Hvordan få barnet til sove?

10 myter om barn og søvn

Det vil overraske deg hvor mange vanlige råd som ikke stemmer.

MYTER OM SØVN: Å få babyen til å sove kan være en stor utfordring. Vi gir deg svar på om ti myter er sanne eller ikke.
MYTER OM SØVN: Å få babyen til å sove kan være en stor utfordring. Vi gir deg svar på om ti myter er sanne eller ikke. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Å få junior til å sove kan gå som en drøm - eller ligne et mareritt.

Vi har sjekket ti råd om veien til drømmeland som ofte dukker opp når man desperat leter etter noe som hjelper.

Blant dem finner vi både myter og sannheter.

1. Barn må lære å sovne alene

Stemmer ikke

Du har sikkert hørt mange historier om søte små som sovner med et smil om munnen så snart de har fått et godnattkyss. Men sånn er det ikke alltid. Ingen barn er like. Noen faller lett i søvn alene, andre gjør det ikke.

Så dropp de firkantede reglene for hvordan barnet ditt skal falle i søvn, og skap i stedet noen trygge rammer rundt det å sove.

Selvfølgelig er det på lengre sikt mange fordeler for deg og barnet at han selv kan finne veien til drømmeland. Så hvis du vil lære knøttet å sovne på egen hånd, er det lettest å gjøre det når han er mellom seks og tolv måneder gammel. Det er tidspunktet i utviklingen hvor han er mest klar for å lære det. Men se det an – barnets trygghet må komme før dine prinsipper.

2. Barn bør legge seg til samme tid hver kveld

Stemmer

Det kan være fristende å teste om småtten sover litt lenger på lørdag hvis han får lov å være sent oppe fredag. Men barn bør helst i seng til samme tid hver kveld – eller i hvert fall i samme tidsrom – for å få det beste ut av søvnen.

Det er greit å forskyve sengetida litt på fredagen, og la barnet sove til han våkner neste morgen. Men ingen småbarn trenger å være oppe til klokka 23, bare fordi det er helg.

Barnet har alltid et optimalt tidspunkt for når han bør i seng om kvelden, og det tidspunktet flytter seg med jevne mellomrom. Derfor kan du godt korrigere det hvis barnet har vanskelig for å sovne når han skal, eller omvendt – hvis han virker trøtt før han pleier.

Det viktigste er at barnet får sovet det antall timer i døgnet det trenger.

3. Barn bør ikke sove i foreldrenes seng

Stemmer ikke

Det kan være både hyggelig og praktisk med barn i senga, men husk dette hvis du vil samsove:

Barnet må ha egen dyne slik at det ikke blir overopphetet, det må ikke kunne rulle ut, og ingen av foreldrene må røyke eller ha drukket alkohol.

4. Barn bør ikke sovne et annet sted enn det skal sove

Stemmer - og stemmer ikke

Hvis dere er på besøk hos venner, og barnet blir trøtt, er det greit å la henne falle i søvn på vennenes sofa og bære henne ned i bilen når dere skal hjem. Helt små barn har også lett for å sovne når som helst og hvor som helst, og det er det ikke noe i veien med.

Men det er en dårlig vane å la barnet ta kveldskosen i deres seng eller på sofaen hver kveld, og deretter løfte henne inn til seg selv. Da sender dere signaler om at hennes egen seng ikke er god nok eller trygg nok å sovne i.

Hvis hun har en periode med mareritt, kan dere i stedet sette dere ned og prøve å få henne til å tenke på noe annet. Snakk om den fine gåturen dere hadde langs stranda da dere var på ferie, slik at hun får noen fine tanker. Sitt gjerne hos henne til hun sovner.

5. Det er ikke bra å vekke et sovende barn

Stemmer - og stemmer ikke

Helt små barn bør ikke vekkes når de er i dyp søvn. Da får de ikke alle fordelene av søvnen som de bør ha. Men hvis et litt større barn akkurat har sluttet med bleie og trenger å stå opp for å tisse et par timer etter at hun har sovnet, kan du godt bære henne ut, sette henne på toalettet og så bære henne inn i senga igjen.

