Bading graviditet

Kan du bade i badekar, boblebad eller dra på spa i svangerskapet?

Alt du behøver å vite om bading i graviditeten.

BADING GRAVIDITET: Gravide kan trygt bade i badekar helt frem til fødsel, men du bør tenke på et par ting. FOTO: Getty Images.
BADING GRAVIDITET: Gravide kan trygt bade i badekar helt frem til fødsel, men du bør tenke på et par ting. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Gravide kan bade under hele svangerskapet, både i badekar og boblebad. Det er likevel noen få ting du må tenke på, ifølge jordmor Siri von Krogh, som driver nettstedet altformamma.no.

- Gravide kan helt fint ta seg et bad, enten det er i badekaret hjemme, i et offentlig basseng eller i boblebadet på spa-avdelingen.

Pass på temperaturen

Det er bare sunt og godt å ta seg et bad som gravid, og at du skal holde deg unna er trolig noe som henger igjen fra gammelt av.

- Det viktigste er å passe på at vannet ikke er for varmt, da babyen også blir oppvarmet når du bader, sier Von Krogh.

Ifølge jordmoren kan du bade så lenge man vil.

Gravide i boblebad

Du kan fint ta deg et bad i boblebadet under graviditeten, men ikke alene og helst ikke for lenge.

- Du bør bade sammen med andre i tilfelle du får blodtrykksfall, sier Jordmor Siri.

Hun legger til at det ikke har noe å si om det er et offentlig boblebad eller privat. Selv om bading i boblebad er helt ufarlig, er det ikke sikkert det er veldig behagelig med varmen for den gravide.

- Det kan kjennes uvanlig varmt da egen kroppstemperatur er høyere under et svangerskap enn ellers, forteller Von Krogh.

Les også: Alt du trenger å vite om svangerskapsforgiftning

Gravid på spa

For mange er det fristende å rømme avsted til spa for å bli dullet med under graviditeten. På spa kan du derimot ikke gjøre hva du vil.

- Du bør informere spaterapeuten om svangerskapet. Det blir nemlig brukt spesielle oljer som ikke er bra for gravide, i tillegg til at det er flere massasjepunkter som ikke er bra for fosteret, opplyser Von Krogh.

Morten Strøm-Hagen er fagansvarlig og massasjeterapeut ved Colosseum Spa i Oslo, og kan fortelle at de har flere gravide kunder som utnytter seg av spatilbudet.

- Vi tilbyr behandlinger etter første trimester. Dette er fordi den mest usikre perioden er over etter dette, og vi ønsker å sikre mor og barn på en trygg og medisinsk forsvarlig måte, sier han.

De tilpasser behandlingene til deg som er gravid, da det er visse produkter som kan være skadelig for fosteret.

- Som gravid bør du ikke ta behandlinger som inneholder utrensende produkter da de kan virke hormonforstyrrende, forteller Strøm-Hagen.

Badstue er som regel fast inventar på spa, men både Strøm-Hagen og Von Krogh er enige i at du skal passe ekstra på når du er gravid.

- Det er greit å ta badstue så lenge du er sammen med andre, i tilfelle det skulle oppstå blodtrykksfall. Pass imidlertid på å gjøre det i korte perioder så fosteret ikke blir for oppvarmet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning