Skal man bruke kuldekrem?

Derfor skal du sjekke kuldekremen

Hudlege advarer mot kuldekremer som inneholder vann.

SONY DSC
SONY DSC Foto: Foto: blinzel på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert

Kommunikasjonssjef i Norsk Medisinaldepot, Gerd Byermoen, forteller at det er stor etterspørsel etter kuldekremer om dagen.

- De kremene vi selger mest av, er Ceridal og Sebamed. Begge de kremene er helt uten vann, forteller Byermoen, og legger til at nær sagt alle kuldekremene i deres sortiment er vannfrie. Men vær obs og prøv deg frem, anbefaler hun.

Men ikke alle har gode erfaringer med disse kremene.

"Både jeg selv og en til fra barselgruppen brukte Sebamed kuldekrem til våre 6 måneders gamle babyer. Sjokket var stort da begge disse fikk frostskader i kinnene. Vi var ikke ute i spesiell kulde. Får derfor en ekkel følelse når jeg ser denne kuldekremen på apoteket", skriver Lissi i en kommentar (se under artikkelen).

Vann fryser til is

Skiforeningen anbefaler på sine sider at man skal smøre barnekinn godt med kuldekrem, uten å si noe om innholdet i de forskjellige kuldekremene.

Også helsestasjonene sier det er bra.

"Kle dem godt med ull innerst, og bruk gjerne kuldekrem i ansiktet for å besytte mot frosten," anbefalte helsesøster Hilde Halkjelsvik til Klikks lesere.

Men flere fraråder kremer som inneholder vann.

Smører du barnekinn inn med en vannholdig krem og går ut i minusgrader, sier det seg selv at også dette vannet kan fryse.

- For det første skal ikke mindreårige barn ut i det hele tatt, sier hudlege Ole Fyrand, kjent fra blant annet God Morgen Norge på TV2.

- For det andre skal man ikke bruke kuldekremer som inneholder vann. Har kremen vann i seg, vil kulda få en sterkere innvirkning på huden, sier hudlegen til Foreldre.no.

Les bakpå

- Du kan jo tenke deg at hvis du går ut i denne kulden og ikke har på noen krem, vil kulden komme direkte på huden, sier Fyrand.

Han anbefaler derfor alle småbarnsforeldre å sjekke innholdet i kuldekremen nøye.

Ikke alle kuldekremer er frie for vann selv om de hevder å ha en beskyttende effekt mot kulde.

Når du sjekker ingredienslisten, kan du huske på at den ingrediensen som står oppført først, er den det finnes mest av i varen.

- Kjøp balaklava

Enkelte eksperter og noen produsenter anbefaler at du smører deg eller barnet inn en halvtime før du går ut.

Dette er en stor fordel om kremen inneholder vann, for da fordamper eventuell før dere kommer ut i minusgrader.

- Er det under 20 minusgrader, skal barna holdes inne. Må man absolutt bevege seg utendørs med mindreårige, kan en fettkrem gi noe beskyttelse, men ikke nok.

- Ellers kan man kanskje investere i en balaklava eller finlandshette?

- Haha, ja, det er jeg helt enig i!, sier hudlege Ole Fyrand.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning