Barn bør gå barbent

- Dropp sko til barna

La dem gå barbeint.

BARBENT: Best for føttenes utvikling
BARBENT: Best for føttenes utvikling Foto: FOTO. Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
REISER SEG: Barn har lettere for å reise seg opp i stående stilling uten sko.
REISER SEG: Barn har lettere for å reise seg opp i stående stilling uten sko. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Riktige sko for små føtter

Førstegangsskoen bør være:

  • Tynn og myk . Det skal være lett for barnet å reise seg opp og bevege seg.
  • Myk bevegelig såle.
  • Hard hælkappe.
  • Passe til barnets fot. Ta med barnet i butikken.
  • Trenger ikke være så lette. Gode materialer veier ofte litt.

(Kilde : Agnar Hagen sko AS)

Da Katie Holmes lot datteren Suri (4) gå med høye hæler i fjor, lot ikke reaksjonene vente på seg. De fleste av oss ville kanskje kviet oss for å la barna våre trippe rundt i høyhælte sko.

Men nå hevnder engelske eksperter at de av oss som kjøper vanlige sko til barna våre, kanskje ikke er det spor bedre.

Mest mulig barbent

For selv om sommeren er på hell, bør barn fortsette å gå uten sko så mye som mulig, melder den britiske avisen The Guardian.

- Å gå med sko for tidlig kan skade og forsinke et barns evne til å lære å gå. Smårollinger holder hodet mer opp når de går uten sko. Når de går barbent får de bedre kontakt med underlaget, og slipper å se ned. Det er nemlig dette som får dem til å miste balansen og falle, sier ortoped Tracy Byrne til avisen.

- Når barn går barnbent utvikler de musklene og ligamentene i foten bedre. De styrker vristen og får en bedre holdning. De utvikler også bedre enven til å orientere seg i rommet, sier hun.

Share

Kan hindre bevegelse

- Barnefoten trenger ikke sko til annet enn beskyttelse. Den er veldig myk og bevegelig, og barn har mye variasjon i hvordan de bruker muskulaturen i føttene når de ligger, krabber, står og går. De har ofte føttene fri, som for eksempel når de krabber eller ligger på ryggen. Når barnet reiser seg til stående blir det innimellom stående på tærne, på hælene, på utsiden og på insiden av foten. Hvis utfordringene i stående blir for stor må de innimellom "klore" seg fast i underlaget. Den rike variasjonen i stillinger og belastninger gjør at barnet erfarer stor variasjon i muskelbruk og leddbelastninger viktig for at føttene skal utvikle seg riktig, sier Ingvil Øien, fysioterapeut og førstelektor ved fysioterapiutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Hun sier at barn som er i en alder hvor de veksler mellom krabbe, stå og gå godt kan være uten sko og være barbent eller bruke sklisokker inne, slik at de rike variasjonen av bevegelser i foten ikke hindres. Hun oppmuntrer foreldre til å la små barn under 2 år være mest mulig barbent inne, når miljøet eller temperaturen gjør det vanskelig å droppe skoene ute.

Tenk over skovalg

Skoene man velger til de minste skal være ergonomisk gode og passe til barnefoten.

- En myk fot trenger en sko som ikke er for stiv og som sitter godt på foten. Sålene må ikke være for tykke, det vil bremse barnets muligheter til å tilpasse seg forskjellige typer underlag. I tillegg må de sitte godt på, slik at barnet ikke må bruke muskulaturen i foten til å holde skoene på plass, istedet for å tilpasse seg underlaget, sier hun.

For mye fashionsko

Mike O `Neil, ortoped, og talsmann for for Society of Chiropodists an Podiatrists tror mange foreldre er mer opptatt av mote enn ergonomi når de velger sko til barna sine.

SKITNE BARNEFØTTER: Kan vaskes.
SKITNE BARNEFØTTER: Kan vaskes. Foto: FOTO: Istockphoto.com

-Det er ikke bare produsenter, men også foreldre, som har et ansvar for barns føtter. Selv om de ser kule sko i butikken, som for eksempel krabbetøfler med høye hæler til babyer elle små Havaianas-sandaler med bare en gummistrikk bak til smårollinger som akkurat har lært å gå, betyr ikke dette at det er gode sko for barna, sier han.

KULE: Men kanskje ikke noe smårollinger bør som eneste fottøy.
KULE: Men kanskje ikke noe smårollinger bør som eneste fottøy. Foto: FOTO: Istockphoto.com
VIVO BAREFOOT: Sko, som iføge produseneten, er nesten like bra som å gå barbent.
VIVO BAREFOOT: Sko, som iføge produseneten, er nesten like bra som å gå barbent. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Barn trenger egentlig ikke sko, og risikoen for fotskader er absolutt tilstede, mener han.

Noen går enda lengre i sin avsky for sko. Læreren John Woodward har vært "barbent" i 25 år , og mener det er galt å se på sko som vanlig og natrulig.

- Selv om vi ikke lengre er jegere, og den moderne verden er full av potensielle farer for barbente føtter, kan vi lære noe av våre forfedre. Fottøy var laget for å beskytte føttene når man trengte det, ikke for å bruke hele tiden, sier han til The Guardian.

Barbent med sko

Noen har tatt ekspertenes råd på alvor og begynt å produsere "barbentsko".

- Ideen er å lage sko som gir barn helsegevinsten av å gå barbent, men som likevel gir dem beskyttelse, sier Galahad Clark, mannen bak Vivo Barefoot.

Skoene skal ha en svært tynn punktsåle som skal minne om hvordan foten er bygd opp.

Les også:

Historien om Cherrox

Årets kuleste barnesko

Slik velger du riktige barnesko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning