Gutt eller jente?

Derfor fikk hun fem jenter på rad

Tiril (12), Vilja (8), Mina (5), Ida (3) og Agnes (1 1/2) kom som perler på en snor. Mamma Therese Wigstrand (34) er en av få norske kvinner som har satt til verden fem døtre på rad.

EN HÅNDFULL: Fem barn, nystartet barneklærbutikk, en mann som jobber turnus i Nordsjøen og leddgikt. Det går fint for mamma Therese Wigstand på Voss!

EN HÅNDFULL: Fem barn, nystartet barneklærbutikk, en mann som jobber turnus i Nordsjøen og leddgikt. Det går fint for mamma Therese Wigstand på Voss! Foto: FOTO: Turid Soldal

Publisert Oppdatert

Sannsynligheten for å få en jente, øker med antall jenter i familien. Par som forsøker å få barn av motsatt kjønn, har derfor stadig mindre sjanse for å lykkes, viser en analyse av 2,8 millioner fødte fra 1950 til 2007 (SSB).

Det kan i alle fall femdøtremamma Therese Wigstrand (34) på Voss skrive under på. I løpet av 10 år ble hun og mannen Helge Erik Mæland foreldre til jentene Tiril (12), Vilja (8), Mina (5), Ida (3) og Agnes (1 1/2).

To måneder etter fødselen til minstejenta åpnet mammaen retrodesignbutikken Tiljamid på Voss, som nå er nominert til Årets motebedrift i Oslo fashion Awards.

En håndfull jenter

Noen sliter med to barn, andre har full kontroll med fem, to hunder og egen butikk.

Sånn er det med Therese Wigstrand, bekrefter mange kilder i nærmiljøet på Voss.

Fem barn, nystartet barneklærbutikk, en mann som jobber turnus i Nordsjøen og leddgikt. Det går fint!

- Jeg har ikke hørt om noen andre som har fem jenter, men i gata vår bor det en familie som har fire gutter, sier Therese.

SENK KRAVENE: - Det viktigste er at familien har det bra sammen  ikke at der ser fint ut for andre, mener mamma til fem døtre, Therese Wigstrand.

SENK KRAVENE: - Det viktigste er at familien har det bra sammen ikke at der ser fint ut for andre, mener mamma til fem døtre, Therese Wigstrand. Foto: FOTO: Turid Soldal

- Når folk får høre om de fem jentene, er det mange som blir sjokkerte. Men alle sier at de synes det er flott og koselig. De sier at det er jo fantastisk at vi har fått det til, og det synes vi også. Det er en håndfull, sier mange. Og det er jo helt riktig. Fem barn er en akkurat passe stor håndfull.

Blir det jente eller gutt?

"Jente, jente - flere i vente!" lyder et norsk munnhell som gjerne blir sitert når par får flere døtre etter hverandre. Statistikk tyder på at folkevisdommen til en viss grad har rett.

Og foreldre som har bare sønner eller bare døtre, får flere barn enn par som har blandede barneflokker, opplyser Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå.

Tall for de største søskenflokkene viser at kvinner som har fire døtre, er noe mer tilbøyelige til å få et femte barn enn kvinner som har fire sønner.

Men sannsynligheten for å få en gutt - for dem som utelukkende har jenter fra før - synker faktisk litt etter hvert som den ene datteren etter den andre kommer til verden.

- Fra første til fjerde barn reduseres nemlig sjansene for at søstrene får en lillebror fra 51,3 til 49,5 prosent. Noe av forklaringen er at sannsynligheten for å få en jente også øker med mors og fars alder, påpeker Brunborg.

Møttes på Cuba

Ingen av barna i Vosse-familien har vært spesielt planlagte. I alle fall ikke den første jenta. Da svenske Therese og Helge Erik møttes første gang på Cuba var det kjærlighet ved første blikk.

Blir det gutt eller jente?

  • 45 prosent av mødre som har to barn av samme kjønn får et tredje barn. Bare 40 prosent av dem som har en sønn og en datter får et tredje barn.
  • Kvinner som har fire døtre får oftere et femte barn enn kvinner som har fire sønner.
  • Fra første til fjerde barn synker sannsynligheten for å få en gutt for dem som har bare jenter fra før fra 51,3 til 49,5 prosent.
  • I Norge fødes det mellom 103 og 108 gutter per 100 jenter.
  • 3327 norske kvinner hadde i 2010 fire eller flere barn.
  • Hvis man ikke har barn fra før, er sjansen for å få en gutt 51,3 prosent. Men bildet forandrer seg ettersom søskenflokken vokser.
  • Den viktigste årsaken til at det er flere store søskenflokker med bare gutter eller bare jenter, er at kvinner med barn av samme kjønn oftere får flere barn enn kvinner med barn av begge kjønn. Trolig skyldes det et ønske om å få barn av begge kjønn.

Kilde: Tidsskrift for Den norske legeforening og SSB

- Jeg var på 60-årsdags feiring med morfar, han var på guttetur. Jeg reiste hjem etter en uke sammen. Snart lå det et brev i posten. Helge Erik lurte på om jeg ville ta en helgetur til Norge, og jeg takket ja. Da helgen var omme var vi begge enige om at jeg skulle flytte til Norge, sier hun. Therese var 21 år, hadde nettopp startet i ny jobb. Men en måned senere satt Therese likevel på toget retning Norge - gravid med Tiril.

Fra Oslo gikk turen via Bergen og lærerhøgskolen til hans hjemsted, Voss.

Ikke planlagt 5 barn

Therese hadde sett for seg at hun skulle ha tre barn. Mannen hennes var egentlig fornøyd etter den første, men det kom to barn til i løpet av noen år.

- Da vi hadde tre jenter, snakket vi om at det hadde vært morsomt med en gutt også. Men det var ikke hovedgrunnen til at vi fikk ett barn til. Ingen av barna er planlagte, men alle er ønsket. Mellom de tre yngste er det bare 15 måneder. Hvis vi skulle planlegge, hadde det nok ikke blitt så mange. For det passer jo egentlig aldri å få barn. I dag synes vi at det er fantastisk morsomt å ha fem jenter. Folk rundt meg sier at jeg kan grue meg til de kommer i tenårene, men det gjør jeg ikke. Fem jenter er litt magisk for en mor - de er jo veldig knyttet til meg.

- Egentlig kunne jeg ha tenkt meg flere barn også, men det blir vanskelig å få til praktisk. Vi har ikke nok soverom til alle i dag, men jeg tror at barna har det godt med å dele. Det krever mye å følge opp aktiviteter og skole, og blir vi flere nå, må vi ha minibuss.

Hverdagsrutiner = must

I mange uker av gangen er Therese alenemor. Derfor er de fleste rutinene lagt opp med tanke på at hun er den eneste voksne personen. Likevel føler ikke fembarnsmammaen at hun har det så fryktelig travelt.

- Jeg føler at jeg får tid til alle barna.

Jeg er med på korpsspilling, bursdager og går på skitur med barna, sier hun. Jeg liker å være sammen med barna mine, så det føles ikke som en jobb. Det er jo bare for en kort periode. Snart er de voksne.

Barn i arbeid

Hennes beste tips til andre foreldre er å få til gode rutiner fra barna er små:

- Gjør det samme hver dag. Barna liker forutsigbarhet. Fordi jeg har leddgikt, blir barna raskt selvgående når det gjelder påkledning, sier Therese.

- Det er ikke alltid jeg klarer å hjelpe dem på med strømpebuksa. Da har jeg heldigvis store jenter som hjelper de minste. Barna læres opp til at det ikke er noe negativt å hjelpe til hjemme. Barna må være en del av det for at hverdagskabalen skal gå opp. Min eldste har nå begynt å lage enkle middager, og hun kan se etter småsøsknene i kortere perioder hvis jeg må bort en stund.

Trenger du frokosthjelp til barna:

Stordriftsfordeler

Therese tror mange småbarnsforeldre tror det er mer strevsomt enn det er i virkeligheten å ha fem døtre.

- Det er klart at det er mer jobb med fem barn enn med to, men det går litt av seg selv etter hvert. Mannen min er utrolig pliktoppfølgende og flink med barna, og avlaster så mye han kan når han ikke er borte på jobb. Barna er ganske tett i alder, og de leker fint med hverandre. Det er mindre mas på "mamma" nå, enn da vi bare hadde to. Jeg synes de ropte på mamma og krevde oppmerksomhet mye oftere enn denne femmerbanden gjør, sier Therese.

Hun tror flere par kunne økt barneflokken hvis de senket forventningene til seg selv. - Det går ikke å være flerbarnsmamma hvis du vil ha en karriere, en tidkrevende jobb, barna skal være med på mange aktiviteter hver, de skal se rene og pene ut til enhver tid og huset skal være skinnende rent og fullt av moderne designmøbler, sier Therese.

NYBAKT GRÜNDER: Therese Wigstand sjonglerer fem døtre og nystartet butikk på Voss.

NYBAKT GRÜNDER: Therese Wigstand sjonglerer fem døtre og nystartet butikk på Voss. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY

- Jeg har senket på mange av disse kravene fordi jeg har ønsket meg mange barn. Alt kan ikke være og se på perfekt ut hele tiden med mange barn. Det viktigste er at familien har det bra sammen - ikke at der ser fint ut for andre. I en travel hverdag, er det viktig å ta godt vare på hverandre.

Medaljens lille bakside

Friheten til foreldrene forsvinner med fem barn i husholdningen. I alle fall i småbarnsperioden.

- Spontaniteten er nærmest lik null, ler hun.

- Det er ikke lett å plassere bort fem barn til andre på overnatting. Men da tenker jeg på at dette kun er en kort periode i livet. Jeg skal jo leve mange år etter at barna er blitt voksne. Jeg får tid til å ta igjen tapte jentekvelder og weekendturer da.

Butikk i døtrenes navn

BARNEBUTIKK: For nøyaktig ett år siden åpnet Therese «Tiljamiid as», en barneklærbutikk i Voss sentrum med et navn satt sammen av alle døtrenes navn.

BARNEBUTIKK: For nøyaktig ett år siden åpnet Therese «Tiljamiid as», en barneklærbutikk i Voss sentrum med et navn satt sammen av alle døtrenes navn. Foto: FOTO: Turid Soldal

For nøyaktig ett år siden åpnet Therese «Tiljamiid as», en barneklærbutikk i Voss sentrum med et navn satt sammen av alle døtrenes navn.

- Jeg hadde sydd klær i mange år, men en dag ble stua hjemme for liten. Jeg ville ha en egen butikk. Vi startet i det små uten penger til reklame eller annonser. I løpet av en måneds tid tok det seg opp og kundestrømmen i butikken og på nettet steg brått. I dag har hun en ansatt og åpent tre dager i uka. De andre dagene brukes til å sy ny kolleksjon. Etter skole og barnehage er ikke Theresas barn noe sjeldent syn i butikken. Barna er kun i barnehagen to dager i uka. Resten er de med Therese på jobb, eller passes av svigerforeldre. Barna synes det er moro å være der og de lærer mye.

Her er redaksjonens beste (og raske) middagstips for barnefamilier:

Nominert

Før jul kom telefonen fra Oslo Fashion Week. Tiljamid er nominert i klassen for Årets motebedrift, og i første omgang skal Therese delta med seks antrekk på catwalken i en regional kåring neste måned.

- Samtidig strømmer det inn bestillinger fra butikker i Bergen, Oslo, Hafjell og Flom som vil selge klærne mine. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, sier Therese.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Trener ute i 10 minus med babyen

RETRODESIGN: Butikken Tiljamid er Thereses sjette barn. Den åpnet i fjor, bare to måneder etter at yngstejente ble født.

RETRODESIGN: Butikken Tiljamid er Thereses sjette barn. Den åpnet i fjor, bare to måneder etter at yngstejente ble født. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY

Slik krangler du foran barna

Norske kvinner fikser jobb og familie

Graviditetstest: velg riktig

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning