barnedåp

Slik arrangerer du barnedåpen

Alt du trenger å vite om barnedåp.

BARNEDÅP: Hva skal du egentlig gi i dåpsgave? Og hvordan pynter du til barnedåp? FOTO: Getty Images.
BARNEDÅP: Hva skal du egentlig gi i dåpsgave? Og hvordan pynter du til barnedåp? FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Som foreldre velger dere selv om dere ønsker å døpe barnet deres eller ikke, men hvis dere velger det, er det vanlig å planlegge dåpen når babyen er rundt tre måneder gammel.

Barnedåp

Ifølge Den Norske Kirke er det imidlertid aldri for sent å bli døpt, så sjansen går ikke fra dere selv om dere bestemmer dere for barnedåp når barnet er blitt litt større.

– Det kan være flere grunner til at nybakte foreldre velger å døpe barnet sitt, fremfor å eksempelvis arrangere en navnefest. For dem som er kristne er det naturlig da de ønsker at barnet skal bli Guds barn, og innlemmes i menigheten og Den norske Kirke. For andre dreier valget om å døpe barnet i kirken seg mer om å holde en tradisjon ved like, sier Bente Bjerke Hogganvik, daglig leder for planlegg.no, der hun deler tips for planlegging av blant annet barnedåp.

Valg av faddere

Når valget om kirkelig dåp er tatt, må du først kontakte kirken der du ønsker at barnet skal døpes.

Det avtales tid og sted for dåpen, og når dåpsdagen nærmer seg, inviteres foreldrene til en dåpssamtale. Da får dere informasjon om hva som skjer under dåpen og kirkens verdier og kan dessuten stille spørsmål om kirken, dåpen og tro.

Før selve dåpsdagen kommer må dere også velge faddere til barnet. Fadderne skal være vitner om at barnet er døpt og har ansvar for å vise barnet omsorg og bidra til at det får opplæring i den kristne tro, men de har ingen forpliktelser til å ta seg av barnet for eksempel hvis foreldrene dør. Alle barn skal ha minst to faddere, og disse må være 15 år eller eldre.

Les også: 10 tips til den første tiden med den nyfødte

Tilpass underveis

Og det er mye å huske på når du skal planlegge en barnedåp.

– Først må barnets navn være på plass, og deretter må det skaffes dåpskjole. Foreldrene må også tenke gjennom hvem de ønsker som faddere og når og hvor barnet skal døpes, sier hun.

Deretter kan invitasjonene sendes ut, før du begynner planleggingen av selve festen.

– Husk likevel at det viktigste med dagen er å feire barnet, så om ting ikke skulle gå helt etter planen, er det ikke krise. Gjør bare noen tilpasninger underveis og kos dere, sier hun.

Pynt til dåp

Hogganvik anbefaler alle å lage et budsjett til dåpen.

Dette gjør det lettere å holde kontroll på utgiftene, og det kan kanskje også være enklere å disiplinere seg litt når du kommer over ting du føler du bare må ha til festen.

– Det er viktig å være realistisk rundt hvor mye du kan og vil bruke på en dåpsfeiring og pynt til dåpen. Å arrangere selskaper er dyrt, men du kan selv være med å påvirke totalkostnadene hvis du er kreativ. Mye kan du gjøre selv, sier planleggingseksperten.

Du kan for eksempel redusere prisen mye ved å ha festen hjemme, lage mat og kaker selv eller få venner til å hjelpe, lage invitasjoner, bordkort og takkekort samt å redusere antall gjester.

– Hvem du inviterer kommer helt an på relasjonene, men det mest vanlige er å invitere nær familie og faddere, sier hun.

Hvem inviteres til barnedåp?

– Det er ingen absolutte regler for hvem som bør inviteres til en dåp, og mange inviterer kun den nærmeste familien. Det vil si barnets besteforeldre, tanter og onkler samt faddere, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Hun syns ikke du skal føle deg forpliktet til å invitere egne onkler, tanter, søskenbarn og venner i tillegg.

– Babyer kan ofte bli litt stresset hvis det er for mye folk, så for hovedpersonen gjør det ikke noe om festen er liten og intim, sier hun.

Det er heller ingen regler som sier noe om hva som bør serveres i en dåp. Noen velger å servere full middag, mens andre satser på kaker og kaffe.

– Jeg tenker at du bør gjøre akkurat som du vil her, men husk å opplyse gjestene om hva slags servering det blir. Da kommer de ikke sultne og forventer mat når du har planlagt å servere kaker, sier forbrukerøkonomen.

Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel

Hva gir du i dåpsgave?

Det er helt klart foreldrene til barnet som har den største utgiften i forbindelse med en dåp, men også som gjest må du ut med noen kroner til gave.

Så hva skal man egentlig velge til dåpsgave?

– Nå er jeg ingen gaveekspert, men det kan bli mange sølvbokser og stjernetegn- eller hjertesmykker på en slik dag. Dette er fine gaver, men det er heller ikke noe galt i å gi barnet noe mer praktisk, som leker eller klær, sier hun.

Noen ganger kan også gavene som er helt gratis være aller mest kjærkomne. Foreldrene vil garantert sette pris på et gavekort på barnepass, og da investerer du samtidig selv i tid med babyen.

– Ellers er penger på konto en fin gave, som blir mer og mer verdt for hvert år som går. Mitt beste råd er imidlertid å ikke gi over evne. Snakk gjerne med de andre gjestene og bli enige om en passende sum, og husk at babyen ikke trenger dyre ting, poengterer Reitan.

Tenk også gjerne litt fremover. Babyer vokser fort, så det kan være fint å gi noe babyen og foreldrene vil ha glede av i årene som kommer.

– Arvegods blir ofte satt stor pris på, og det samme gjelder sykler og skiutstyr som dine egne barn har vokst ut av. Et fotoalbum med bilder av foreldrene og historier er også en gave jeg tror mange vil sette pris på i fremtiden, avslutter Reitan.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning