Tvillingforeldre og omsorg

- Fortjener tvillinger mindre omsorg enn barn som ikke er født på samme dag?

Mange tvillingforeldre mener barna deres nektes like mye omsorg som andre barn på grunn av strenge permisjonsordninger.

ENGASJERT: Tvillinger fortjener like mye omsorg som andre barn, sier Wenche Sandvik til Nordlys.
ENGASJERT: Tvillinger fortjener like mye omsorg som andre barn, sier Wenche Sandvik til Nordlys. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

- Hovedproblemet er at man som mor eller far bare har ett sett hender når man kommer hjem fra føden, med to små som krever oppmerksomhet, sier Wenche Sandvik fra Alsvåg til avisa Nordlys.

Hun er mor til tvillinger, og reagerer på at tvillingforeldre i praksis får like mye foreldrepermisjon som de som kun får ett barn. Foreldre til tvillinger har krav på fem uker i tillegg, men Sandvik forteller til avisa at hun ikke synes dette hjelper.

- Det er ikke fem uker ekstra. Vi får full permisjon for den første, og fem uker for den andrefødte. Det er et hån mot foreldre som får flere barn samtidig.

Ikke nok armer

Wenche har skrevet et leserinnlegg på Nordnorsk debatt, der hun beskriver problematikken nøyere.

- Om du føder to enkeltfødte barn med relativt kort tid i mellom har du krav på 46 ukers permisjon etter fødsel pr barn. Om du føder to barn på samme dag har du krav på bare 51 uker, sier hun.

Hun forteller til Nordlys at det er lett å gå rundt med dårlig samvittighet for det ene barnet.

- Dette handler ikke om at vi vil ha mer penger, og skal vanke på kafeer. Det er rett og slett for å kunne være to stykker hjemme samtidig, og gi nok omsorg til barna våre.

Stort engasjement

Tvillingforeldreforeningen er engasjert i denne saken, som også pågår i Sverige.

De mener at ethvert barn har krav på et sett hender den første tiden, og jobber for at begge foreldrene kan være hjemme lenger med barna de første månedene. De har laget et opprop for å skape engasjement og endring.

Det har allerede kommet inn over 3000 underskrifter. Foreningen samler også engasjerte på Facebook, og saken har fått bred oppslutning.

"Daglig ser flerlingforeldre artikler som forteller at gråt skader spedbarns hjerner, at hudkontakt er livsviktig for utviklingen og at nærhet og kos vil gi trygge og glade barn. Dette er ofte uoppnåelig for flerlinger", skriver Sandvik i leserinnlegget.

- Skal ikke flerlinger ha samme rettigheter som andre barn? spør Sandvik i Nordlys.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning