La babyen spise selv

Sunnere for babyen å spise selv

Bedre enn mos på teskje, viser en ny britisk studie.

LA BABYEN SPISE SELV: - Ved å få mate seg selv styrer barnet dette i sitt eget tempo og spiser etter sin egen sult og metthet, akkurat som når barnet ammer, sier Rut Anne Thomassen er klinisk ernæringsfysiolog ved barneklinikken på Ullevål sykehus, og forfatter av boka Bare barnemat.
LA BABYEN SPISE SELV: - Ved å få mate seg selv styrer barnet dette i sitt eget tempo og spiser etter sin egen sult og metthet, akkurat som når barnet ammer, sier Rut Anne Thomassen er klinisk ernæringsfysiolog ved barneklinikken på Ullevål sykehus, og forfatter av boka Bare barnemat. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Britiske forskere har kommet fram til at å spise selv, særlig ikke-oppmalte matvarer, gir små barn en riktigere kroppsvekt og et sunnere kosthold, melder forskning.no.

De 155 babyene i forskningsprosjektet ble delt opp i to grupper. Den ene gruppen fikk most mat fra foreldrenes hånd, mens babyene i den andre gruppen fikk forsyne av et utvalg av forskjellige matvarer.

Etter å ha fulgt barna til de ble seks år, fant forskerne ved Universitetet i Nottingham at det var flere overvektige barn i gruppen som hadde blitt matet med mos, enn i den andre gruppa.

Forskerne bak studien har trukket fra andre faktorer som foreldrenes vekt, klasse og babyens fødselsvekt, og mener at måten barna ble matet på har noe å si for resultatet.

Får et annet forhold til mat

Rut Anne Thomassen er klinisk ernæringsfysiolog ved barneklinikken på Ullevål sykehus, og forfatter av boka Bare barnemat. Hun synes resultatene i den britiske undersøkelsen høres logiske ut.

- Når man mater en baby er det nok lett å forsøke å få inn litt mer mat enn barnet selv ønsker. Ved å få mate seg selv styrer barnet dette i sitt eget tempo og spiser etter sin egen sult og metthet, akkurat som når barnet ammer, sier hun.

Funnene fra den britiske studien kan blant annet tyde på at det er viktig for barna å lære maten å kjenne, ikke bare som en lukt eller smak, men også for eksempel i konsistens, mener forskerne. Thomassen er enig.

- Det er mange ting ved det å mate seg selv som kan tale for at de får et annet forhold til mat. Babyene får utforske mat på en helt annen måte enn om de får servert den på skje. De får styre tempoet de spiser på selv og ta så store biter som passer de, forteller Thomassen.

Liker sunn mat

Innrapportering fra foreldrene til barna i studien viste også at babyene som spiste selv foretrakk mat med karbohydrater, som for eksempel brød. Mens babyene som hadde fått servert mos likte mat med søt smak best.

Forslag til pålegg helt i starten (6 måneder):

- Mos av aprikoser eller dadler

- Leverpostei

- Rørte bær

- Eplemos

- Gulrotmos

- Most banan

- Most avokado

- Moste erter

- Tomatmos (mos kun tomatkjøttet)

Kilde: Margit Vea/barnemat.com

- Studien vår tyder på at mattilvenning anført av babyen selv kan ha positiv innvirkning på det å like mat som utgjør byggesteinene i sunn kost, for eksempel karbohydrater, sier forskerne i en pressemelding fra Universitetet i Nottingham.

Britisk trend

I Storbritannia er babystyrt mattilvenning (baby-led weaning) blitt en trend, og flere bruker metoden også i Norge. Spise selv-metoden går i hovedsak ut på at babyen spiser all mat selv fra han eller hun er seks måneder gammel.

- Det ligger naturlig i oss at vi vil spise selv. Ved at vi kun mater barnet med skje, undertrykker vi barnets naturlige reflekser og evne til å lære å tygge og spise selv, sier Margit Vea, til Foreldre & Barn.

Vea er redaktør for nettstedet barnemat.com og faglærer i helse og ernæring. Hun har gitt ut flere kokebøker om mat til barn og spedbarn. Selv om hun er stor tilhenger av fingermat til barn, mener hun det ikke er nødvendig å hoppe helt over grøt og mos når barnet skal gå fra morsmelk til fast føde.

- I starten kan man gi både fingermat og grøt, og så gå over til bare fingermat hvis man ser at barnet får i seg nok, råder Vea.

Grøt er en viktig jernkilde for babyer, og ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen anbefaler i likhet med Margit Vea å gi grøt.

- Vi er opptatt av at barnet bør få i seg jern når de begynner å spise ved siden av amming. Jernrike matvarer kan være vanskelig for et lite barn å håndtere. Grøt er hovedjernkilden til babyer i Norge, men grøt vil ikke et lite barn klare å spise selv før det er noe større og klarer å håndtere en skje, sier Thomassen.

Redd for kveling

Mange småbarnsforeldre bekymrer seg over at barnet skal sette maten i halsen når de begynner å spise selv. Thomassen tror frykten for kveling er overdrevet.

- I baby-led weaning bruker man godt kokte grønnsaker, myk frukt og lignende som barnet får spise selv. Det er viktig at maten har rett konsistens, og at en voksen observerer barnet når det spiser. Jeg tror nok vi er mer bekymret for kvelning enn vi trenger.

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også