førjulstress

Senk skuldrene, dropp kalenderen!

FØRJULSSTRESS: Blogger Iselin Guttormsen mener man med fordel kan stå over pakkekalenderen.
FØRJULSSTRESS: Blogger Iselin Guttormsen mener man med fordel kan stå over pakkekalenderen. Foto: Getty Images / Privat
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Julen nærmer seg med stormskritt. Hyllene i butikkene er for lengst fylt med røde nisser og pepperkaker.

I det fjerne høres små klingende bjeller, lukten av julerøkelse og klementiner fyller stuerommene. Julevasken skal snart gjennomføres. Vinduer skal pusses, tepper bankes, kaker bakes og pakker kjøpes.

Putt 24 kalendergaver ganger antall barn man har på toppen, så har du definisjonen på en avslappet jul. Eller?

Les også: Kjære julekalender-politiet, jeg har funnet en løsning

Dropp den store pakkekalenderen

Jeg tipper allerede tusenvis av småstressa mammaer har sittet oppe etter leggetid og pakket ned julekalendere. Kanskje til ett barn, kanskje til fem? Jeg er ikke én av dem, og vil slå et slag for å stå over den store pakkekalenderen i år.

Iselin Guttormsen

Mamma til to jenter. Blogger på www.iselinguttormsen.blogg.no. Går selv for en enkel julekalender med en liten sjokolade hver dag.

Noen gjør kalenderen enkel, andre mer avansert. Uansett skal det gjerne pyntes og limes, brettes og pakkes. Tall i gull og sløyfer i sølv. Kongler og granbar, snøfnugg og glitter.

For de fleste varierer innholdet. Fra fancy, men totalt ubrukelige viskelær og tusjer barna allerede har nok av, til praktiske ting som sokker, vanter og luer. Vi narrer oss selv med at dette gjerne er noe vi hadde kjøpt til barna uansett.

Og et vottepar til kr 79,95 fra Lindex har vel aldri tømt en lommebok? Men hva når et vottepar blir til tre, og det fortsatt er 21 luker igjen å fylle. Da bør det ikke være kontroversielt å si at at tiden og pengene vi bruker på julekalendere til barna våre egentlig er ganske forkastelig! Jeg registrerer dessuten at mange får finere og dyrere gaver i kalenderen enn det jeg fikk på selveste julaften som liten.

Dagens barn bader i gaver. Og kalenderpresset gjør at adventstiden fylles til randen med bortskjemte unger som før eller siden blir skuffet over at innholdet i glitterkonglepapiret ikke tilsvarer forventingene. Og skal du som forelder levere sakene, så er det jo klart at du må slå på stortromma når selveste julenissen kommer! Så da er det bare å trumfe alle de 24 gavene du har gitt i før.

Les også: I dag skrur jeg på lysslyngen på grana utenfor døra. Har du problemer med det, kanskje?

Barna blir bare mer og mer kravstore

Julen blir dyrere og dyrere og barna blir mer og mer kravstore

Vi ordner og styrer, stresser og kjøper. Pengene flyr og kalenderne pakkes.

Mens jeg skriver dette hører jeg juleenglene som visker i det fjerne. Yndige og fløyelsmyke stemmer som stille visker at vi må slutte med dette materialistiske jaget i julen. Slutte å gi barna våre dyre gaver i pakkekalenderen. Jeg er enig. Men juleenglene har også vært inne i mammaforumene og funnet et bedre alternativ, visker de: Gi barna opplevelser.

«Hver luke og hver pakke bør heller inneholde et hint om hva dere skal gjøre sammen. Som foreldre og barn. Det kan være å gå på ski, skøyter, ta en tur på kino, bake julekaker, gå i teater, lage julekort eller lese et juleeventyr. For det er faktisk dét julen handler om!»

Skapte forventninger som ikke blir innfridd

Dette har jeg hørt flere snakke om, og tanken er fin den. Men seriøst? Tjuefire dager med fullt opplegg og planer man er bundet til? Skal dette liksom fjerne presset fra foreldres skuldre om å levere julekalender på høyt nivå? Og hva hvis ting ikke går som planlagt ? Da har vi jo skapt forventinger som ikke blir innfridd!

Nei, jeg henter hagla og plaffer ned mitt indre englekor så fjæra fyker. Det blir ikke opplevelseskalender heller.

Aking, baking, julefilm, verksted og kos - det hører selvfølgelig julen med - og det vil de fleste hjem gjøre uansett , men at det skal settes opp i et system som skal følges – blir for meg en stressfaktor jeg ikke orker å utsette meg selv for.

For helt til slutt: Er det ikke på tide at vi mødre slutter med dette jaget? Slutter å skape forventinger ovenfor oss selv, for andre mødre og ikke minst barna våre?

Julen er jo slik en magisk tid! Og den vil fortsatt være det – selv uten dyre pakkekalendere og aktivitetsplaner satt i system.

Les også: Forsker: Derfor er det greit å starte julefeiringen allerede nå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning