Barn og husarbeid

La barna vaske!

Å sette barna i arbeid kan til og med forebygge depresjon i ungdomsårene.

ALLE SKAL MED: Når huset skal vaskes til jul, bør du ta barna med på jobben. Hvis ikke gjør du dem en stor bjørnetjeneste.
ALLE SKAL MED: Når huset skal vaskes til jul, bør du ta barna med på jobben. Hvis ikke gjør du dem en stor bjørnetjeneste.
Publisert Oppdatert

- Jeg slår gjerne et slag for at barn hjelper til hjemme. Både nå før jul og ellers på året, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hun forteller at det er viktig for barns selvfølelse at de får muligheten til å bidra.

- Det styrker følelsen av å være en del av familieselskapet og gir en følelse av å ha betydning, sier hun.

En bonuseffekt av dette er at barnet får bedre selvtillit og opplever mestringsfølelse.

Er dere riktig heldige, kan det også bli en koselig stund rundt husarbeidet eller ryddingen.

Gode hjelpere

Og kos og hygge er jo akkurat det vi ønsker oss i førjulstiden, så hva er vel bedre enn å la alle i familien ta del i forberedelsene den siste tiden før jul.

- Omtrent alle barn elsker å bidra med kakebaking, men de kan med fordel få andre små oppgaver til mer alminnelig matlaging i tillegg. Også de aller minste. For eksempel kan du la toåringen vaske poteter, og det spiller jo ingen rolle om de kommer ferdigvasket fra butikken. En toåring er lykkelig når han får holde på med vann uansett, sier hun.

Faste plikter er ifølge Gerhardsen vaskeligere med de små, men de kan jo for eksempel ha som ansvar at dorullstativet er fylt til randen til julegjestene kommer.

- De fleste treåringer vil ta slike oppgaver dypt alvorlig, sier hun.

La barna finne arbeidsoppgaver

Leder for Lilleborg Forbrukerservice, Malin Skaar, mener det er mange oppgaver barna kan hjelpe til med før jul.

Dette er noe av det barna kan hjelpe til med

Alle

 • Tørke støv
 • Vaske leker
 • Rydde rommet
 • Rydde og vaske skohyllen
 • Tørke over gulvlistene
 • Vaske baderomsvasken
 • Rydde inn varer fra butikken
 • Sørge for nok dopapir på dorullholderen
 • Rydde og vaske kjøkkenskuffer (pass på at det ikke er noe skarpt i skuffen hvis barna er små)

De litt større barna

 • Pusse sølv
 • Støvsuge
 • Stryke juleduker
 • Hjelpe til med julehandelen

- Selv små barn kan hjelpe til med støvtørking med tørrmopp eller støvklut, og de kan også vaske over lekene sine med en lett fuktig klut, sier hun.

La også barna få konkrete oppgaver som for eksempel å tørke over listene langs gulvet, vaske baderomsvasken og rydde og vaske skohyllen.

- La gjerne barna selv komme med forslag til hva de kan gjøre. De kan jo starte med å titte litt rundt og se om de ser noe som bør bli gjort før jul, sier Skaar.

Også hun mener det å gjøre juleforberedelsene sammen er viktig.

- Da skjønner barna at alle må bidra for at dere skal få det hyggelig. Å samarbeide er absolutt god læring, sier hun.

Tømme oppvaskmaskinen

Selv om du har ivrige små hjelpere i huset, blir det kanskje lett til at du gjør det meste selv.

Det å dra barna med i dine aktiviteter betyr gjerne mer styr, mer tid og også mer småkrangling hvis du har flere barn.

- Prøv likevel å gjøre det i det daglige, og ikke bare nå før jul, sier Gerhardsen.

Når du kommer hjem med mange bæreposer etter storhandling, kan du for eksempel be ungene komme og hjelpe deg med å få varene på plass.

- Ta også i mot småttingens iver etter å tømme oppvaskmaskinen og be gjerne den mer blaserte seksåringen om en håndsrekning til det samme. Da venner de seg til å hjelpe og får en opplevelse av å være en verdifull bidragsyter til fellesskapet, sier hun.

Forebygger depresjoner

Med skolebarn i huset, er det også fort gjort å gjøre alt selv.

- Da kanskje først og fremst fordi de protesterer kraftig på alle forsøk på å dra dem vekk fra iPaden eller sofakroken. Det er imidlertid viktigere enn noen gang at de bidrar enten de er syv eller 17 år, sier Gerhardsen.

Å føle at man er til nytte og at andre trenger en er viktig for alle, og det kan ifølge barnepsykologen forebygge depresjon i ungdomstiden.

- Bli enige om faste oppgaver gjennom hele året. De kan for eksempel vaske badet annenhver uke, støvsuge visse rom ukentlig eller tømme oppvaskmaskinen på faste dager, sier hun.

Ikke ta over oppgavene

Og sluntrer barnet eller ungdommen unna, skal ikke du ta over jobben selv.

Minn dem heller på at det er eller var deres tur til å gjør oppgaven denne uken.

- For det er først når du faktisk insisterer på at de skal gjøre det de har avtalt, at følelsen av å være viktig kommer, sier hun.

Når det stormer som verst, anbefaler hun at du tenker på at du nå gjør datteren eller sønnen din til en hyggelig romkamerat eller samboer en gang i fremtiden.

- Du sparer dem for mange krangler på denne måten. Jeg pleier å fleipe med late ungdommer jeg kjenner om at de kommer til å slite ut minst to samboere før de har lært det som skal til, sier hun.

Hjelp med julehandelen

Også på handleturer kan barna være til hjelp, og handling blir det jo ofte en hel del av før jul.

- Når dere skal på juleshopping, kan du for eksempel ha med niåringen i butikken. La henne fylle varer i posene når dere kommer til kassen i stedet for at hun skal stå utålmodig og vente på at du blir ferdig med å gjøre alt. Be også om en håndsrekning om noe skal bæres ut til bilen, fremfor at du selv går flere runder, sier hun.

Det er mye som skal bæres når både pepperkaker, ribbe og julebrus skal i hus, og det er jo ikke bare dere voksne som har glede av at alt er på plass innen julaften.

- Kommer det protester, så hold rolig på at alle må hjelpe til. Det er urettferdig om dere voksne må gjøre alt, sier hun.

Vær blid og hyggelig

Gerhardsen anbefaler å starte førjulsarbeidet med å sette seg ned sammen med barna og lage en liste over alt som skal eller bør gjøres før jul.

Gjør dere dette, mens dere samtidig holder en vennlig og forventningsfull tone, kan det være motiverende.

- Snakk om at dere alle vil ha det fint til jul, og at det blir så koselig når dere har fått alt på stell. La gjerne barna velge hva de har lyst til å være med på, men pass på at de faktisk gjør en del, sier hun.

Gøy å hjelpe

Både barn og voksne kan selvfølgelig slite litt med motivasjonen i blant, for det er dessverre de færreste av oss som elsker støvtørk, vasking og annet husarbeid.

- Barn syns imidlertid generelt det er gøy å få lov til å hjelpe til. Pass bare på at oppgavene ikke blir for tidkrevende slik at de føler mestring ved at de blir ferdige med en oppgave, sier Skaar.

Hun mener uansett det bør være god motivasjon for alle at det vaskes og gjøres hyggelig til jul og felles hygge.

- Trenger dere noe som motiverer litt ekstra, kan dere jo eventuelt bli enige om at alle gjør litt husarbeid før dere setter dere ned og spiller et spill, lager julepynt eller baker pepperkaker. Å vaske litt før dere begynner å pynte til jul, er også hyggelig, sier hun.

En gulrot

Store barn kan kanskje gjøre noen oppgaver alene mens mamma og pappa er på jobb.

Det kan imidlertid være mange som syns det er vanskelig å jobbe på egenhånd, og da mener Gerhardsen det kan være en god løsning å sette av en lørdag da hele familien støvsuger, vasker og rydder i fellesskap.

- Trenger dere en gulrot å jobbe mot, kan dere for eksempel gå ut og spise pizza når dere er ferdige. Se for øvrig også gjerne litt utover kjernefamilien. Kanskje kan åtteåringen hjelpe farmor med å pusse sølv en ettermiddag. De to får garantert en veldig koselig stund sammen, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning