SYKDOM I BARNEHAGE

Her er reglene for deg som har sykt barn i barnehage

Av og til må barn være hjemme i 2 døgn etter at symptomene er over.

Kos og ro: Noen ganger trenger barna våre noen dager hjemme. Prøv å skape så mye ro og kos som mulig, selv om du blir stresset over å miste noen viktige møter på jobben.
Kos og ro: Noen ganger trenger barna våre noen dager hjemme. Prøv å skape så mye ro og kos som mulig, selv om du blir stresset over å miste noen viktige møter på jobben. Foto: Getty images
Sist oppdatert

Foreldre avgjør stort sett om det syke barnet bør holdes hjemme - men noen regler kan være livsviktig at blir fulgt.

Når barna begynner i barnehagen, er det bare å belage seg på noen dager med sykt barn. De er mye mer utsatt for infeksjoner i barnehagen enn de var hjemme, og de vil som regel bli smittet av det meste som går på avdelingen den første tida.

Noen ganger er det ingen tvil om at de små må holde senga, men det finnes også dager når man som forelder tenker at den lille propellen hadde hatt det helt fint i barnehagen.

Hvorvidt dere må holde dere hjemme en dag til eller ikke, varierer fra sykdom til sykdom.

Vurder allmenntilstanden

– Som regel er det allmenntilstanden som avgjør om barna bør være hjemme fra barnehagen noen dager eller ikke, sier Tone Bruun, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelse­instituttet.

Den største smittefaren er ofte før selve sykdommen bryter ut, og dermed er det ikke alltid noen grunn til å la barnet være hjemme for å unngå videre smitte. Dette gjelder for eksempel ved den femte barnesykdom.

– Noen tilstander, som forkjølelse, er også så vanlige og lite alvorlige at det ikke er grunnlag for å holde barnet hjemme. Foreldrene må da vurdere allmenntilstanden til barnet og avgjøre om han eller hun bør være hjemme, men som hovedregel bør barnet være feberfri og friskt nok til å delta i vanlige aktiviteter, sier hun.

Redusert smittefare

Det er likevel noen sykdommer som krever noen dager hjemme. For eksempel skal barn med vannkopper og mange og store brennkopper være hjemme til utslettene tørker ut, men hvor lang tid dette tar, varierer fra tilfelle til tilfelle.

HJEMME ELLER BARNEHAGE?:

• FEBER: Mer enn 37,5 grader om morgenen og 38 grader om kvelden regnes som feber. Barn med kun feber bør holdes hjemme av hensyn til seg selv.
• DIARÉ: Hold barnet hjemme fra barnehagen to døgn etter at de er blitt symptomfrie.
• FORKJØLELSE: Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
• INFLUENSA: Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved influensaepidemi kan det være aktuelt å holde barnet hjemme lenger.
• HOSTE OG LUFTVEISPLAGER: Ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Langvarig eller kraftig hoste bør undersøkes.
• NOROVIRUSINFEKSJON: Barnet bør holdes hjemme i 48 timer etter at det hadde diaré eller oppkast.

– I tillegg har vi omgangssyke, som regel forårsaket av norovirus, som smitter mens man har symptomer med oppkast og diaré. Den kan imidlertid også smitte et par dager etter at symptomene er over, og ved slike infeksjoner bør barn holdes hjemme i 48 timer etter at det har hatt symptomer, før de går i barnehagen igjen, sier hun.

Sykdommen er også smitteførende en kort periode før symptomene starter, men ved å følge anbefalingen om to døgn etter siste symptom, reduseres smittefaren betraktelig.

Vask hendene

– Omgangssyke er som regel ikke en veldig alvorlig sykdom, og hvis det er norovirus som er årsaken, varer den ofte bare én til to dager. Sykdommen er imidlertid plagsom og sprer seg veldig lett til andre, så for å unngå store utbrudd, anbefaler vi altså 48 timer hjemme fra barnehagen etter tilfriskning, sier Bruun.

Hun legger til at diaré og oppkast i noen tilfeller kan føre til dehydrering, spesielt hos de minste barna, og at det da kan være alvorlig.

– Videre er barn med alvorlige, kroniske sykdommer ofte mer utsatt for komplikasjoner av infeksjonssykdommer, og de bør derfor få individuelle råd av lege.

– For øvrig er god håndhygiene viktig forebyggende tiltak både hjemme og i barnehagen, sier hun.

Livsviktig

De fleste foreldre kjenner nok på at det er litt vondt å sende barna i barnehagen når det går omgangssyke på avdelingen. Vi vet jo godt hvor fort sykdommen smitter og hvor ubehagelig det er å få den i hus.

På bedringens vei: Det kan virke strengt å ha barna hjemme 48 timer etter siste runde med oppkast, men det begrenser spredningen og tar hensyn til barn med kroniske sykdommer.
På bedringens vei: Det kan virke strengt å ha barna hjemme 48 timer etter siste runde med oppkast, men det begrenser spredningen og tar hensyn til barn med kroniske sykdommer. Foto: Getty images

LES OGSÅ: Dette bør du vite om barn og kyssesyken

For noen kan imidlertid en runde med omgangssyke by på langt større problemer enn fravær fra jobben og videre smitte innad i familien. Det at andre respekterer 48-timersregelen kan faktisk være livsviktig. Dette gjelder for eksempel barn med diabetes. Disse barna har ofte vansker med å regulere blodsukkeret, og ved omgangssyke er utfordringen at blodsukkeret synker fort og blir veldig lavt.

Hvis man ikke klarer å regulere blodsukkeret med mat eller insulin, kan disse barna få altfor høyt eller altfor lavt blodsukker, og det kan i verste fall ende med sykehusinnleggelse.

Sykdomsråd

• ØYEKATARR: Du trenger ikke å holde barnet hjemme ved mild til moderat øyekatarr. Ved kraftig øyekatarr bør barnet holdes hjemme til pussdannelsen har avtatt på grunn av smitterisiko.
• BRENNKOPPER: Barnet kan gå i barnehagen når sårene er under kontroll.
• HODELUS: Start behandling samme kveld eller natt som lusen oppdages, deretter kan barnet gå i barnehagen som normalt.
• ØREBETENNELSE: Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
• VANNKOPPER: Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet har begynt å tørke ut.
Kilde: FHI

Tøft for kroppen

Syke barn er aldri hyggelig, og i perioder med mye sykdom er det lett å bli frustrert. Oppgavene hoper seg opp, frister skal rekkes og møter avholdes mens du sitter hjemme og venter på at barna blir friske igjen. Men hvis foreldrene i en barnehage unngår å holde sine barn hjemme 48 timer etter at de blir symptomfrie etter omgangssyken, vil sykdommen ofte gå i runddans blant barna.

Smitten flytter seg fra barn til barn, og kommer gjerne tilbake til de som fikk sykdommen først.

For friske barn kan dette være utmattende nok, men for barn med for eksempel diabetes vil flere runder med omgangssyke i løpet av en kort periode utarme kroppen enda mer.

Folkehelseinstituttet har kommet med anbefaling om at barn holdes hjemme to døgn etter omgangssyke, dette er et viktig tiltak for å begrense at det blir en evig runddans med syke barn.

Foreldrene bestemmer

Noen ganger er de ansatte i barnehagen nødt til å ringe foreldrene i løpet av dagen. Ikke for å si at de må hente barna sine, men for å informere om tilstanden. Deretter er det opp til foreldrene om de ønsker å la barnet bli i barnehagen eller ikke.

Hvis et barn kaster opp, ringer barne­hagen gjerne med en gang og ber om at barnet hentes. Når det gjelder diaré, er det litt vanskeligere å avgjøre om det faktisk er diaré, eller om den løse avføringen har andre årsaker.

Ved nedsatt allmenntilstand vil som regel barnehagen gjøre en vurdering sammen med foreldrene over telefon. Mange barnehager tenker også at de bygger tillit ved ikke å ringe for ofte. Foreldrene skal kunne føle seg trygge på at barnehagen ikke ringer ved den minste bagatell.

Tips for å unngå smitte:

• Vask alltid hendene etter toalettbesøk eller bleieskift.
• Vask hendene når barna kommer inn etter å ha vært ute.
• Vask hendene før matlaging.
• Unngå å hoste og nyse på hverandre.
• Vask hendene når barna har pusset nesa.
• Vask fellesleker av plast og tre regelmessig med varmt vann og rengjøringsmiddel, gjerne en gang i uka.
• Vask tøyleker i vaskemaskin. Kilde: FHI

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2019, og sist oppdatert 28/02 2019.

Les også