DIY: Fuglemat

Slik lager du hjemmelaget fuglemat med barn

Lag fuglemat selv av appelsiner.

LAGE FUGLEMAT MED BARN: Det fine med å lage fuglemat i appelsinskall er at også beholderen er spiselig. La gjerne barna dele appelsinene om de er vant til å bruke kniv, men delfiafettet bør en voksen håndtere. Det blir veldig varmt!
LAGE FUGLEMAT MED BARN: Det fine med å lage fuglemat i appelsinskall er at også beholderen er spiselig. La gjerne barna dele appelsinene om de er vant til å bruke kniv, men delfiafettet bør en voksen håndtere. Det blir veldig varmt! Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg
Sist oppdatert

Nå som vinteren er kommet for fullt med snø og isblå kuldegrader, er det ikke bare vi mennesker som fryser. Også fuglene i nabolaget ditt merker kulden, og trenger litt ekstra energi for å holde varmen. Men den strenge kulda gjør det vanskeligere for fuglene i nabolaget å finne mat.

En god start er å henge opp noen butikkjøpte meiseboller i nærmeste tre, eller legge noen brødsmuler på fuglebrettet utenfor vinduet. Det er super fuglemat, og vil garantert bli godt mottatt av småfuglene. Du kan også lage din egen fuglemat av nøtter og bær som du fryser ned.

Ikke bare vil fuglene takke dere herfra og til himmelen når de flyr avgårde, dere får også noe morsomt å finne på med ungene når det blir for kaldt til å leke ute.

Hvordan lage fuglemat selv?

Her får du en oppskrift på hvordan dere kan lage fulgemat selv.

Dette trenger dere:

  • - Solsikkekjerner
  • - Gresskarkjerner
  • - Rosiner
  • - Druer
  • - Delfiafett (herdet kokosfett)
  • - Appelsiner
  • - Spiker
  • - Hyssing

Les også: DIY-ramme til barnas tegninger

Slik gjør dere det

Smelt delfiafettet i en kjele.

(NB! En voksen må ta ansvar for all jobben som har med det smeltede fettet å gjøre - det blir veldig varmt!)

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAGE FUGLEMAT MED BARN: Å la barna få lage fuglemat er gøy! La barnet dele appelsinen i 2 like deler, og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
LAGE FUGLEMAT MED BARN: Å la barna få lage fuglemat er gøy! La barnet dele appelsinen i 2 like deler, og skrap ut fruktkjøttet med en skje. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg

Del appelsinen i 2 like deler. Skrap ut fruktkjøttet med en skje - og brukt det i smoothie, dessert eller fruktsalat.

Bruk spikeren til å stikke hull i skallet på hver side av appelsinen.

Tre hyssingen gjennom hullene og lag en knute på hver side, slik at skallet kan henges opp for eksempel i et tre.

Fyll skallene med like deler frø, rosiner og druer.

Hell det smeltede delfiafettet over frøene (dette er en voksenjobb!) til appelsinskallet er helt fullt.

Sett skallene kjølig noen timer, til fettet er helt kaldt og stivnet.

Nå er gourmetmåltidet klart til å henges ut til fuglene. Kom og spis!

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2016, og sist oppdatert 21/03 2018.

Les også