Test av middagsmat for baby

Enorme prisforskjeller på barnemat

Prisen er den største forskjellen på barnemat på glass eller i pose, både for dem over og under ett år.

FERDIG TESTA: Mikkel Berentsen (2) synes det var veldig mange forskjellige "mater" å velge mellom.
FERDIG TESTA: Mikkel Berentsen (2) synes det var veldig mange forskjellige "mater" å velge mellom. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert

Om testen

Klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas, har testet over 20 ulike typer ferdiglaget barnemat for Foreldre, ut fra hvor sunt valg det er for barn. Testen omfatter 15 glass/poser for barn under 12 mnd og 8 glass for barn over 12 mnd.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre, og gitt poeng basert på næringsinnhold det vil si innhold av sukker, grønnsaker samt pris. Innhold av kjøtt, protein og fett var relativt likt for alle produktene.

Produktene er handlet inn på Rema 1000, prisene som er oppgitt varierer noe fra butikk til butikk. Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen, smak er ikke et kriterium i testen.

BARNEMAT FOR DE MINSTE: Vi har testet 15 ulike barnematprodukter for barn under 12 mnd.
BARNEMAT FOR DE MINSTE: Vi har testet 15 ulike barnematprodukter for barn under 12 mnd. Foto: Foto: Tore Fjeld
BARNEMAT FOR LITT STØRRE BARN: I vår test har vi vurdert 8 ulike produkter anbefalt for barn fra 1 til 3 år.
BARNEMAT FOR LITT STØRRE BARN: I vår test har vi vurdert 8 ulike produkter anbefalt for barn fra 1 til 3 år. Foto: Foto: Tore Fjeld
SE PÅ TÅRNET: Mikkel har bygget høye tårn av barnemat-glassene.
SE PÅ TÅRNET: Mikkel har bygget høye tårn av barnemat-glassene. Foto: Foto: Tore Fjeld
LYKKE-LIG: Lille Lykke har akkurat begynt med fast føde, og det er kjempestas å spise selv!
LYKKE-LIG: Lille Lykke har akkurat begynt med fast føde, og det er kjempestas å spise selv! Foto: Foto: Tore Fjeld
NOEN HØYERE: Mikkel vil helt til topps!
NOEN HØYERE: Mikkel vil helt til topps! Foto: Foto: Tore Fjeld
SE, TO TENNER: Da kan jeg spise selv, vel!
SE, TO TENNER: Da kan jeg spise selv, vel! Foto: Foto: Tore Fjeld

Foreldre.no har testet 23 ulike produkter på markedet for ferdiglaget barnemat, gjerne kalt "middagsglass". Generelt er næringsinnholdet i barnematen bra, og det spiller liten rolle hvilken produsent du velger, dersom næringsinnholdet skal telle.

- Alle inneholder stort sett mye grønnsaker, tilfredsstillende med protein og lite sukker og salt. Fettkildene som er brukt er gunstige med lavt innhold av mettet fett. De fleste produsentene oppgir prosentvis innhold av grønnsaker og kjøtt, og for mange av produktene var dette tallet over 50 prosent. Det er bra.

Det forteller klinisk ernæringsfysiolog ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas, som har utført denne testen.

- Innholdet av kjøtt er på rundt ti prosent, og selv om ikke det er veldig høyt, er likevel det totale innholdet av protein tilfredsstillende, sier hun.

Fem ganger så dyrt

Det som derimot spiller en stor rolle når det gjelder disse produktene, er prisen. Den varierer fra 38 kroner per kilo for den billigste, til 188 kroner per kilo for den dyreste. Det betyr altså at den dyreste koster fem ganger så mye som den billigste.

Tradisjonelt sett er de økologiske produktene dyrere, og produktene fra Ella's Kitchen er bevis på dette med de klart dyreste produktene. Hipp derimot, som også er økologisk, ligger på omtrent samme prisnivå som de ikke-økologiske.

Den største forskjellen på den ferdiglagde barnematen, bortsett fra prisen, er at det er ganske ulikt innhold i energi. Dette varierer mellom 39 og 85 kcal per 100 gram.

- Har du et barn som er småspist eller går sakte opp i vekt, kan det lønne seg å velge de mest energitette produktene, sier Skarpaas.

Kjekt på tur

Ferdiglaget barnemat kan være praktisk for en familie på tur eller i en hektisk hverdag. Ifølge ernæringsfysiologen er det da også helt ok å velge ferdiglaget innimellom.

Men hun råder også småbarnsforeldre til å la barnet smake på den samme maten som resten av familien spiser.

- Er du utenfor huset eller på tur er det enkelt og greit å velge ferdiglaget. Eller om du lager mat som kanskje har mye salt i seg, kan du gjerne varme opp ferdiglaget middag til barnet. Men det er veldig fint at babyen/barnet får smake på den samme maten som resten av familien spiser, slik at det blir vant til og liker smakene, gjerne så ofte som mulig.

Ernæringsmessig er alle glassene og posene gunstige, og selv sier Skarpaas at hun gjerne kunne brukt en variasjon av alle disse til sine barn.

Økolgisk versus ikke-økologisk

Et par av produsentene, som Ella's Kitchen og Hipp, har basert sin ferdiglagede barnemat på økologiske råvarer. Studier har imidlertid vist at det er lite eller ingen forskjell på næringsinnholdet generelt for økologiske og ikke-økologiske matvarer.

- Dersom næringsinnholdet er viktigst for deg, så er det ikke nødvendig å velge økologisk. Det er heller ikke noen klare bevis for om det gir helsemessig gevinst å leve på økologiske matvarer over tid.

Skarpaas understreker at dette er vanskelig og omfattende forskning, og at det ikke foreligger gode nok studier ennå til å si noe sikkert rundt helsegevinsten.

- Det er mye vi ikke vet om hvordan kjemiske sprøytemidler virker på kroppen når vi spiser mat som inneholder rester av slike midler. Derfor kan det være betryggende å servere økologisk mat til barna. Men i dette tilfellet mener jeg det er viktigere å gi barnet de næringsstoffene det trenger, enn at alle matvarer nødvendigvis må være økologiske.

I denne testen har flere av de økologiske alternativene en ekstremt mye høyere kilopris enn flere av de ikke-økologiske. Som for eksempel glassene til de aller minste.

Et glass barnemat fra Nestle (4 mnd, gulrot og potet) koster 52 kroner per kilo, mens tilsvarende fra Hipp (4 mnd, gulrot og potet) koster over det dobbelte, 111 kroner per kilo. Ella's Kitchen kommer heller ikke godt ut når det gjelder kilopris for sin middagspose med spagetti, som koster nesten 188 kroner per kilo. Et glass med spagetti fra Småfolk koster til sammenlikning omlag 76 kroner per kilo.

Strengt regelverk

Også ernæringsfysiolog i Oikos - Økologisk Norge, Kari Tande-Nilsen, sier det er viktigere å velge økologisk etter at barnet har sluttet med ferdiglaget barnemat på glass eller i pose.

- Regelverket for barnemat er veldig strengt. I økologisk matproduksjon er det ikke tillatt med kjemisk-syntetiske sprøytemidler. I konvensjonell barnemat er det også strenge regler med henhold til sprøytemidler, selv om det kan forekomme sprøytemiddelrester i denne maten. Når barna slutter med ferdiglaget barnemat vil nok fordelene ved å velge økologisk være større ettersom det da ikke lengre er et like strengt regelverk, forklarer Tande-Nilsen.

En annen forskjell Tande-Nilsen peker på, er tilsetningsstoffer. Også her er regelverket for barnemat strengt.

Noen studier viser at økologisk frukt og grønt inneholder mer av enkelte vitaminer og mineraler, sammenliknet med konvensjonell frukt og grønt, ifølge Tande-Nilsen.

- I tillegg viser det seg at fettsyresammensetningen i melk og kjøtt er mer gunstig, blant annet med høyere innhold av omega-3-fettsyrer i økologiske produkter. Hvorvidt disse ernæringsmessige forskjellene vil være av betydning for små barn som spiser barnemat fra glass eller poser, er jeg ikke kjent med, sier Tande-Nilsen.

Dyrere produksjon gir dyrere produkter

Økologisk mat koster generelt litt mer, ettersom økologisk produksjon krever mer av bonden/produsenten og gir noe lavere avling enn ved konvensjonelt landbruk.

- Med et lavere produksjonspress på husdyra, gir de litt mindre melk eller færre egg. Økologisk kylling for eksempel, framfôres ikke så intensivt og raskt som konvensjonell kylling, og lever derfor litt lengre. I tillegg har de fleste dyreslag mer inneareal og rett til uteareal samt at kraftfôr med mer er dyrere. Alt dette gjør oppdrettet dyrere, forklarer Tande-Nilsen.

I økologisk matproduksjon bruker man ikke sprøytemidler og kunstgjødsel, noe som gjør at økologiske grønnsaker for eksempel, bruker lengre tid for å bli høsteklare. Dermed må produsenten ta en høyere pris for varene sine.

Pass på jerninntaket

Mange foreldre lurer på om barna får i seg nok næring dersom de velger å kjøpe ferdiglaget barnemat. Det viktigste å tenke på i så måte, er at de får i seg nok jern.

- Jern er et næringsstoff mange barn får i seg for lite av. Jern er viktig for normal utvikling, og barn trenger et jevnt inntak av jern. Mat som er naturlig gode kilder til jern er for eksempel rødt kjøtt, leverpostei og grove kornprodukter. Mange av produktene inneholder rundt ti prosent kjøtt eller fisk. Inntaket av jern blir nok høyere om du tilbyr rent kjøtt til middag, da glassene generelt ikke inneholder en høy andel kjøtt, sier klinisk ernæringsfysiolog Skarpaas.

Ulik mat gir ulike næringsstoffer. Dersom barna får variert mat, kan man være tryggere på at de får i seg de næringsstoffene de trenger.

- For å bedre barnets jernstatus kan du tilby noe som er rikt på C-vitaminer, som juice eller paprika, til grovt brød, så tas en større andel jern opp fra tarmen, legger hun til.

Hun mener det viktigste når det gjelder ernæring til små barn er at du tilbyr ulike matvarer gjennom hele dagen.

- Barn har små mager, så det er lite som spises per måltid. Det er ikke viktig at hvert eneste måltid er ernæringsmessig perfekt sammensatt, så lenge totalen er variert. Husk grønnsaker, frukt, meieriprodukter, morsmelk/morsmelkerstatning, kjøtt, fisk og grove kornprodukter. Alle barn bør også få tilskudd av tran.

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2013, og sist oppdatert 06/11 2017.

Les også