Lammeskinn til baby

Skal du bruke lammeskinn i vognen til babyen?

Pass på at babyen ikke blir overopphetet med saueskinn i vognen.

LAMMESKINN TIL BABY: Et lammeskinn er lunt og godt for babyen å ligge på i vogna, men et ullpledd vil gjøre samme nytten.
LAMMESKINN TIL BABY: Et lammeskinn er lunt og godt for babyen å ligge på i vogna, men et ullpledd vil gjøre samme nytten. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Lammeskinnsfellen er blitt et obligatorisk innslag i norske barnevogner, og det er ingen tvil om at skinnet står høyt på lista over utstyr som skal kjøpes inn før fødselen.

Dyreskinn har lange tradisjoner i Norge, men de siste årene har også de ordinære babyutstyrsbutikkene fått lammeskinn inn i sortimentet.

Er det bare en trend, eller finnes det også andre gode grunner til å investere i et stykke pels?

Lammeskinn til vogn

I vinterlandet Norge er det store deler av året helt nødvendig å legge et isolerende lag i bunnen av vogna. Saueskinn til vogn er perfekt, men et ullpledd kan gjøre omtrent den samme nytten.

Skinnet kan også brukes som underlag i sommerhalvåret. Da bør du bytte ut den varme posen med for eksempel et svalere teppe. Mange sier at lammeskinnet også er temperaturregulerende om sommeren, siden pelsen gjør at det vil være luftsirkulasjon under barnet.

Les også: Sprinkelsengbeskytter øker faren for pustestans

Overopphetet av lammeskinn til baby

Kristin Sofie Waldum, leder for Landsgruppen av helsesøstre, mener lammeskinn kan være et godt alternativ til andre underlag, men hun oppfordrer alle foreldre til å følge nøye med på barnets temperatur, for eksempel ved å kjenne om barnet er svett i nakken.

En baby kan absolutt bli overopphetet av å ligge på lammeskinn, uansett hvor temperaturregulerende det påstås å være, mener helsesøsteren.

- Velger du å bruke lammeskinn i senga, slipper babyen å bli lagt på et kaldt laken etter å ha blitt ammet om natten. Men husk at du også innendørs må tenke på temperaturen. Er det varmt i senga, må du sørge for at det er ekstra luftig og svalt i rommet, råder Waldum.

Nyfødte babyer roer seg som regel lettere om de ligger litt trangt med en definert grense rundt seg. De har jo akkurat kommet ut av en trang livmor. Noen velger å kjøpe et spesiallaget babyrede, mens andre mener det holder med et sammenrullet teppe dandert i hodeenden.

- Et lammeskinn kan nok bidra til denne følelsen av å ligge i et lunt og trygt rede, sier Waldum.

Et lammeskinn er så mykt at babyen kan ligge direkte på skinnet uten et laken imellom, også innendørs når babyen har på seg mindre klær. Dermed kan skinnet være et fast og kjent soveunderlag som enkelt kan fraktes med overalt. Babyer er små vanedyr, så ofte faller de lettest til ro når omgivelsene er velkjente.

Les også: Slik må du sende barnevognen på flyet

Babyen sover bedre på saueskinn

En liten britisk enkeltstudie antyder at både premature barn og fullbårne barn sover bedre, gråter mindre og legger fortere på seg når de får sove på lammeskinn. Kanskje skyldes det nettopp det at underlaget føles lunt, varmt og trygt?

Å la babyen sove på dyrepels de første tre månedene kan redusere risikoen for at gullungen får astma, ifølge en ny tysk studie. Forskerne mener det kan ha en forebyggende effekt mot astma og allergi å bli eksponert for de mikrobiologiske miljøene i dyrepels. De hadde undersøkt barn fra et bymiljø som hadde blitt eksponert for dyreskinn ved å sove på en skinnfell kort tid etter fødselen.

I noen land blir foreldre frarådet å la babyen sove på lammeskinn. Den norske foreningen Landsforeningen uventet barnedød (LUB) mener det ikke er grunnlag for å gå så hardt ut. Men de gjør oppmerksom på at det er en økt risiko for krybbedød om babyen ligger på magen på langhåret lammeskinn.

Husk derfor at spedbarn alltid skal sove på ryggen, og at du kun må bruke korthåret lammeskinn. Kjøp helst skinn som er godkjent for babybruk.

Ikke for eksembarn

Helsedirektoratet fraråder bruk av lammeskinn dersom barnet ditt allerede har utviklet eksem. Dyrepelsen kan nemlig forverre eksemplagene.

Lammeskinn kan som oftest vaskes i maskinen på ullprogram (30 grader). Du kan gjerne bruke spesialsåpe og tilsette lanolin etterpå. Til daglig holder det med risting og lufting. Du kan også tørke av eventuelt søl med en fuktig klut.

Kilder: Forskning.no, Helsedirektoratet (brosjyren Godt inneklima for spedbarn), Landsforeningen uventet barnedød og Kristin Sofie Waldum (leder for Landsgruppen av helsesøstre).

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også