Fødselspermisjon

Norske kvinner støtter Nylander

- Dersom det skulle bli aktuelt med en tredeling av permisjonen, der far skal ha en tredel, tror jeg ikke jeg ønsker å få flere barn, skriver ettbarnsmor og karrierekvinne. Hva mener du? Stem her!

Gro Nylander mener det er absurd at far nå har rett på flere perisjonsuker enn mor.
Gro Nylander mener det er absurd at far nå har rett på flere perisjonsuker enn mor. Foto: FOTO: Erik Norrud
Publisert Oppdatert

Fødselslege og ammeguru Gro Nylander stikker hendene i et vepsebol med sitt utspill om pappaperm denne uka.

- Jeg føler at norske kvinner nå risikerer å snytes i likestillingens navn. Norge er kommet i en absurd situasjon: En nybakt far er i dag sikret lenger permisjon (ti uker) enn en nybakt mor (seks uker). Resten kan fordeles - eller ikke. De fleste kvinner tar fortsatt ut det meste av denne tiden, men det er ikke lenger hennes rett, paret må bli enige, sier Nylander i artikkelen Mor blir snytt i likestillingens navn.

Les artikkelen og delta i debatten her!

Gro Nylander er for mange norske kvinner den ledende autoriteten på alt som har med svangerskap, fødsel, amming og spedbarnstid å gjøre. Bøkene hennes har solgt i over 120 000 eksemplarer bare i Norge. Til daglig er hun overlege på kvinneklinikken på Rikshospitalet, Oslo Universitetsykehus.

Støtter Nylander

Kvinnelige lesere kommer da også stort sett med støttende kommentarer til Nylanders utspill.

"Flott at noen "tør" å si offentlig at det kan være fordeler for kvinner å være mer hjemme med barna."

"Endelig ei fornuftig dame med velkvalifisert tyngde som sier ifra i denne debatten," skriver Ammende mamma med bekkenløsning.

"Takk til Gro Nylander som endelig har tatt opp denne problematikken. Jeg har savnet en debatt rundt dette, og håper Gro Nylander vil holde liv i debatten lenge," hilser Hege.

"Jeg er SÅ enig med Gro Nylander. Likestilling er en selvfølge når det kommer til rettigheter og stilling i samfunnet, men menn og kvinner er ikke like! (...) Dersom det skulle bli aktuelt med en tredeling av permisjonen, der far skal ha en tredel, tror jeg ikke jeg ønsker å få flere barn," skriver Anonym ettbarnsmor og karrierekvinne.

- Vil beholde godene for seg selv

Men enkelte menn menn mener at de snart ikke har noen rettigheter i forhold til eget barn.

"Jeg konkluderer med at kvinner vil ha alle fars goder, men vil beholde sine egne for seg selv," skriver IchbenNotAinberline.

"Ja, la oss være for likestilling så lenge det ikke går ut over kvinnen. Går det ut over mannen gjør det ingenting, så lenge kvinnen får sitt," skriver kogo.

Andre mener det burde være opp til hver enkelt familie hvordan de fordeler permisjonsukene, og at dette ikke burde være lovregulert.

"Jeg synes nå problemet her ikke ligger i lovverket, men i forholdene. Dette skal ikke være noe problem så lenge man kommuniserer godt og faktisk elsker hverandre (...) Nå er dessverre ikke alle forhold slik, men da mener jeg igjen problemet ligger hos menneskene og ikke i lovverket," skriver Jeg vil være anonym.

Se alle kommentarene her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning