Test av joggevogn

Vi har testet og funnet den perfekte joggevogna

- En lek å svinge og styre med, sier eksperten. Sju joggevogner i testen.

SUPERTESTERE: Veslemøy Hausken Sjøquist og Erik Sjøquist, begge tidligere toppløpere med nasjonale mesterskap, har testet joggevogner for Klikk.no.
SUPERTESTERE: Veslemøy Hausken Sjøquist og Erik Sjøquist, begge tidligere toppløpere med nasjonale mesterskap, har testet joggevogner for Klikk.no.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av joggevogner er utført av Veslemøy Hausken Sjöquist og Erik Sjöquist, begge tidligere aktive løpere - Veslemøy har blant annet flere NM-gull i friidrett. 

For å teste de ulike vognene har de tatt dem med på daglige løpeturer på variert underlag - både asfalt og grus. Ekteparets barn Ella (9 måneder) og William (2 år) har vært passasjerer på løpeturene. Alle vognene er testet på flere turer, og av både Erik og Veslemøy.

Produktutvalget i testen gjenspeiler det som selges av joggevogner i norske barneutstyrsforretninger. Noen produsenter, blant annet Bugaboo og Mountain Terrain, er ikke med i testen fordi de snart kommer med nye modeller av joggevognene, og ikke klarte å levere disse i tide slik at de kunne bli med i testen. 

Produktene i testen er vurdert med hovedvekt på hvor bra de fungerer til jogging, men vi har også sett på funksjonalitet og teknisk kvalitet. Alle vognene er testet over en periode på 3-5 uker, slik at slitestyrke og kvalitet over lengre tid ikke er tatt med i vurderingen. 

Takk til Lilleprinsen.no og Jollyroom.no for utlån av vogner.

Løpebølgen skyller over landet, og mange nybakte foreldre ønsker seg en barnevogn de kan bruke når de jogger. På den måten får de kombinert dagens treningsøkt med barnets formiddagslur - eller transport til barnehagen. som alternativ til en vanlig barnevogn eller sykkelvogn.

Løperekteparet Veslemøy Hausken Sjöquist og Erik Sjöquist har testet 7 ulike typer joggevogner. Phil & Teds Sub4 er perfekt for løperen, mens Britax B.O.B. Revolution Pro er et supert valg for deg som vil ha én vogn til alle formål. 

- Går fortest å løpe

Veslemøy Hausken Sjöquist og Erik Sjöquist er begge tidligere aktive friidrettsutøvere, og løper fortsatt hver dag. På de fleste turene er barna William (2) og Ella (9 måneder) med som passasjerer i joggevognen. 

- Det går fortere å løpe enn å gå til barnehagen. Og vi løper begge til og fra jobben, forteller Veslemøy, som snart skal begynne å jobbe igjen etter endt foreldrepermisjon.

OBS: Alle joggevognene i testen er beregnet til barn som er seks måneder eller eldre. Skal du jogge med mindre spedbarn, må du legge barnet i en bag. Joggevogner er kun anbefalt til barn som kan sitte oppreist selv.

Store hjul er viktig

- Det viktigste for en joggevogn er at den har store hjul, slik at den ruller godt, og at den er lett å svinge med en hånd. Den bør også ha støtdemping slik at den er behagelig å ligge i for barnet selv om underlaget er ujevnt, mener Veslemøy.

Den vognen som er klart best å løpe med er uten tvil joggevognen fra Phil & Teds, mener testpanelet. Dette er en vogn som er spesielt beregnet til jogging, og all funksjonalitet er sentrert rundt dette.

Det er for eksempel ingen bagasjeplass, slik at vognen ikke egner seg særlig godt for deg som liker å handle litt på vei hjem fra løpeturen. 

- Den er en lek å svinge og styre med, forklarer Veslemøy.

Allround eller spesialvogn?

Hvis du er typen som løper mye og er genuint opptatt av egenskapene som joggevogn, vil testpanelet absolutt anbefale Phil & Teds-vognen.

Men er du mer ute etter en allround-vogn som er fin å jogge med, men også har annen funksjonalitet, er joggevognen fra Britax B.O.B. et bedre alternativ. Den har oppbevaringsplass flere steder, har god plass til barnet og er stabil samtidig som den ruller lett. 

- En meget god løpevogn både for passasjer og pilot, mener testpanelet.

Ikke gode joggevogner

I denne testen har vi lagt mest vekt på hvordan de ulike modellene fungerer til jogging. Med dette som hovedkriterium kommer vognen fra Bumbleride dårligst ut i testen -  den får terningkast 2.

Bumbleride Indie-vognen har små hjul og er tung å svinge med, særlig hvis du har et litt større barn som passasjer. Den kan også lett tippe bakover under fart, opplever testpanelet.

- Dette er ikke en vogn jeg ville kjøpt som en joggevogn. Hvis du bare jogger en sjelden gang, er den grei nok, men ikke min favoritt, sier Veslemøy.

Dette er en vogn som passer bedre til bygater og kjøpesentre, når det er et poeng at den er liten og lett og du ikke holder høy fart. 

Firmaet Babytrold, som distributør av Bumbleride i Skandinavia, sier de aldri har fått negative tilbakemeldinger på vognen fra kunder, verken som joggevogn eller vanlig vogn. 

– Bumbleride Indie har kommet meget godt ut i tester både i Europa og USA. Også det danske forbrukerrådet TÆNK testet vognen 07.12.12, hvor Bumbleride Indie fikk meget god testresultater, skriver Babytrold i en epost til Klikk.no.

TFK Joggster III er en annen modell som fungerer bedre til andre formål enn jogging. 

- Den oppleves som voldsomt stor og tung, og det er dårlig utsikt over kalesjen. Den kjennes også stiv og tung å svinge med. Men for all del, dette er uten tvil en kvalitetsbarnevogn som sikkert fungerer godt for de som ikke jogger, sier Veslemøy.

Grus, men ikke terreng

Flere av produsentene skryter av at joggevognene nærmest er terrenggående, men jogging i terreng funker ikke med barnevogn, uansett type, sier Veslemøy.

- Grusveier går fint, men sti og terreng går ikke. 

Skal du bruke vognen mye på grusvei, er det spesielt viktig at du velger en vogn med god støtdemping, slik at det blir behagelig for barnet.

Unødvendig brems

På noen av joggevognene er det en egen håndbrems som er tenkt for å bruke hvis du skal bremse vognen i fart. Noen har til og med skivebremser. Dette ser ikke Veslemøy helt poenget med:

- Når du jogger med et lite barn i vogn, vil du uansett ikke velge de bratteste bakkene verken opp eller ned. Så lenge du bruker sikkerhetsstroppen vil du bremse like greit med kroppen. Jeg bruker aldri håndbremsen, den kunne godt vært tatt vekk, da ville også vekten gått ned, sier hun.

En eller flere vogner?

Mange lurer sikkert på om det er nødvendig å kjøpe en egen vogn som skal brukes bare til jogging. Det er det selvfølgelig ikke. De fleste joggevogner fungerer vel så bra til rolige turer i bygater som til jogging på grusveier i marka.

Det som skiller de ulike modellene er gjerne hvor mye ekstra funksjonalitet som er lagt til, utenom det at de skal være gode å jogge med både for den som skyver og den som er passasjer i vognen.

Skal du ha en vogn til alt vil du nok gjerne ha en vogn med oppbevaringsplass, og det er også greit at den er lett å legge sammen og sette bak i bilen, for eksempel. 

- Tenk litt over hvilket behov du har før du kjøper, råder Veslemøy. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning