Barnehagestart

Slik forlater du barnet i barnehagen

Vanskelig å si ha det? Her er rådene du trenger.

TRIST: Det er ikke lett å forlate en gråtende 1-åring.
TRIST: Det er ikke lett å forlate en gråtende 1-åring. Foto: FOTO: Geir Dokken
Sist oppdatert

IKKE TREKK AVSKJEDEN UT

Det er viktig å signalisere til barnet at du er trygg og har tillit til de voksne i barnehagen. Ikke vent for lenge med å forlate barnet for en kort stund. Barnet bør erfare at det ikke er meningen at du skal være der hele tida.

*Ikke snik deg ut uten av barnet ser det. Fortell barnet at du går, men at du kommer tilbake om en stund.

*Selv om du er usikker og redd, bør du prøve å vise barnet at du føler deg trygg og komfortabel.

*Ikke trekk avskjeden ut. Ta farvel på en kort og konsis måte. Det er viktig at du går når du har sagt «ha det».

*Avtal at personalet ringer for å fortelle hvordan det går. Be dem også ringe om barnet ikke har sluttet å gråte etter en gitt tid.

*Det er ikke uvanlig om barnet gråter eller avviser deg når du kommer for å hente. Ikke svar med samme mynt om du blir avvist.

Kilder: Lars Smith, professor i psykologi og Kjell Simonsen, redaktør for Barnehageforum.no

DE FØRSTE DAGENE

Det er veldig individuelt hvor lang tid barn trenger på å venne seg til barnehagelivet, men mange regner minst tre dager som en grei kjøreregel. Avtal med barnehagen hva du mener er nødvendig for ditt barn. Kanskje kan et «tilvenningsprogram » over tre dager foregå slik:

Dag 1:

Det holder med et par timer i barnehagen den første dagen. Hold deg nær barnet, og vær tilgjengelig hele tiden. Det er viktig at du som mor eller far aktivt er med på å introdusere det nye miljøet. Du steller barnet, sitter sammen med det under måltidet og er i rommet under lek og lignende. Personalet får på den måten viktig informasjon om barnets vaner og måter å kommunisere på. Dette er informasjon som vil bidra til å gjøre barnets hverdag best mulig.

Dag 2:

Den andre dagen kan vare noen flere timer. Personalet overtar mer ansvar for barnet, men fremdeles er foreldrene med under stelling, ved måltider og legging. Foreldrene kan etter avtale forlate barnet en stund. Mens barnet sover kan foreldrene og ansatte ha en samtale.

Dag 3:

Den tredje dagen planlegges etter hvordan de første dagene har gått. Mange barn er alene i barnehagen store deler av denne dagen.

Barnehagestart snart? Det kan være vrient, selv om det er enklere å få barnehageplass. Mor eller far skal forlate barnet, som kanskje heller ikke kjenner noen andre i barnehagen .

Alle barnehageansatte har opplevd tårevåte foreldre som gir gullungen 14 klemmer, vinker i fem minutter og trykker nesa mot vinduet når de omsider har gått ut. Det finnes kanskje bedre måter å si ha det på.

En god start på dagen kan legge et godt grunnlag.

Gjør avskjeden kort

Det er sjelden smart å lure seg unna når barnet ikke ser det. Foreldrene bør si «ha det», og deretter er det viktig at de faktisk går, slik at det ikke blir en lang seanse.

- Når det har gått noen dager, eller en uke eller to, og foreldrene vet at barnet har det greit 20 minutter etter at de er gått, er det smart å gjøre avskjeden kort, sier Solbjørg Sylta, ansatt i Krohnstad Montessoribarnehage i Molde.

- Barnet vet jo at foreldrene skal gå, og de blir derfor mer stresset om avskjeden trekker veldig ut.

Gråter mindre når far leverer

Hun har lagt merke til at barnet ofte gråter mindre når det er far som leverer.

- Far er kanskje mer tydelig og mindre «stakkars deg» enn mor. Da leter ikke barnet så mye etter sympati.

Ringer foreldrene

Også de ansatte i Fåvang barnehage i Ringebu oppfordrer foreldrene til å ta farvel på en kort og konsis måte. Barna må erfare at mor eller far blir borte og kommer tilbake igjen.

- De første dagene ringer vi med én gang barnet har roet seg. Det er viktig å ringe selv om det går bra, sier styrer Guri Risheim Bø.

- Ikke skadelig

De ringer også dersom barnet ikke roer seg, slik at foreldrene kan komme tilbake.

- Noe gråt blir det for de fleste, men det er ikke greit om barnet gråter en hel dag, sier Bø.

- For barna er dette kanskje det første vonde og vanskelige de opplever, men jeg tror ikke det er skadelig.

- En liten ape

- Jeg vet at det er vondt å dra når barnet klamrer seg rundt halsen som en liten ape. Det bildet er ikke så lett å få ut av hodet. Vi pleier derfor å sende en sms til foreldrene for å fortelle hvordan det har gått, sier Aurelia Udo de Haes, pedagogisk leder i Sommerfuglen Steinerbarnehage i Trondheim.

Noen barn gråter også når de blir hentet, men det betyr ikke at de har vært sånn hele dagen.

- Vi avtaler med foreldrene hvor lav terskel vi skal ha for å ringe om barnet gråter lenge uten å la seg trøste. For noen fungerer det fint om mor eller far blir værende litt når de kommer og henter, mens andre vil bare hjem når foreldrene kommer.

Bli med på barnehagedebatten.

Les også:

Morsomt i matboksen

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2010, og sist oppdatert 09/11 2017.

Les også