Startpakke til baby

Så mye koster babyen deg

Sjekk hvor mye du kan spare på babyutstyr, og hvilke produkter du bør legge penger i.

STORT MARKED: Det er mye å velge mellom når det gjelder babyutstyr, og ikke lett å vite hva man egentlig trenger.
STORT MARKED: Det er mye å velge mellom når det gjelder babyutstyr, og ikke lett å vite hva man egentlig trenger. Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert

Å få et nytt familiemedlem er en fantastisk opplevelse. Men det er også dyrt! En liten baby ser kanskje ikke ut til å trenge så mye, men det er litt av hvert som må være i hus før den lille melder sin ankomst.

Ifølge tall fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), bruker vordende foreldre 3400 kroner måneden på babyutstyr de siste 6 månedene før fødsel. Det vil si 20400 kroner totalt.

I tillegg vil utstyr til babyen koste deg ytterligere 710 kroner i måneden fram til barnet er ett år.

Disse tallene er utregnet med tanke på en standardpakke til barnet, som blant annet inneholder seng, stellebord, vogn, vognpose, tåteflaske osv., og det er tatt som utgangspunkt at alt blir kjøpt nytt.

Store prisforskjeller

Med et stort marked finnes det også store prisforskjeller når det gjelder babyutstyr. Vi har satt sammen tre ulike startpakker bestående av vogn, seng, sengetøy, bebyteppe, badebalje, stellebord og håndkle for å vise hvor store prisforskjellene kan være. Det er hele 30.639 kroner som skiller den dyreste og den billigste startpakken.

Hvilken ville du gått for?

BUDSJETT: 4142 kroner: vogn, 2795 kr (Jollyroom.no), seng, 345 kr (IKEA), stellebord, 545 kr (IKEA), sengetøy, 129 kr (Princess), badedlje, 79 kr (IKEA), håndkle, 100 kr (Jysk), babyteppe, 99 kr (Princess).
BUDSJETT: 4142 kroner: vogn, 2795 kr (Jollyroom.no), seng, 345 kr (IKEA), stellebord, 545 kr (IKEA), sengetøy, 129 kr (Princess), badedlje, 79 kr (IKEA), håndkle, 100 kr (Jysk), babyteppe, 99 kr (Princess). Foto: Produsentene
MELLOMKLASSE: 10.333 kroner vogn, 5999 kr (Barnas Hus), seng, 1499 kr (Babyshop), stellebord, 1079 kr (Kidsparadise.no), sengetøy,399 kr (Babyshop), badebalje,399 kr (Babyshop), håndkle, 359 kr (Barnas Hus), babyteppe, Lille Lam (599 kr).
MELLOMKLASSE: 10.333 kroner vogn, 5999 kr (Barnas Hus), seng, 1499 kr (Babyshop), stellebord, 1079 kr (Kidsparadise.no), sengetøy,399 kr (Babyshop), badebalje,399 kr (Babyshop), håndkle, 359 kr (Barnas Hus), babyteppe, Lille Lam (599 kr). Foto: Produsentene
LUKSUS: 34.781 kroner vogn, 17999 kr (Babykos.no), seng, 7999 kr (Babyshop), stellebord, 3990 kr (Barnas Hus), sengetøy, 799 kr (Jollyroom.no), badebalje,1995 kr (Jollyroom.no), håndkle, ca.1000 kr (Boss/Josephm.com), babyteppe, 999 kr (Jollyroom.no).
LUKSUS: 34.781 kroner vogn, 17999 kr (Babykos.no), seng, 7999 kr (Babyshop), stellebord, 3990 kr (Barnas Hus), sengetøy, 799 kr (Jollyroom.no), badebalje,1995 kr (Jollyroom.no), håndkle, ca.1000 kr (Boss/Josephm.com), babyteppe, 999 kr (Jollyroom.no). Foto: Produsentene

Spiller på følelser

Dette bør du ha

Her er en liste over hva som kan være praktisk å ha i hus før babyen kommer. Om du velger klær av ull eller bomull, og hva du trenger av yttertøy avhenger av når på året babyen blir født.

Seng

Bilstol

Vogn

Sengetøy

Madrass

Helseteppe (gjerne flere: en til seng, en til vogn og en til bilen)

Lammeskinn

Badebalje

En god såpe og krem/olje

Gulpekluter

Siklesmekker

Vaskekluter

Ull-body

Ull-longs

Ull-pysj

Bomullsbody

Longs med fot

En tykk dress å ha på barnet fra sykehuset

Lue av ull

Ammeinnlegg i ull

Amme-bh (kjøp flere når du vet hvilken størrelse du trenger)

Noen myke trøyer

Evt. smokk til nyfødt og kanskje en kosebamse eller koseklut?

(Kilde: Pernille F. Haug, Barnas Hus)

Også Sander Sværi, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo, mener at foreldre er en enkel målgruppe å nå for produsenter som skal markedsføre produktene sine.

- Alle varer som har en målgruppe med stor grad av involvering er enkle å selge til. Foreldre er et typisk eksempel på en slik målgruppe. Foreldre har selvsagt en høy grad av involvering når det gjelder barna sine og vil derfor også være enkle å nå fram til.

Han tror også at foreldre kan være enkle å overtale, nettopp fordi de ønsker det beste for barna sine, og fordi det for mange er stor usikkerhet knyttet til det å få et barn.

- Foreldre er mottakelig for ny informasjon og produsenter kan derfor enklere skape behov som egentlig ikke er der. Klarer de å overbevise om at et produkt bidrar til økt trygghet eller er til det beste for barnet, er det enkelt å få til et salg, mener Sværi.

- Dette er jo også investeringer hvor man ikke ønsker å gjøre feilkjøp. Det er for eksempel store konsekvenser involvert hvis man kjøper et budsjettprodukt som ikke er så sikkert som det lover, fortsetter han.

Opptatt av prestisje

Som gruppe tror Sværi at foreldre er opptatt av å velge kvalitetsutstyr, fordi det er så synlig for andre hva man har valgt å bruke penger på.

- Barneutstyr er typisk for den typen varer som er godt synlig og hvor forbrukeren kjenner godt til ulike merker og kvaliteter. Det gjør at det blir prestisje å ha det beste og dyreste utstyret, forteller han til Foreldre & Barn.

Jo synligere forbruksvarene er, jo viktigere er det å ha de riktige merkene. Og ingenting er så synlig som barna våre og alt utstyret som følger med.

- Fordi foreldre er så merkebevisste og så opplyste om produkter og kvalitet ser de fort hva andre foreldre har valgt. Det skaper et stort press om å ha det beste utstyret, for ikke å framstå som "dårlig" foreldre, som velger budsjettversjonene av alt til barna sine, forklarer Sværi.

Velg riktig

Så hvordan bør man gå fram når man er helt ny i gamet og ikke vet hva man trenger?

Vi har fått Pernille F. Haug, driftssjef i Barnas Hus, til å gi oss noen råd om hva det er viktig å legge penger i, og hva vi godt kan kjøpe billigere varianter av.

- Bilstol, vogn og seng med tilbehør er de produktene man bør legge pengene i. Sengen er noe barnet skal sove i, altså bruke mye tid i, så både sengen, madrassen og sengetøyet bør ha god kvalitet, anbefaler Haug.

- Det er også økonomisk å satse på kvalitet innen disse produktene da dette er ting som fint kan brukes av flere barn, fortsetter hun.

Når det gjelder valg av vogn er det også viktig å tenke på hva du trenger den til.

- Vogn brukes hver dag, ofte både til å transportere i, og sove i. Det er viktig at vognen er av god kvalitet og at man velger en vogn for den bruken man trenger. Det er stor forskjell på «kjøpesenter-trilling» og «turvei- og snø-trilling. I Norge anbefaler vi en robust vogn av kjent merke med store hjul og gode bruksfunksjoner, forteller Haug.

Dette kan du kjøpe billig

Bruker du mye penger på bilstol, vogn og seng, kan du godt spare inn litt ved å velge billigere varianter av andre ting.

- Klær kan man godt kjøpe billig. Det er utrolig mye tøy til en ok pris, som holder mer enn høy nok kvalitet, mener Haug.

Det er også vanlig at man får mye klær i gaver den første tiden etter at barnet er født. Det kan derfor være lurt å se an litt etter hvert hva man har behov for.

- Det er ikke mye et barn trenger de første seks månedene. Mitt største råd er å se an situasjonen og hva du føler barnet trenger etter hvert som dere blir kjent. Det er også viktig å huske at det ikke er sikkert at du får de samme behovene som venninnen din har hatt, sier Haug.

Les også:

Her er bleiene billigst

Slik sparer du tusenvis på barneutstyr

Billig stellebord best i test

Her er barnevogna billigst

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning