- Babyer gråter ikke fordi de har lyst
- De gråter fordi det er noe, sier jordmor Siri.

(SIDE2):Scenario: Du har bysset babyen din i søvn, men etter noen timer gråter babyen og er våken. Du har etter hvert som babyen er blitt eldre lagt babyen i egen seng og går inn og bysser, gir mat, eller roer ned. Men babyen våkner ofte og gråter hver natt, mange ganger likevel.
Du tenker; Du kan da ikke være sulten nå, eller er du syk? Har du vondt i magen eller bør jeg begynne med såkalt «søvntrening» for at babyen skal «lære» å sove i lengre perioder om natten?
Blogger Jona Runarsdottír skriver bloggen «Mammalivet» og hennes bloggpost «La babyen bestemme» for over ett år tilbake leses fortsatt med stor interesse. Hun er mor til tre, og venter en ny baby i februar eller mars neste år. Hennes yngste er 19 måneder, og hun skrev innlegget da han var 8 måneder.
- Bakrunnen for innlegget var kontrastene i det jeg selv følte var riktig som mamma, og de rådene som kom fra helsepersonell, familie og kjente. Jeg visste at det var mange foreldre der ute som slet med det samme. De følte at det de gjorde var riktig, men ble møtt med kritikk og kommentarer om at de «skjemte bort» babyene sine. Det følte jeg for å si noe om, sier Jona til Side2.

- Helt urimelig!
Jona mener det er mange der ute som mener at babyer bør bli tvunget inn i faste rutiner så fort som mulig, og sove og spise etter de voksnes tidsskjema.
- Dette føltes helt urimelig for meg. En nyfødt har levd i ni-ti måneder i mors liv med konstant nærhet, og har aldri opplevd sult eller ensomhet. Og så skal de plutselig drilles på å bli «selvstendige» når de er helt ferske i verden? Jeg har aldri forstått logikken i at et menneske liksom skal lære å bli trygg ved å føle seg utrygg. Det å være tilstede for den nyfødte med mat og kos, døgnet rundt, kom naturlig for meg. Men jeg vet også hvordan det er å gå med en gnagende følelse av tvil i magen, når det er så mange som roper at det du gjør er «feil». Så da den nye forskningsoversikten kom ut, og viste at et mangfold av studier hadde bevist den dårlige effekten av søvntrening og mating etter skjema for babyer, måtte jeg bare dele dette med andre foreldre. Ingen skal ha dårlig samvittighet og tro at de gir babyen sin «dårlige» vaner når de faktisk gjør ting helt riktig. Ved å la babyen styre matinntak og søvn selv de første månedene, oppfyller vi ganske enkelt barnets mest grunnleggende behov, sier hun til Side2.
Hva er best for babyen?
Som forelder vil man jo bare at babyen skal ha det bra, sove godt og man vil hjelpe til på best mulig måte. Problemet er at «beste måte» er omstridt.
Jona viser i sitt blogginnlegg til forskningsrapporten «Behavioral sleep interventions in the first six months of life do not improve outcomes for mothers or infants: a systematic review» skrevet av Pamela S. Douglas og Peter S. Hill, som kom ut i fjor.
- Da jeg leste dette ble jeg så utrolig glad, fordi oversikten beviser det jeg forgjeves har prøvd å diskutere med både leger og andre som har sine tvil om både nattamming, bæring og samsoving, sier Jona.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

«I forskningsoversikten kommer det blant annet frem at barn som blir ammet lite eller ingenting, som blir bært/holdt lite og får «søvntrening», i gjennomsnitt gråter mer og trives dårligere enn barn som jevnt over får mer fysisk kontakt, amming etter barnets ønske og ingen søvntrening. Det er altså i alle fall ingen fare for mer urolige barn hvis man lar babyen styre showet og responderer på deres signaler. Forskningsoversikten kunne også avsløre at mødre som ammet/gav flaske etter skjema istedenfor å følge babyens egne tegn, hadde høyere risiko for fødselsdepresjoner. Barna til disse mødrene hadde også dårligere kognitive og akademiske resultater enn de barna som ble matet etter egne signaler, da de ble testet ved 5, 7, 11 og 14-års alder» skriver hun i sitt innlegg.
LES HELE HENNES BLOGGINNLEGG HER
Jordmor Siri von Krogh i alformamma.no får ofte spørsmål om søvntrening for babyer.
- Dette er et spørsmål jeg får ofte. Fordi jordmoren føler dette ikke ligger helt innenfor hennes kompetanseområde understreker Siri von Krogh at hun svarer som mor.
- Jeg har stor tro på at små nurk ikke kan skjemmes bort, det er ikke derfor de vil være hos mor eller far, men fordi de trenger nærhet. Samspillet er viktig mellom babyer og foreldre og hvis man for eksempel prøver skrikemetoden, så kommuniserer man til babyen at man ikke er tilgjengelig. Men når de har blitt litt eldre enn dette og ingen får sove godt om natten, så tenker jeg at man med nennsom hånd skal hjelpe dem ved for eksempel å lede dem inn i en bedre døgnrytme. Jeg har stor tro på boka «Sove uten gråt» og metoden som prøves der av den amerikanske firebarnsmammaen Elizabeth Pantley.
Kan det være sykdom?
Jordmoren mener også det er viktig å merke seg om søvnmønsteret plutselig forandrer seg.
- Man må alltid tenke etter når et barn begynner å våkne oftere om natten etter å ha sovet godt en periode. Kan det være tette øreganger, snev av forkjølelse, vaksiner eller at de trenger mer mat på dagtid? Hvis de ligger på foreldrenes rom, kan det etter hvert hende at de våkner av lyder som snork, mumling og grynting. Jeg tror også at babyer gråter fordi det er noe, ikke bare fordi de har lyst og da må man som foreldre finne ut av hva dette kan være. Mulighetene er mange og det er ikke alltid like lett å finne ut av det, men man må rett og slett bare forsøke seg frem.
FØLER DU AT DU FÅR GODE RÅD OM SØVN?
DEL GJERNE DIN MENING I DISKUSJONSFELTET
- Gi vann om natten
Mange har sikkert søkt hjelp på helsestasjonen eller fått råd av både venner med barn eller foreldre og søsken. Alle har sine metoder som kanskje har fungert, men babyer er også ulike.
Blogger Jona mener babyen er den som bør «styre showet».
«Det å kjøre et fast tidsskjema som vi selv har funnet opp, vil ikke skape mer trivsel hverken for oss eller babyen, selv om det kanskje gir oss foreldre en falsk trygghet i en kaotisk hverdag. Det er ikke noe galt i det for eksempel å planlegge tid for en formiddagslur for babyen hvis du forventer at han eller hun vil være sliten til et visst tidspunkt, men rytmen til de små forandrer seg fra dag til dag. De vokser og utvikler seg, og vi må forsøke å henge med i svingene og lytte etter deres signaler i steden for å gi etter for presset utenfra om at de burde kunne sove alene/ til faste tider. Behovene til en baby er i stadig endring, og det er lurt å være fleksibel og slippe taket på de strenge opptrenings-regimene og mateskjemaene.»
Jordmor Siri forteller at det er allikevel noen triks man som foreldre, kan ty til.

- Når babyen er over 6 måneder gammel kan man godt gi vann når de våkner om natten, slik at de skjønner at det ikke er mating om natten, men bare om dagen. Man må hjelpe dem å finne gode rytmer uten å avvise dem, er min oppfatning. Man kan også tidlig snakke med dem og forklare hva man ønsker, selv om de ikke kan snakke ennå og svare, så skjønner de en del.
- Bruk far
Dersom far er inne i bildet kan det være lurt at han bysser babyen om natten.
- I perioden der man skal avvenne om natten kan det være greit at far går inn og snakker med babyen, han lukter ikke deilig av morsmelk og er mer «søvndyssende» og gi vann for å være på den sikre siden i forhold til at babyen ikke er tørst. Men for å ha sagt det; Det er også normalt å få fnatt og føle seg utilstrekkelig som foreldre, understreker jordmoren.