Slik fletter du barnets hår

Åtte fine fletter til 17. mai

Småjenter elsker fletter. Her er oppskriftene som gjør datteren din festfin på 17. mai.

FLETTEFIN: La deg inspirere til å flette - både til hverdags og fest
FLETTEFIN: La deg inspirere til å flette - både til hverdags og fest Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert

- Fletter er veldig trendy akkurat nå. Det har vært populært en stund, og har absolutt ikke gått av moten. Det er veldig mye fletting om dagen, både på voksne og barn, sier håreffektmaker, make-up-artist og stylist Svanhild Salberg.

- Det vi ser er at voksenmoten ofte smitter over på barna. Det er de klassiske flettene som er mest i vinden, som Wang-fletta og kinafletta, der luggen er flettet. Jeg har inntrykk av at det flettes mye både til hverdags og fest, og på barna starter man gjerne flettingen i tre-fireårsalderen, alt etter hvor langt håret har blitt, sier Svanhild Salberg.

Barnehår kan være veldig glatt, og det kan være vanskelig å få en fin flette til å holde hele dagen. Frisør Henriette Varly Rustan, avdelingsleder i frisørsalongen På Håret på Vinderen i Oslo, sier du trygt kan bruke de samme stylingproduktene til barn som til voksne, bare du styrer unna billigproduktene.

- Bruk skum i nyvasket, vått hår, og eventuelt spray, krem eller tørrsjampo når håret er tørt. Da holder frisyren seg fin lenger. Men pass på å kjøpe skikkelige produkter, gjerne fra frisørsalong. Barn har ofte sensitiv hodebunn, og billige stylingprodukter kjøpt i matbutikken inneholder ofte mye parfyme, sier hun.

Fletter med pynt eller blomster passer perfekt til 17. mai. Men har du dårlig tid om morgenen, eller barnet ditt har for kort hår til å flettes, kan en stor sløyfe i håret gjøre underverker. Fest sløyfen på siden av hodet, og vips er datteren din festklar!

Trenger du litt inspirasjon før 17. mai? La deg inspirere av de åtte søte flettene håreffektmaker, stylist, make-up-artist Svanhild Salberg har laget.

Tips: Ikke flett i nyvasket hår, da er det ekstra glatt. Ta vann i håret hvis det er vanskelig å samle det.

Lurer du på hva du skal bake til 17. mai? Her er kjendiskokkenes beste kakeoppskrifter til den store festdagen.

1. Slideupflette

SLIDEUPFLETTE: Til både hverdags og fest
SLIDEUPFLETTE: Til både hverdags og fest Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Slik gjør du det: Ta ut et parti med hår, del opp håret i 3 deler og flett en vanlig flette. Her er det viktig å ikke flette for stramt. Når du har flettet helt ned, holder du fast i den delen i midten, og drar forsiktig resten av fletten tilbake oppover. Da snurper den seg sammen og du kan ta håret forsiktig tilbake ned igjen. Sett i et strikk.

Vanskelighetsgrad: 3

Passer til: Denne fletten er veldig fin til både fest og hverdags. Den tar ikke lang tid å flette, og til fest kan man pynte med en fin sløyfe.

2. Hjerteflette

Slik gjør du det: Del av håret på midten av hodet slik at du har to deler. Fest den øverste delen i et strikk, men ikke stram til for her er det viktig at det er løst nok. Ta hestehalen og press forsiktig igjennom håret fra undersiden og opp, slik at den tvinnes. Har du en topsitale kan denne brukes. Nå står hestehalen og peker oppover. Del hestehalen i to og flett hver del. Når en av flettene er ferdig kan du enten sette en strikk, eller hvis barnet er gammelt nok, be henne om å holde i fletten, mens du fletter den andre. Når begge er flettet samler du det håret som henger løst nede i en hestehale, og flettene tas med inn i hestehalen. Da danner du et hjerte med flettene. Lag en hårball av hestehalen hvis du ikke vil at den skal henge løst.

HJERTEFLETTE: Fordi det aldri for mye kjærlighet i verden!
HJERTEFLETTE: Fordi det aldri for mye kjærlighet i verden! Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Vanskelighetsgrad: 6

Passer til: 17. mai, bryllup, bursdager og valentinsdag

Er barna lei av bløtkaker og is på 17. mai, kan dere i stedet lage kokosboller!

3. Fiskebensflette

Slik gjør du det: Samle alt håret enten på midten av nakken, eller på siden slik du ser her. Du kan velge om du setter i hårstrikk med en gang, eller ikke. For de som prøver denne for første gang kan det være lettere å feste alt i strikk. Del håret opp i 2 deler, ta en liten del hår fra undersiden av den ene delen, og legg over i den andre. Gjør det samme fra den andre siden, og slik fortsetter du. Her er det viktig å stramme til underveis hvis fletten skal bli fast og fin. Fest et hårstrikk når du har flettet helt ned, og rufs gjerne til fletten litt med fingrene.

Vanskelighetsgrad: 4

FISKEBENFLETTE: Til både hverdags og fest
FISKEBENFLETTE: Til både hverdags og fest Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Passer til: Hverdag og fest.

4. Tre fletter i én

Slik gjør du det: Del håret i to på midten, og fest den nederste delen slik at den ikke kommer i veien. Del så den øverste delen i tre like deler. Flett pariserflette helt ut hårdelen. Når man fletter pariserflette, tar du først en hårlokk som du igjen deler i tre. Flett en runde, og plukk opp hår fra den ene siden. Flett en runde og plukk opp hår fra den andre siden. Hold stramt mens du fletter. Du kan velge om du setter et strikk i fletten eller om jenta holder i fletten mens du fletter de andre to. Når du er ferdig med pariserflettene, tar du alle tre delene og fletter de i en vanlig flette. Fest så med strikk.

Vanskelighetsgrad: 6

Passer til: Har du god tid en morgen, er dette en fin hverdagsflette. Men den fungerer også supert til 17. mai, bursdag eller annen moro!

TRE I EN: Fin hverdagsflette til rolige morgener
TRE I EN: Fin hverdagsflette til rolige morgener Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

5. Vanlig innfletting med perler

Slik gjør du det: Ta først en stor hårdel som du igjen deler i tre. Flett en runde, og plukk opp hår fra den ene siden. Flett en runde og plukk opp hår fra den andre siden. Hold stramt mens du fletter.

Vanskelighetsgrad: 4

Passer til: Her har vi pyntet med hårperler, som gjør at denne er super når man skal være litt ekstra fin.

6. Waterfallbraid

MED PERLER: Når man skal være litt ekstra fin.
MED PERLER: Når man skal være litt ekstra fin. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Slik gjør du det: Her bruker man samme teknikk som pariserflette. Den store forskjellen er at hver gang du tar inn hår fra toppen, så skal den delen bare flettes inn og slippes på nedsiden. Det er veldig lurt å be jenta holde i alle de delene som slippes igjennom. Når du har sluppet en del, så plukk opp en ny del fra undersiden.

Vanskelighetsgrad: 7

Passer til: Fest. Denne fletten er ikke den som holder godt i mye lek, så den passer best til fest eller en fin middag. Det finnes mye fin accessories til hår som pynter den fint opp.

Våren er også konfirmasjonstid. Her viser vi deg hvordan du lager et personlig kort til konfirmanten.

7. Tvinning

WATERFALLBRAID: Med riktige accessoires er denne super til fest.
WATERFALLBRAID: Med riktige accessoires er denne super til fest. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Slik gjør du det: Samle alt håret i en hestehale og fest med strikk. Del håret opp i to deler, og tvinn begge delene retning med klokken. Samtidig som du gjør det, tvinner du de tvinnede delene den andre veien. Hold de tvinnede delene godt fast og tvinn etter med en gang du har sluppet opp grepet.

Vanskelighetsgrad: 6

Passer til: Like fin til skolen som til fest.

8. Innfletting med silkebånd

Slik gjør du det: Del håret inn i to deler. Vi har i tillegg delt opp i en sikksakkform her, for å få en variasjon. Flett pariserflette som forklart over. Når flettene er ferdig, tar du en synål i plast og syr i silkebånd. Her har vi brukt to forskjellige bånd, med to forskjellige størrelser. Når du starter med det første båndet, tar du annenhver gang i flettemønsteret. Når du tar neste bånd, tar du det annenhver gang også, men motsatt av hva du gjorde med det første båndet. Vil du ha denne frisyren til 17. mai, er det fint å bruke bånd med de norske fargene. Til jul er det fint med røde bånd, eller bånd som passer til kjolefargen.

Vanskelighetsgrad: 8

TVINNING: Like fin til skolen som til fest
TVINNING: Like fin til skolen som til fest Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Passer til: 17. mai, fest, bursdag, jul.

Les mer:

Test av sjampo og balsam til barn

Stor test: Billige barnesolbriller like bra som dyre

Når barnet nekter å klippe håret

MED SILKEBÅND: Til fest, bursdag, jul og 17. mai
MED SILKEBÅND: Til fest, bursdag, jul og 17. mai Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Vanlig flette

Ta en del hår, og del den i tre like deler. Ta den delen til venstre mellom tommelen og pekefingeren, delen i midten mellom pekefinger og langfinger, og den siste delen mellom langfinger og ringfinger. Ta delen til høyre og putt den i midten. Dermed går den delen som var i midten, ut til høyre. Så tar du delen til venstre og putter i midten, og dermed går delen som da var i midten til venstre. Sånn fortsetter du til du er kommet helt ned. Jo mer man øver, jo strammere blir fletten.

VANLIG FLETTE
VANLIG FLETTE Foto: http://www.colourbox.com/

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning