Stråling og barn:

- Ikke legg babycallen i barnesenga

Du kan ta enkle forholdsregler for å minske stråling fra en babycall.

TopCom Babytalker 1020:  Denne modellen har utmerket bilde og bra lyd.
TopCom Babytalker 1020: Denne modellen har utmerket bilde og bra lyd. Foto: FOTO: Produktfoto
Sist oppdatert

I går testet Foreldre & Barn babycaller. I testen var det ikke målt stråling fra de ulike modellene, men dette er likevel noe som opptar brukerne våre.

- Personlige ville jeg aldri latt et slikt apparat stå på barnerommet, kommenterer "Heidi".

Les flere innlegg her

Still babycallen på avstand

Ingen vet med sikkerhet hvilken effekt stråling fra babycall, mobiltelefon og trådløst nettverk har på barns helse og utvikling.

Men hvis du vil være på den sikre siden, kan du ta enkle forholdsregler.

- Et enkelt råd er å ikke plassere senderenheten i barnesenga eller i barnevogna. Helsemessig er ikke denne strålingen noe problem, men strålevernforskriften krever at man skal holde strålingen så lav som praktisk mulig. Hvis en babycall virker like bra når den står en meter fra senga, er det ikke noen grunn til ikke å stille babycallen en viss avstand fra barnet, sier forsker Lars Klæboe i Statens strålevern.

Stråler ikke hele tiden

Det finnes ulike typer babycaller. De som sender hele tiden, og de som blir aktivert kun når babyen våkner og skriker.

- Stemmeaktivering gjør at strålingen ikke er konstant og dermed mindre mens barnet sover.

Testvinneren i Foreldre & Barns test er en walkietalkie-type, og har en rekkevidde på 5000 meter.

- Er det mer stråling i babycaller med stor rekkevidde?

- Ja, det er det. Men eksponeringen vil likevel være langt under grenseverdien. Så lenge disse apparatene blir aktivert ved stemme eller babyskrik har ikke sendestyrken så mye å si, sier Lars Klæboe.

Helsemessig er ikke denne strålingen noe problem

Mer stråling fra mobiltelefon

Lars Klæboe mener stråling fra babycaller ikke utgjør noen helserisiko for barn. Både fordi strålingen er liten og fordi et barn vanligvis ikke er utsatt for babycall hele døgnet.

- Babycaller utgjør en liten andel av strålingen vi er utsatt for. Det samme gjelder trådløse nettverk. Din egen mobiltelefon, basestasjoner og nødnett gir som oftest høyere eksponering.

- Sannsynligvis vil barnet ditt være utsatt for mer stråling når du snakker i mobiltelefon i samme rom, sier Klæboe.

Han mener mange foreldre bekymrer seg for feil strålekilder. Vanlig eksponering fra trådløst nettverk er i størrelsesorden 10.000 ganger under grenseverdien i Norge, mens eksponeringen fra basestasjoner, mobiltelefon og trådløse telefoner er høyere.

- Burde vært forbudt

- Jeg råder foreldre till å bruke babycall minst mulig, og kun når de trenger det. Modellene som sender signaler hele tiden, burde være forbudt, sier Sissel Halmøy, generalsekretår i det nyoppstartete Folkets strålevern.

Hun er selv elfølsom, og ikke i tvil om at små barn er ekstra sårbare fordi de er under utvikling og har mindre hode og kropp, slik at strålingen trenger lenger inn.

Hennes nye organisasjon vil arbeide med opplysning om elektromagnetisk stråling, og at dette kan være farligere enn myndighetene vil ha oss til å tro.

Mangelfull informasjon

Er du i tvil om du skal være engstelig eller ikke, er du neppe alene.

- Den sprikende og mangelfulle informasjonen foreldre får om elektromagnetisk stråling og helseskader, skaper forvirring, sier Dag Slettemeås, forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning.

- Det er stor usikkerhet rundt skadevirkninger av slik stråling. Vi har ingen klare forskningsresultater å vise til, og den informasjonen vi får, er gjerne tvetydig, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også