Hvis du synes Tornerose på snart tre år sover middag lenge, og til gjengjeld holder ut til langt på kveld, kan du avtale med barnehagen at hun sover litt kortere, gjerne sammen med litt eldre barn som ikke sover så lenge. Da våkner hun gjerne når naboen begynner å romstere.

I helga kan du selv prøve å forstyrre søvnen med spennende lyder, til du ser at hun ikke er i den dype søvnfasen lenger. Det ser du ved at hun begynner å få mimikk i ansiktet, øynene beveger seg under øyelokkene, eller hun rører litt på seg.

6. Jo mer barn sover om dagen, desto dårligere søvn får de om natta

Stemmer

Det er ikke bare bra å la et barn sove i fire-fem timer på dagtid. Det kan forstyrre døgnrytmen, og det blir vanskelig å få tilpasset hverdagen. Men sammenhengen er egentlig omvendt: Jo dårligere barn sover om natta, desto mer sover de om dagen.

Nattesøvnen er nemlig den viktigste for barnet, hvis han er mer enn to måneder gammel. Og det er søvnen om natta du først og fremst skal se på hvis du lurer på om barnet ditt får god nok og tilstrekkelig med søvn.

Husk også på at søvnbehovet er forskjellig fra barn til barn, og at ditt barns søvnbehov varierer hele tida.

7. Barn bør ikke gråte seg i søvn

Stemmer

Et barn som gråter seg i søvn har gitt opp å få trøst, da blir ikke sovestedet det gode, trygge redet det bør være. Men det kan likevel skje, når junior er syk eller har vondt i ørene, når han akkurat har fått en lillesøster eller når et nytt leggeritual skal prøves.

Prøv å tenke over hvordan du best kan støtte barnet ditt gjennom det nye eller ubehagelige, og vær innstilt på å bruke lengre tid på å få lagt ham i en periode. Du kan vurdere om du skal bli sittende inne hos ham til han sovner.

8. Barn skal legges etter et fast ritual hver kveld

Stemmer - og stemmer ikke

Et leggeritual er hjelpsomt, og det hjelper barnet å gjenkjenne noen trygge elementer, som betyr at det snart er natt. Men det behøver ikke å være nøyaktig det samme hver kveld.

Leggeritualet kan gjerne varieres litt, bare hun kan gjenkjenne det, og dere må gjerne ha deres eget leggeritual, slik at hun merker at det er forskjell på mamma og pappa. Det viktigste er at den voksne som legger henne virker troverdig. Kanskje har bestemor og barnet ditt en helt egen måte å gjøre det på, og det funker når hun er der.

9. Barn bør ikke få mat om natta

Stemmer

En liten baby kan selvsagt ammes eller få flaske om natta hvis han våkner, til han er så stor at han begynner med fast føde og spiser godt på dagen, altså et sted mellom seks- og tolvmånedersalderen.

Etter det bør nattmaten bestå av et glass vann hvis barnet våkner, slik at blodsukkeret ikke stiger og setter i gang insulinproduksjon og fordøyelsen. Hvis det skjer, hviler og restituerer ikke den lille kroppen seg så godt.

Det samme gjelder for godteri og saft før sengetid, som er med på å gi dårlig søvn.

10. Det skal være helt stille når barna skal sove

Stemmer ikke

Hvis dere lister dere rundt på tå, hvisker til hverandre og ser nyheter på tegnspråk for ikke å forstyrre den lille når han sover, gjør dere ingen en tjeneste. Barn sover nemlig godt i det naturlige lydnivået i familien deres, og som de har vært vant til helt fra fosterstadiet.

Jo flere barn dere får, jo mer vil lydnivået i familien stige, og det samme vil barnas evne til å sovne fra støyen.

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også