Tatoverer barna på kroppen

- Nå er han alltid med meg

Her er fotavtrykkene til Ida Maries sønn, født 18 uker gammel.

SMÅ FOTSPOR: Ida Maries Berentsen har tatovert fotavtrykket til sin bittelille sønn på ankelen. Gutten måtte aborteres etter 18 uker i morens mage.
SMÅ FOTSPOR: Ida Maries Berentsen har tatovert fotavtrykket til sin bittelille sønn på ankelen. Gutten måtte aborteres etter 18 uker i morens mage. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

- Da jeg fikk se tatoveringen, var det som om den tyngste sorgen la seg. Nå klarer jeg å nyte de få minnene jeg har. Sønnen min er med meg overalt hvor jeg går.

Ida Marie Berentsen (26) har tatovert to bittesmå fotavtrykk nederst på ankelen. Dermed er hun en av mange foreldre som tatoverer sine barns navn, fødselsdato, stjernetegn eller andre symboler på sin egen kropp.

Men fotsporene som er tatovert på Ida Maries ankel, har en trist forhistorie.

For cirka ett års tid tilbake var hun gravid. Hun kjente godt med liv og spark i magen, og så frem til å få se babyen på den ordinære ultralydundersøkelsen i uke 18.

26-åringen, som kommer fra Tysvær utenfor Haugesund, hadde vært gravid to ganger tidligere.

Den første gangen resulterte det i en tidlig spontanabort. Andre gang gikk alt bra, og hun og ektemannen fikk en sønn som nå er fire år.

Men denne gangen viste ultralydundersøkelsen at ikke alt var som det skulle med barnet.

Måtte avslutte svangerskapet

- Jordmor kunne se at babyen hadde et avvik på hodet. Hun sendte oss til en spesialist ved Haukeland sykehus i Bergen. Det viste seg at gutten vår hadde en hjernecyste, som innebar at han ikke kom til å overleve svangerskapet eller fødselen, forteller Ida Marie til Foreldre.no.

KOM OVER SORGEN: Ida Maries Berentsens (26) mener at tatoveringen hun fikk av sønnen som døde, har hjulpet henne å komme over den verste sorgen. - Nå nyter jeg de få minenne jeg har, sier småbarnsmammaen.
KOM OVER SORGEN: Ida Maries Berentsens (26) mener at tatoveringen hun fikk av sønnen som døde, har hjulpet henne å komme over den verste sorgen. - Nå nyter jeg de få minenne jeg har, sier småbarnsmammaen. Foto: Foto: Privat

Også Therese Johnsen mistet datteren sin i magen, bare to dager før termin: - Det verste du kan oppleve

Ida Marie ble anbefalt å avslutte svangerskapet, men siden hun var så langt på vei, måtte abortsøknaden godkjennes av en abortnemnd, noe som innebar flere dagers ventetid for paret.

- Både mannen min og jeg var helt ødelagte etter at vi fikk beskjeden. Vi hadde aldri trodd at noe sånt ville skje oss. Jeg har alltid vært imot abort, men det ble annerledes når jeg fikk vite at livet inni meg ikke ville overleve, forteller Berentsen, som syntes det var grusomt å gå hjemme og vite at hun skulle avslutte graviditeten, og samtidig kjenne babyen sparke og turne inni magen.

Aborten ble godkjent, og Ida Marie dro til Haugesund sykehus hvor hun fikk en startpille som satte det hele i gang.

Så måtte hun dra hjem og vente i to lange dager til, en ventetid Ida Marie beskriver som et mareritt.

- Jeg måtte føde normalt, og 27. mars i fjor kom det en knøttliten gutt til verden. Han passet oppi hånden min, men alt var på plass. Ti fingre, ti tær, alt var der, forteller Ida Marie.

Tok hånd- og fotavtrykk

SMÅ FØTTER SOM HAR SATT STORE SPOR: Fotavtrykket til den lille gutten følger nå mamma Ida Marie hvor hun går.
SMÅ FØTTER SOM HAR SATT STORE SPOR: Fotavtrykket til den lille gutten følger nå mamma Ida Marie hvor hun går. Foto: Foto: Privat

Jordmor rådet familien til å ta skikkelig farvel med gutten, og tilbød seg også å hjelpe til med å lage hånd- og fotavtrykk av den lille som et minne, noe foreldrene takket ja til.

- Jeg var deprimert i lang tid etterpå og sykemeldt i et halvt år. Men jeg tenkte hele tiden at jeg måtte få gjort noe med avtrykkene. Til slutt avgjorde jeg at en tatovering føltes helt riktig, sier Ida Marie.

Hun har også tatoveringer til minne om sine to tidligere svangerskap. En engel på hofta til minne om spontanaborten hun gikk gjennom som 18-åring, og en kinesisk kirsebærblomst med navnet til fireåringen.

Hun fikk hjelp av vennen Alek Osmanovic ved Tattoworld Stavanger. Han klarte å gjenskape de ørsmå babyføttene på ankelen hennes.

Delte på Facebook

Ida Marie la ut bilde av tatoveringen sin på Facebook, mest fordi hun syntes den var så vakker og gjerne ville dele den med vennene sine.

Hun har utelukkende fått positive tilbakemeldinger på bildet.

- Alle vennene mine har kommentert med hjerter og hyggelige kommentarer, de synes tatoveringen er nydelig. Det er fint å tenke på at to så små føtter likevel kan sette så store spor etter seg, sier Ida Marie.

- Helt vanlig med tatoveringer av barna

Tatovør Electric Linda ved Attitude Tattoo Studio i Oslo har spesialisert seg på portretter, og har en jevn pågang av foreldre som vil tatovere inn sine barns bilde, navn, fødselsdato, stjernetegn eller andre symboler på kroppen.

- De siste fem årene har det blitt helt alminnelig med den type tatoveringer. Foreldre vil gjerne ha portrett av barna på et sted hvor de selv kan se den, som på armen, sier den erfarne tatovøren til foreldre.no.

Mange ønsker også barnets navn, eller fødselsdato.

- Men akkurat fødselsdatoen pleier jeg å fraråde, jeg synes det blir for privat, som å gå rundt med barnets id-kort. Tenk heller over om barnet ditt har et spesielt talent eller en favoritt-leke, som kan passe bedre som symbol. For eksempel en legokloss sammen med barnets navn, om barnet elsker lego.

Selv om et portrett av ungen kan være fristende, så er det en utfordrende jobb for tatovøren, og noe som fort kan gå galt.

En del av sorgprosessen

Hun har erfart at foreldre som har mistet et barn, som Ida Marie, ønsker en tatovering til minne om barnet.

- Nylig hadde jeg en kunde som hadde mistet begge sine tvillingdøtre i en dødfødsel. Han ville gjerne ha tatovert inn ansiktene til de små babyene sine på kroppen. For ham var det en måte å minnes jentene sine på, og bli ferdig med et kapittel i livet. Men da måtte jeg som profesjonell be han om å gå hjem og tenke litt videre, sier Linda, som tror at mannen fort ville fått negative reaksjoner fra andre på en slik tatovering.

I slike tilfeller kan det være like verdifullt og vakkert med noe symbolsk og åndelig, som silhuetter av to engler som flyr av sted, et dikt som symboliserer barna som er døde, eller annet, mener Linda, som prøver å hjelpe til med å finne en egnet tatovering, uten å tråkke på følelsene til kunden.

Her var kunden enig, og bestemte seg for å bruke mer tid før han avgjorde hva slags tatovering han kunne tenke seg for å minnes døtrene.

- Vi tatovører hjelper gjerne til med å finne passende motiver for de følelsene kundene ønsker å uttrykke. Så lenge tatoveringen er vakkert utført, er det aldri noen som angrer på en tatovering av barnets navn eller et portrett. Kjærligheten mellom foreldre og barn varer livet ut, sier Linda.

Stolte, tatoverte foreldre

Vi bad våre lesere om å sende inn bilder av barne-tatoveringer som de er stolte av og synes er vakre.

Nederst finner du også noen barneportretter, signert Electric Linda.

Kanskje du lar deg inspirere?

Les også:

Barn kan være allergiske mot juksetatoveringer

Slik blir tatoveringen vellykket

Barna er den nye Chanel-veska

Tenk på dette før du velger tatovering

  • Mange ønsker en tatovering med det samme barnet er født eller mens det er baby. Men vent heller til barnet er 3-4 år gammelt. Da har personligheten til barnet kommet mer frem, og det blir lettere for deg å velge et bilde eller symbol som passer overens med akkurat ditt barn.
  • Vet du at du skal ha flere enn ett barn, kan det være lurt å vente med barnetatoveringen til søsknene er på plass. Da kan du få en tatovering hvor alle barna er med, hvor de klemmer eller tøyser med hverandre, og søskenkjærligheten kommer frem.
  • Tenk over om barnet ditt har en spesiell leke, personlighetstrekk eller talent som kan være med å symbolisere barnet. Et symbol kan være like vakkert som barnets navn eller et rent portrett.

Kilde: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio

DIKTERISK: Anne Beate Lystad (30) har to barn, Alfred Leon (2,5) og April Olea (10 mnd), og har tatovert sitater som passer til navnene deres på kroppen sin. På hånden står det "Du och jag Alfred", hentet fra Astrid Lindgrens bøker om Emil, og på skulderen står det: "Jeg velger meg april", som er tittelen på et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson.
DIKTERISK: Anne Beate Lystad (30) har to barn, Alfred Leon (2,5) og April Olea (10 mnd), og har tatovert sitater som passer til navnene deres på kroppen sin. På hånden står det "Du och jag Alfred", hentet fra Astrid Lindgrens bøker om Emil, og på skulderen står det: "Jeg velger meg april", som er tittelen på et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson. Foto: Foto: Privat
NAVN PÅ ARMEN: Nga Thi Duong (33) har tatovert navnet til begge jentene sine på underarmen, Cathy og Catlin.
NAVN PÅ ARMEN: Nga Thi Duong (33) har tatovert navnet til begge jentene sine på underarmen, Cathy og Catlin. Foto: Foto: Privat
MATHEO: Anette Christine Vole (25) har denne tatoveringen på innsiden av overarmen på venstre arm.
MATHEO: Anette Christine Vole (25) har denne tatoveringen på innsiden av overarmen på venstre arm. Foto: Foto: Privat
HÅNDAVTRYKK: Inger Marie Myklebust (29) forteller at håndavtrykket til datteren da hun var tre måneder er en tatovering som betyr svært mye for henne.
HÅNDAVTRYKK: Inger Marie Myklebust (29) forteller at håndavtrykket til datteren da hun var tre måneder er en tatovering som betyr svært mye for henne. Foto: Foto: Privat
BARNAS NAVN PÅ ARMENE: Leo Livingston (35) har latt barna få hver sin arm.
BARNAS NAVN PÅ ARMENE: Leo Livingston (35) har latt barna få hver sin arm. Foto: Foto: Privat
BAMSE I BALLONGER: Maren Granli (30) har denne tatoveringen på brystet, over hjertet. Bamsen er datterens første kosebamse, som  henger i ballonger med navnene til barna, som er 10, 4 og snart 2 år.
BAMSE I BALLONGER: Maren Granli (30) har denne tatoveringen på brystet, over hjertet. Bamsen er datterens første kosebamse, som henger i ballonger med navnene til barna, som er 10, 4 og snart 2 år. Foto: Foto: Privat
LØVE: "Denne tatoveringen er jeg veldig stolt av. Den symboliserer barnet mitt og meg. Stjernetegnet mitt er løven, og da jeg fikk en løveunge (født august -11), måtte det bli denne nydelige tatoveringen", skriver Eirin Beathe Sollid Polden (31).
LØVE: "Denne tatoveringen er jeg veldig stolt av. Den symboliserer barnet mitt og meg. Stjernetegnet mitt er løven, og da jeg fikk en løveunge (født august -11), måtte det bli denne nydelige tatoveringen", skriver Eirin Beathe Sollid Polden (31). Foto: Foto: Privat
HENGELÅS MED NØKLER: Eivind Simensen (30) har en tatovering for hver av barna, Mikkel på 3 år og Pernille på 10 mnd. Den er en hengelås formet som et hjerte med to nøkler til, en for hver av barna.
HENGELÅS MED NØKLER: Eivind Simensen (30) har en tatovering for hver av barna, Mikkel på 3 år og Pernille på 10 mnd. Den er en hengelås formet som et hjerte med to nøkler til, en for hver av barna. Foto: Foto: Privat
HOLDER I PAPPA: Marthe Teigen (21) har bilde av sønnen Neo Millian, som holder hånden rundt fingeren til pappaen. Tatoveringen er plassert på underarmen.
HOLDER I PAPPA: Marthe Teigen (21) har bilde av sønnen Neo Millian, som holder hånden rundt fingeren til pappaen. Tatoveringen er plassert på underarmen. Foto: Foto: Privat
FORBILLEDLIG: Tatovøren viser noen av sine stolte kunstverk.
FORBILLEDLIG: Tatovøren viser noen av sine stolte kunstverk. Foto: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio
COOL DUDE: Det er ikke bare babyer som blir foreviget.
COOL DUDE: Det er ikke bare babyer som blir foreviget. Foto: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio
SØSKENKJÆRLIGHET: To i en smekk!
SØSKENKJÆRLIGHET: To i en smekk! Foto: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio
TRYGT PLASSERT: Denne jenta får alltid henge på armen til si mor!
TRYGT PLASSERT: Denne jenta får alltid henge på armen til si mor! Foto: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio
FUS! Ingen tvil om hvem som har førsteprioritert når det skal ligges på armen.
FUS! Ingen tvil om hvem som har førsteprioritert når det skal ligges på armen. Foto: Tatovør Electric Linda, Attitude Tattoo Studio

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning