Pynt til dåp og navnefest

Trenger du tips til dåpen?

La deg inspirere av Lise Greni Breen (25), som med enkle grep satte prikken over i-en på Levis dåpsfest.

LEVILADE: Verdens enkleste tilbehør til kaffen.
LEVILADE: Verdens enkleste tilbehør til kaffen. Foto: Foto: Lise Greni Breen (På Instagram: #levifesten)
Publisert Oppdatert

Tips til en stressfri dåpsfest

1. Begynn planleggingen tidlig. Barnedåpen må meldes inn til menighetskontoret der dere bor i god tid, og dere skal ha en samtale med presten i forkant. Minst to faddere må meldes inn. Mange har dåp når barnet er rundt 3–4 måneder. Send ut invitasjon og finn eventuelt et lokale.

2. Finn en dåpskjole! Har dere en som har gått i arv? Det finnes muligheter for å leie, eller vil du gå til en innkjøp av en splitter ny?

3. Deleger! Dåpen skal gjerne arrangeres midt i søvnløse netter i en sårbar tid. Har du venner eller familie som vil hjelpe til? Kan noen bake kake og en annen hjelpe til med å dekorere? Si ja!

4. Ikke legg lista for høyt. Det viktigste er faktisk ikke at maten er god eller at kaken ser ut som en designdrøm! Det eneste familien din vil er å ta del i begivenheten og få treffe den lille.

5. Ta vare på minsten. De små hovedpersonene kjenner raskt på mamma og pappas stress. Forsøk å planlegge, slik at dere kan slappe av på selve dagen. Sørg for at babyen er mett og uthvilt før seremonien.

6. Når ingenting går som det skulle ... Hold roen! Det hører nesten med at et av dåpsbarna skriker i kirken. Og sover han eller er grinete gjennom hele dåpsfesten? Han er garantert ikke den første!

– Vi ville feire at vi hadde gitt ham det fineste navnet vi kunne tenke oss, sier Lise stolt.

Som så mange andre foreldre ville de at de skulle ligge mye kjærlighet bak navnevalget.

– Hans fulle navn er Sverre Levi. Både tradisjonelt og utradisjonelt, noe som speiler oss som foreldre. Sverre etter min avdøde farfar. Levi er et internasjonalt og fresht navn, synes vi.

Les også: Her finner du tips til dåpsgaver

Levi-rekvisitter

Lise og mannen er nok over snittet kreative, og har ikke minst en evne til å gjennomføre. De er 100 prosent dedikerte ethvert prosjekt, og sønnens dåp var slett ikke noe unntak.

– Det tok ikke lang tid før ideene til gjennomføring og dekorering begynte å florere. Vi bestemte oss for å lage flere Levi-rekvisitter for å gjøre ekstra stas på navnet. Da dagen kom, hadde vi laget både Levi-sjokolade, Levi-brus, 40 papirelefanter, girlandere, bordpynt og fotovegg. Vi avsluttet med å sende fire heliumballonger med bokstavene L, E, V og I til værs, sammen med lykkønskninger fra oss, forteller Lise.

– Det blir gjerne sånn når Team Fjellby setter i gang! Vi går alltid all in.

Les også: Slik arrangerer du en morsom babyshower

Enkle ideer med wow-faktor

Likevel er det ingen grunn til å tro at dette er for vanskelig å gjennomføre. De fleste av ideene er enkle, de krever bare litt engasjement.

– Jeg vil gjerne vise at man enkelt kan gi festen en ekstra wow-faktor, forteller Lise.

– Men viktigst av alt: Gjør så mye eller lite som passer deg og din familie. Dåp eller navnefest skal planlegges i en sårbar og kaotisk tid. Og husk, det er ingen skam å delegere!

Kakebord med overraskelser

Selveste dåpskaken ble laget i samarbeid med en kakedesigner som Lise kjenner. Resten av kakebordet var et spleiselag, og Lise orienterte alle som skulle bake om fargetemaet på forhånd.

– Jeg liker at kakebord inneholder noen overraskelser. Noe som stikker seg ut og sier litt wow! Det kan være spesiallagde kaketopper, kjeks med navn eller noe på pinne.

Min seneste dille er å lage oreopops. Oreopops er enkle å lage, samtidig som de gjør mye for kakebordet. Det kan vi like med en liten en på armen!

Se oppskrift nederst.

Levi-brus

Drikke må man ha i dåp, selvsagt med en helt personlig vri.

– Levi-brusen laget vi av julebrus fra Dahls. Vi la flaskene i varmt vann til etikettene falt av, sprayet korkene med sølvfarget hobbylakk og satte på etiketter med teksten «LEVIBRUS». Dette ble et veldig morsomt innslag, og flaskene ble en snakkis på festen!

... og Levi-sjokolade

GJENNOMFØRT: Kaken er pyntet med en minikopi av den klassiske elefanten fra Charles & Ray Eames. Den store versjonen av elefanten var Levis dåpsgave (ca kr 2500).
GJENNOMFØRT: Kaken er pyntet med en minikopi av den klassiske elefanten fra Charles & Ray Eames. Den store versjonen av elefanten var Levis dåpsgave (ca kr 2500). Foto: Foto: Lise Greni Breen (På Instagram: #levifesten)

Har du hørt om Levi-sjokolade? Det hadde ikke Lise heller, før hun lagde dem selv.

– Levi-sjokoladene er vanlige Kinder-sjokolader, som vi har byttet ut etiketten på. De nye etikettene med teksten «LEVILADE» skrev vi ut på selvklebende papir. Vi puttet en i hver kopp da vi dekket på til kaffe. Inspirasjon til denne sjokoladen hentet jeg på bloggen tonerosedesign.com.

Oppskrift på oreopops

Du velger selv hvor avansert pynten skal være.

Du trenger:

Oreokjeks

Ispinner

Smeltet sjokolade eller candy melt

Valgfri dekor (kakestrø, sukkerfondant e.l.)

Slik gjør du:

Del kjeksene i to svært forsiktig. Legg litt smeltet, hvit sjokolade på fyllet. Legg på pinnen og trykk kjeksen sammen igjen. Pass på så kjeksen ikke knuses! Den hvite sjokoladen skal fungere som «lim», slik at trepinnen skal sitte. Avkjøl til sjokoladen har stivnet og pinnen sitter godt fast. Etter ca. 10 minutters avkjøling kan oreopinnen dyppes og dekkes med valgfri sjokolade eller candy melt. Den ene siden, som skal ligge ned, dras over kanten før den plasseres på en bakepapirkledd plate. Pynt før sjokoladen stivner og avkjøl på nytt. Selv trakk jeg popsene med blå candy melt og pyntet med hvite skyer i sukkerfondant. Skyene er stanset ut med en kakeform.

Se flere bilder fra dåpsfesten på Instagram: #levifesten

OREOPOPS: Morsomt, dekorativt og veldig enkelt.
OREOPOPS: Morsomt, dekorativt og veldig enkelt. Foto: Foto: Lise Greni Breen (På Instagram: #levifesten)
FERDIG DEKORERT: Oreopopsene kan kan trekkes med smeltet sjokolade eller candy melt.
FERDIG DEKORERT: Oreopopsene kan kan trekkes med smeltet sjokolade eller candy melt. Foto: Foto: Lise Greni Breen (På Instagram: #levifesten)
LEVIBRUS: Vanlig julebrus med personlig dekor.
LEVIBRUS: Vanlig julebrus med personlig dekor. Foto: Foto: Lise Greni Breen (På Instagram: #levifesten)
LEVI OG MAMMA: Ingenting var tilfeldig da Lise Greni Breen arrangerte dåp for sønnen Levi.
LEVI OG MAMMA: Ingenting var tilfeldig da Lise Greni Breen arrangerte dåp for sønnen Levi. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning