på barselavdelingen blir barnets hørsel testet. Ved tegn på noe unormalt vil det bli undersøkt videre.

- Dersom et barn har problemer med å høre, kan det få negative følger for språkutviklingen, sosial kompetanse og barnets kognitive og emosjonelle utvikling. Derfor er det viktig å oppdage om et barn er hørselshemmet så tidlig som mulig, og man bør ta dem raskt til lege hvis man lurer på om de har problemer med hørselen, sier Hegre.

Helsestasjonen har ansvar for å følge opp barna hvis det dukker opp tegn på hørselsskader på et senere tidspunkt, og for å sende barna til videre oppfølging og utredning. Alle barn blir undersøkt grundig på fireårskontrollen, og her får de øreklokker og skal si ifra når de hører lyd.

- Hvis undersøkelsene avdekker at barnet lider av hørselstap, skal hun eller han henvises til en spesialist som vil vurdere behovet for høreapparat, sier Hegre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning