Fikk nei til foreldrepenger:

Måtte på jobb rett etter fødselen

Linda Larsen-Skovrand hadde valget mellom å sende bort fosterbarnet sitt eller stille på jobb 13 dager etter fødselen.

Linda Larsen-Skovrand kunne ikke ta barselpermisjon fra jobben på fritidsklubben fordi hun vil fortsette å jobbe som fostermor for en 16 år gammel gutt.
Linda Larsen-Skovrand kunne ikke ta barselpermisjon fra jobben på fritidsklubben fordi hun vil fortsette å jobbe som fostermor for en 16 år gammel gutt. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

18. mai fødte Linda Larsen-Skovran lille Lilly Olivia.

Hun og mannen Thomas har to barn på 3 og 5 år fra før. I tillegg jobber Linda 100 prosent som fostermor for en gutt på 16 år og har en deltidsstilling i den lokale fritidsklubben.

Problemet er nettopp at hun har to jobber.

Vil ikke sende bort fosterbarnet

Linda ønsker å ta fødselspermisjon fra fritidsklubbjobben. Men hun vil ikke ta permisjon fra fostermorjobben.

Det føltes veldig feil å gå tilbake til jobben på fritidsklubben med en nyfødt baby hjemme

Ifølge Nav kan ikke Linda få foreldrepenger for jobben på fritidsklubben samtidig som hun jobber og får lønn som fostermor.

- Jeg trodde dette skulle være en grei sak, og ble sjokkert da jeg snakket med Nav, som omsider fant ut at jeg ikke kunne få foreldrepenger kun for den ene jobben. For meg var det uaktuelt å sende bort fosterbarnet vårt. Han skal bli en del av familien vår, og da føles det feil å sende ham bort når det skjer noe så fint som at det kommer en ny baby i familien. Han har opplevd nok vondt som det er, sier hun.

Les også: 10 bekymringer om nyfødte du kan droppe

Mister ni uker

Linda har derfor måttet si fra seg de ni ukene som er forbeholdt henne i fødselspermisjonen. Disse kunne ikke far overta, og det var heller ikke mulig for far å vikariere som "fostermor" i disse ni ukene fordi han ennå ikke er godkjent som fosterfar.

Kommentarer fra forumet:

- Kan virkelig ikke skjønne at hun gjør dette til et så stort problem ... Hun kan da søke ulønnet permisjon fra sin 20-prosentstilling dersom hun ønsker det?, mener "kalle".

- Helt utrolig at det ikke går an å utøve skjønn i en sak som dette, synes "EK".

Si din mening her.

Kan bare jobbe 20 prosent ekstra

Når man er ansatt som fostermor eller fosterfar, kan man kun jobbe 20 prosent ved siden av, ifølge regler fra Bufetat (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).

- Ettersom mannen min allerede har en 100 prosent-stilling, vil dette i praksis si at han måtte ha sagt opp jobben sin for å overta min i de ni ukene. Dette umuliggjør situasjonen ytterligere, sier Linda Larsen-Skovrand.

Resten av permisjonen skal Thomas Larsen-Skovrand gjennomføre med 80 prosent lønn.

Føles feil og unødvendig

Linda syntes det føltes feil å gå tilbake til jobben på fritidsklubben med en nyfødt baby hjemme.

- Det er jo umulig å ha med henne på en jobb med høyt lydnivå og 30-40 ungdommer samlet, sier hun.

- Det er fælt å tenke på at hun ligger hjemme og gråter. Hun roer seg jo best hos meg når hun er så liten.

Les også: Slik steller du babyen din

Men for henne og mannen ble dette eneste løsningen.

- Vi skal klare det, men jeg synes bare dette viser at systemet er veldig firkantet. Fostersønnen vår må gå foran mine behov. Men jeg synes ingen kvinner i Norge skulle behøve å jobbe når de akkurat har født.

Ikke både jobb og foreldrepenger

- Intensjonen med foreldrepenger er å sikre inntekt i forbindelse med fødsel. Lovteksten er slik at man ikke kan arbeide samtidig som man mottar foreldrepenger. Hvis denne kvinnen ikke vil ta permisjon fra jobben som fostermor, kan hun heller ikke få foreldrepenger for ekstrajobben på fritidsklubben, sier Ellen Bøvre, seniorrådgiver i Nav.

Hun sier det ikke er spesielle regler for dem som arbeider som fosterforeldre, selv om dette er en jobb som foregår i hjemmet.

- Min erfaring med fostermødre som får barn, er at far tar over som fosterforelder, sier Ellen Bøvre.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også