Dyrt med barn

Barnet koster 1,4 millioner

Dette er fram til barnet fyller 18 år. Er du prisbevisst kan du spare tusenvis av kroner.

KOSTBART: Man vil gjerne kle opp ungen i det dyreste og fineste. Men husk at det er noe du gjør for de rundt deg, og ikke for ungen.
KOSTBART: Man vil gjerne kle opp ungen i det dyreste og fineste. Men husk at det er noe du gjør for de rundt deg, og ikke for ungen. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Ifølge Statistisk Sentralbyrå ble det født 58 500 barn i Norge i 2007.

Ikke inkludert gaver

Norge er fortsatt blant landene i Europa med høyest fruktbarhet. Det betyr mye penger i kassen for babyindustrien.

Les også: Mye å spare på riktig forsikring

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) presenterer hvert år et standardbudsjett. Budsjettet viser forbruksutgifter for en nøktern husholdning, og ifølge budsjettet må man regne nærmere 40 000 kroner i direkte utgifter i barnets første leveår.

- I snitt har vi regnet ut at et barn koster rundt 1,4 millioner kroner fra fødsel og fram til 18-årsdagen. I tillegg kommer alt det barnet får i gaver av besteforeldre og andre, sier forskningsleder ved SIFO Elling Borgeraas til Aftenposten.no, og legger til at denne summen tar utgangspunkt i hva barnet faktisk trenger.

Les også: Premiebeløp for å få barn

Viser hvordan du er

Forfatter bak boken «Små keisere - barn og forbruk i verdens rikeste land» Ragnhild Brusdal sier det dreier seg om en ny type forbruk når man får barn.

Les også: Mer penger til familien

- Gjennom barnet forteller man omverdenen hvordan man takler foreldrerollen. Er man en god forelder bruker man mye penger på å gi barnet riktig man, riktig klær og sikre produkter, sier Brusdal til Aftenposten.no.

Vær bevisst

Nå som finanskrisen er over oss er det viktig for mange å være litt mer forsiktig med hva man bruker penger på. Og har du lyst til å spare noen kroner, hør på dette rådet fra Brusdal:

- Det lille barnet er mest opptatt av å ha det bekvemt, og merker nok ikke forskjell på om den ligger i en sparkebukse fra Dior eller en body fra Hennes & Mauritz. Det beste for barnet er faktisk arvede klær, som er gamle og utvaskede. Nye klær har nemlig tilsetningsstoffer som bør vaskes ut før bruk, sier hun.

Les også:

Bekymret for fremtiden

Slik får du penger til overs

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning