barn og tenner

Alt om barnets tenner

Når mister barnet tenner? Når får barnet nye tenner? Her er en oversikt over alle barnets tenner.

BARN OG TENNER: Når kommer 6-årsjekselen? Og når kommer 12-årsjekselen? Vi gir deg oversikten over alt du trenger å vite om barnas tenner. FOTO: Getty Images.
BARN OG TENNER: Når kommer 6-årsjekselen? Og når kommer 12-årsjekselen? Vi gir deg oversikten over alt du trenger å vite om barnas tenner. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

- Barn blir født uten tenner i munnen, men anlegget ligger skjult i kjeven. Barn vil normalt få 20 melketenner: ti i overkjeven og ti i underkjeven.

Det informerer president i Den Norske Tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum.

Når får barn tenner?

Spesialtannlege og spesialist i pedodonti, Arne Jacobsen, forteller at det er stor variasjon i hva gjelder tannfrembrudd hos barn, både ved melketenner og permanente tenner, også kalt voksentenner.

Barnetannlegen kan forklare at tannfrembrudd foregår i følgende rekkefølge:

- Først bryter de sentrale fortennene i underkjeven frem rundt åtte måneders alder, etterfulgt av de sentrale fortennene i overkjeven rundt ti måneders alder. Sidefortennene både oppe og nede kommer ved 1-års alder, og 1-årsjekselen kommer rundt 16-måneders alder. Melkehjørnetennene kommer både oppe og nede ved 1,5-års alder og den siste melkejekselen, 2-års jekselen, kommer når barnet er rundt 28 måneder.

- De fleste barn har derfor et fullstendig melketannsett fra 2,5-års alder, og sjeldent senere enn 3 år, sier han.

Steinum legger til at tannfrembrudd vanligvis skjer uten store problemer og smerter, men noen barn kan oppleve kløe.

- Det kan hjelpe å bruke en tannbørste til å klø med når tennene er på vei opp, tipser hun.

Når mister barn tenner?

Tannfellingen starter normalt når barnet er rundt seks år.

- Når melketennene løsner, oppløses melketennene gradvis etterhvert som de nye tennene beveger seg i kjeven, forklarer Steinum, og legger til:

- Til slutt er roten for liten til å feste melketannen, og den løsner.

Barnet vil sannsynligvis oppleve at det å miste tenner er lite smertefullt, men ved noen tilfeller må det vrikkes litt på tannen for at den skal kunne løsne helt.

- Dersom melketannen ikke løsner av seg selv, kan det være at den må fjernes av tannlege, sier Steinum.

Les også: Biter barnet ditt negler?

6- og 12-årsjekselen

På samme tidspunkt som barnet begynner å miste tenner, og voksentennene kommer til syne, kommer også 6-årsjekselen frem.

- 6-årsjekselen er de første permanente jekslene, og de kommer bak to melkejeksler. Barnet mister altså ingen tenner for at 6-årsjekselen skal komme opp, sier Jacobsen.

- Normalt vil de fire fortennene oppe og nede være felt i løpet av et par år, og de nye voksentennene vil være på plass. Til slutt mister barnet melkejekslene og melkehjørnetenner, forklarer Steinum.

Barnet vil normalt miste de siste melketennene når det er rundt 12 år.

- Ved 12-års alder kommer også 12-årsjekselen. Da har barnet 14 tenner i hver kjeve, 28 tenner til sammen.

Jacobsen legger til at 12-årsjekselen kommer like bak 6-årsjekselen, og barnet feller i likhet ingen melketann for at 12-årsjekselen bryter frem.

- Dette er årsaken til at store barn og voksne har flere tenner enn barn som fortsatt bare har melketenner, forklarer han.

Fremkomst av voksentenner

Ifølge Jacobsen kommer de store, sentrale fortennene i overkjeven rundt 7-års alder. Disse tennene er så mye større enn melketennene at sidefortennene kan felles samtidig som fortennene kommer opp.

- Ved 8-års alder har barnet fått nye fortenner oppe og nede, og 6-årsjeksler nede.

Etter dette er det gjerne en pause i tannfrembruddet. Når barnet så er 9-10 år kommer hjørnetennene og første kinntann i underkjeven.

- Første kinntann erstatter altså første melkejeksel, og omtrent samtidig kommer første kinntann og erstatter melkejekselen i overkjeven, forklarer Jacobsen.

Ta vare på melketennene

Og når barnet ikke har mistet alle melketennene, men fått noen voksentenner, kalles dette for et blandingstannsett.

- Nye tenner er spesielt utsatt for karies, og det er derfor spesielt viktig å passe på munnhygiene og kosthold i denne perioden, råder Jacobsen.

Steinum mener foreldre bør hjelpe barna med tannpussen, morgen og kveld, frem til barnet er 12 år. Samtidig skal du involvere barna i hele tannpussen, fortelle om hvorfor det er viktig for tennene og la barnet være med å velge tannbørste og tannkrem med fluor selv.

- Del tennene inn i fire soner, og puss i minst 30 sekunder på hver sone. Fortell en historie om Karius og Baktus mens dere holder på, da dette kan motivere barna til å ta vare på tennene, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2017, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også