Tvillinger

Dette visste du ikke om tvillinger

Vi får stadig flere tvillinger og fordelene er mange. Men hva vet du egentlig om naturens mest vellykkede uhell?

TVILLINGLYKKE: De er heldige, de som får to på en gang! Når den første, tøffe tiden er overstått, er tvillinger bare en bonus, ifølge tvillingmamma.
TVILLINGLYKKE: De er heldige, de som får to på en gang! Når den første, tøffe tiden er overstått, er tvillinger bare en bonus, ifølge tvillingmamma. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Lykken varr stor i Danmark etter kongelig tvillingfødsel.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ble 8. januar 2011 foreldre til en prins og en prinsesse.

Flere tvillingfødsler enn før

Selv om det fortsatt er spesielt å få to barn på en gang, har det aldri før vært født så mange tvillinger som de siste årene.

I 2009 ble det født 1057 tvillingpar i Norge, ifølge SSB. Dette er det høyeste antall siden statistikken første gangen ble laget i 1856.

Økningen skyldes i stor grad IVF-behandling og at kvinnene er eldre når de føder barn. Tendensen til at det løsner mer enn ett egg om gangen i kvinnens syklus, stiger nemlig i takt med alderen.

Hardt arbeid i starten

Ingun Ulven Lie, daglig leder av Tvillingforeldreforeningen, synes det er stas at den danske kronprinsfamilien har fått tvillinger, og ønsker familien lykke til.

- De er svært heldige. Det er en bonus å få to barn på én gang, sier Ulven Lie til Dinbaby.com.

Hun er selv mor til to tvillingjenter, og kan fortelle at kronprinsparet står overfor en krevende tid nå i starten:

- Den danske kronprinsfamilien vil få det tøft den første tiden. Det er dobbelt så mye arbeid når man får hjem to babyer. Satser man på å ha et alminnelig familieliv, og amme barna, tar måltider svært mye tid. I tillegg skal man få på plass søvnrutiner og lignende, sier Ulven Lie.

Det tar også tid å bli kjent med to barn. Det kommer godt med å være to foreldre og ha to sett med hender. Omveltningene i familielivet kan bli store, spesielt om man ikke har barn fra før.

- Mange tvillingpar er dessuten premature, med de ekstra utfordringer det medfører, forklarer UIven Lie.

Et tvillingsvangerskap er nemlig gjennomsnittlig tre uker kortere enn normalt. Den største risikoen ved tvillinger er faren for å føde for tidlig.

KONGELIG FØDSEL: Her forteller nybakte firebarnspappa Kronprins Frederik forteller om fødselen og størrelsen på Danmarks nye prinsesse og prins.
KONGELIG FØDSEL: Her forteller nybakte firebarnspappa Kronprins Frederik forteller om fødselen og størrelsen på Danmarks nye prinsesse og prins. Foto: Foto: Scanpix/ Keld Navntoft

Fordeler når barna blir eldre

Det er også dyrt å få to barn. Særlig i starten, når man må kjøpe dobbelt opp av alt.

Man får noen uker lenger permisjon med tvillinger. Tar man permisjon med full lønn, får man fem uker ekstra. Tar man permisjon med 80 prosent lønn, får man sju uker ekstra. Man kan velge om det er mor eller far som tar ut disse ukene. Pappapermisjonen er ti uker, som vanlig.

Sjekk hvor mye foreldrepenger du har krav på i svangerskapspermisjonen.

- Når de første årene er overstått, og barnet blir 3-4 år, er det stort sett bare fordeler med å ha tvillinger, mener Ulven Lie.

For eksempel mener hun at barna vil ha stor glede av hverandre i oppveksten.

- Tvillinger er gjerne mer sosiale enn andre barn, dette er det blitt gjort forskning på. De er ofte populære i vennekretsen og får lett venner, Barnehager gir tilbakemeldinger på at tvillinger er mer selvhjulpne enn andre barn. Det er naturlig, fordi de har blitt vant til å måtte vente på tur. Når mor eller far ikke kan hjelpe deg med én gang, vil de prøve å klare ting selv fortere enn andre barn, mener lederen av Tvillingforeldreforeningen.

En utfordring for mange tvillingforeldre, er å behandle barna som to ulike individer, og ikke en gruppe.

- Noe av det viktigste under oppveksten, er at foreldrene behandler hver tvilling som en egen person, understreker Ulven Lie.

Visste du dette?

Det eksisterer mange myter om tvillinger, blant annet at de kan utvikle sitt helt eget språk og at mange av dem er speilvendte.

Eneggede og toeggede tvillinger:

Dizygotiske tvillinger

Toeggede tvillinger.

Toeggete tvillinger oppstår når to eggceller blir befruktet av hver sin sædcelle.

Det er denne gruppen tvillinger som øker sterkt. Noe som igjen har sammenheng med morens alder og bruk av assistert befruktning.

Muligheten for å få toeggete tvillinger øker når mor:

  • har tvillinger i familien, på mors side. Sjansen for å få toeggete tvillinger er fem ganger så høy dersom mor selv er toegget tvilling.
  • har født toeggete tvillinger en gang før. Da er sjansen for å få toeggete tvillinger fire ganger høyere. (Fire prosent.)
  • er 30 - 35 og har fått flere barn tidligere.
  • er høyere og tyngre enn gjennomsnittet av kvinner.

Monozygote tvillinger

Eneggete tvillinger.

Dette sies å være et av naturens mest vellykkede uhell.

De utvikles ved at en eggcelle blir befruktet av en sædcelle, og at det skjer en oppsplitting av egget etter sammensmeltningen. Tegn som tyder på eneggethet er at de er av samme kjønn, de har lik kroppsbygning, lik form på ører, negler og og hårstruktur.

Har også foreldrene problemer med å holde dem fra hverandre, er det mye som tyder på at barna er eneggete.

Under følger noen tvillingfakta som du kanskje ikke kjente til fra før:

1. Den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen, skuespilleren Scarlett Johansson og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er alle tvillinger.

2. Elvis Presley hadde opprinnelig en tvillingbror, som var dødfødt.

3. Hvis kvinnen har født flere barn tidligere, er det større sjanse for tvillinger. I mange familier med fire eller fem barn, blir ofte enn liten attpåklatt til to.

4. Mange tror at tvillinger utvikler et eget hemmelig språk av ord og tegn som bare de selv forstår. Dette er imidlertid svært sjeldent, og dette er nok mest av alt en gammel myte. Mer vanlig er det at tvillinger er senere i språkutviklingen enn jevnaldrene barn. Det er det nære forholdet barna i mellom som kan forårsake språkforsinkelsen. Barna forstår hverandre, og det blir ikke så viktig å kommunisere med omverdenen når de har hverandre.

5. Tvillinger kan være så avhengige av hverandre at det ofte oppstår psykosomatiske sykdommer når tvillingene ikke trives. Spesielt mindre tvillinger skal være avhengige av hverandre, men heldigvis gir det seg når de er over puberteten.

6. En sjelden gang blir tvillinger født med ulik hudfarge.

7. I den lille byen Kodinhi i India fødes det seks ganger flere tvillinger enn på verdensbasis. Det er hele 250 registrerte tvillingpar blant byens 2000 familier. Fenomenet begynte for 60-70 år siden, men har ennå ikke fått en forklaring.

8. Asiatere føder færre tvillinger enn den vestlige verden, og afrikanere langt flere.

9. Noen tvillinger kan være speilvendte, men det er ikke vanlig. I sin mildeste form gir det seg utslag i at hårverven går motsatt vei, at de første melketennene dukker opp på motsatt side og at de skriver med forskjellig hånd. I mer ekstreme tilfeller og sjeldne tilfeller kan en av tvillingene ha organene på feil side.

Det er mye som tyder på at kjevhendthet er et utslag av speilvendthet. En teori som har dukket opp den siste tiden, er at alle venstrehendte er unnfanget som tvilling, men at den andre tvillingen har forsvunnet rundt uke seks i mors liv. Dette fenomenet kalles the vanishing twin.

10. Det er ikke uvanlig å legge på seg 30 kilo under en tvillinggraviditet. Det skyldes selvsagt at man bærer på to babyer, men også to morkaker, og dobbelt så mye fostervann. Når man ammer tvillinger, bruker man også over 1800 kalorier i døgnet, en god del mer enn ved kun ett barn. Så selv om det høres ut som mange kilo, er det ingen grunn til panikk.

Sjekk hvor mye du har lov til å legge på deg under graviditeten.

Kilder: Tvillinger.com, SSB.no, Viforaeldre.dk, Tvillingforeldreforeningen, Dobbelt opp av Eli Hope Broch, Elizabeth Føllesdal og Ingunn Lindborg, Tvillinger av Donna M. Jackson.

Les mer:

Delta i tvilling/flerling-forumet på BarniMagen.com

Først tvillinger, så sekslinger

ABC for gravide

- Babyer kan lære å lese

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning