leggerutiner hos baby

Når trenger babyen leggerutiner?

Alt du trenger å vite om leggerutiner til babyen mellom 2-9 måneder.

LEGGERUTINER HOS BABY: Fra 3-månedersalder kan det være lurt å begynne å tenke tanken om leggerutiner for babyen. FOTO: Gettyimages.com.
LEGGERUTINER HOS BABY: Fra 3-månedersalder kan det være lurt å begynne å tenke tanken om leggerutiner for babyen. FOTO: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

- Babyen har ikke behov for soverutiner de første ukene, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær, som har skrevet en rekke bøker om babyens søvn.

De første ukene av babyens liv er nemlig en overgang fra livmoren til verden utenfor. Derfor er det viktig å være raus på hvordan og når babyen sover.

Leggerutiner til baby på 3, 4, 5 og 6 måneder

Misvær forklarer at når babyen er blitt tre måneder gammel kan det være lurt å begynne med innføring av litt mer forutsigbare soverutiner, som å markere forskjell på dag- og nattesøvn.

- Når babyen er rundt tre måneder gammel begynner hjernen å produsere melatonin, kroppens søvnhormon. Det vil si at babyen klarer å skille mer mellom dag og natt, og får etter hvert bedre rutiner på søvn, forklarer hun.

Et sted når babyen er mellom tre og seks måneder er det derfor lurt å innføre leggerutiner for babyen. Søvnekspert i sovehjelp.no, Caroline Lorentzen, synes imidlertid ikke babyen har behov for leggerutiner før det er seks måneder.

- Frem til babyen er seks måneder kan du godt følge med på babyens søvnrytme, men det er ikke nødvendig å innføre leggerutiner før det. Noen barn kan derimot ha behov for leggerutiner tidligere, gjerne fra to måneder, sier hun.

Lorentzen mener at dersom mor av ulike grunner er sliten eller utmattet og trenger at babyen sover, kan du lære det opp til å sovne til ulike tider når det bare er to måneder gammel. Eksempelvis ved å gi pupp for å sovne.

Sovne til pupp

Ifølge Lorentzen trenger babyer pupp for å sovne, fordi de den første tiden ikke produserer nok melatonin, kroppens søvnhormon, selv. Mor utskiller også hormonet oksytocin under amming, noe som kan gjøre at du blir avslappet og søvnig.

- Du kan la barnet sovne til brystet så lenge det er bra og naturlig for barnet, men på et tidspunkt skal barnet sovne uten. Før den tid kan du imidlertid dra nytte av det for å kunne få hvile, poengterer søvneksperten.

Misvær mener også at den første tiden er alt lov, også å amme eller rugge babyen i søvn. Etter hvert bør dette imidlertid gås bort fra.

Hun forklarer at alle mennesker sover i sykluser på omtrent en times varighet, og disse innegolder både lett og dyp søvn. Dersom babyen sovner med pupp eller tåteflaske i fanget, vil det kunne våkne opp under den lette søvnfasen fordi det merker at noe er annerledes enn da det sovnet. Dette er et slags instinktivt alarmberedskap og babyen vil trenge de samme innsovningsforholdene for å kunne sovne igjen. For hvor er puppen, eller det varme fanget til mor eller far?

- Klarer du å legge barnet når det fortsatt er våkent, men søvnig, er det veldig gunstig, råder Misvær.

Helsesøsteren legger til at all forskning peker på at det er viktig for barnet å mestre å sovne av seg selv.

Søvnbehov i ulike aldre

Misvær råder til å først og fremst bli kjent med babyen din, og finner ut av hvilke rutiner det trives med.

- Noen babyer liker godt å sovne på trilletur eller være ute i frisk luft hver dag, noe som også er gunstig, sier helsesøsteren.

Lorentzen påpeker at babyer sover generelt mye på dagtid, før det har en våkentid på 1-2 timer og sovner igjen. Slik fortsetter det den første tiden.

- Den lengste soveøkten til babyen er på 4-6 timer, og den skjer gjerne på natten. Hos enkelte kan den lengste soveøkten være på 2-3 timer, noen sover lite og noen sover mye, sier hun.

De første månedene har babyen behov for 16-18 timer søvn i døgnet, mens andre kan ha behov for 15-21 timer. Når babyen er 6-12 måneder er det vanlig å sove 12-16 timer i døgnet.

- De yngste babyene har to søvnfaser: rem-søvn og non-rem-søvn. Over halvparten av tiden er de i rem-søvn, hvor babyen lett blir vekket og hjerte- og pusterytme er uregelmessig. Etter tre måneders-alder går rem-søvnen ned til 30 prosent.

Etter hvert begynner babyen også å bli påvirket av lyset, og da sover den gjerne 3-4 økter på dagen før det blir en lengre økt med søvn på natten.

Babyen våkner om natten

Men leggerutiner for babyen kan være vanskelig, da den vanligvis våkner i løpet av natten. Gjerne både én og fem ganger.

Lorentzen beroliger med at dette er helt normalt.

- Når babyen er seks måneder gammel våkner 70 prosent fortsatt hver natt. Sovner babyen igjen er det helt greit, men våkner den hyppig er det mulig det må gjøres noen tiltak.

Alle våkner imidlertid i løpet av natten, men vi kan legge oss tilbake å sovne uten at vi merker å ha vært våkne.

Misvær mener at dersom babyen våkner på natten kan du gjøre tiltak som å ikke skifte bleie med mindre du må, og dersom du må bør du gjøre det i svak belysning. Når babyen er sulten på natten, kan du gi mat og helst utsette kose-tiden til neste dag.

- Når babyen går over til fast føde på kveldstid er det ikke nødvendig med nattmåltider, sier helsesøsteren, og legger til:

- Den overgangen går aller best om babyen ikke er avhengig av mor eller far for å kunne sovne, og at det er blitt vant med at det klappes, vugges eller er en forelder til stede hele tiden ved innsovning.»

Overgang til leggerutiner

Lorentzen anbefaler foreldre å forberede seg på at når leggerutinene skal starte, vil det være en overgang. Det er ikke en enkel prosess for hverken de voksne eller babyen.

- Selv om babyen ikke kan snakke er det viktig å fortelle den hva som skal skje. Forklar barnet at nå skal det sove trygt og godt i sengen sin. Babyen vil først føle seg utrygg, fordi den ikke skjønner hvorfor den ligger der alene. Da vil babyen protestere, og du må roe den ned med stemmen og trøste. Blir babyen ekstra urolig kan du løfte den opp, forklarer hun.

Lorentzen påpeker at det viktigste er å være klar over at å lære barnet å sovne er et samspill mellom babyen og foreldrene ved at du tilrettelegger for babyen ved at det er mett og tørr. Vis barnet kjærlighet og omsorg, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2015, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også