tørr hud hos baby

Slik behandler du babyens tørre hud

Tørr hud er et velkjent problem hos både babyer og nyfødte.

TØRR HUD HOS BABY: Sliter babyen din med tørr hud eller tørre flekker på huden? Tørr hud assosieres særlig med atopisk eksem. Foto: Gettyimages.com.
TØRR HUD HOS BABY: Sliter babyen din med tørr hud eller tørre flekker på huden? Tørr hud assosieres særlig med atopisk eksem. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Read in English: Here is how to treat your baby's dry skin

Sliter babyen din med tørr hud? Ofte skyldes problemet tørr luft og manglende fukt - som i vinterhalvåret - men tørr hud assosieres også særlig med atopisk dermatitt (atopisk eksem), og andre eksemer og utslett.

- Atopisk dermatitt kan vises gjennom voldsomt tørr og rødlig sprukket hud over store deler av kroppen, eller bare opptre som små, tørre flekker med litt avflassende hud på fra tid til annen, sier barnelege ved doktorbarnegod.no, Annette Resch.

Tørr hud hos nyfødte

Barnelegen forklarer at også nyfødte ofte er tørre i huden den første tiden etter fødselen, og at dette skyldes overgangen fra vann til luft.

Symptomer på tørr hud

Huden kan flasse, kjennes og se tørr ut, samt virke skjellete og flakete i overflaten. Dette kan enten oppstå i flekkete områder eller over hele kroppen samtidig. Huden kan også være rødlig, sår, sprukken eller på annet vis virke unormalt tørr. Til sammenlikning skal normal hud være fleksibel, føles bløt, tørr og varm, og ikke sprekke opp.

Dersom huden til en baby blir så tørr at den blir lett flassende, rødlig, irritert, sprekker opp eller får sår, vil den lettere kunne få infeksjoner i form av bakterier eller sopp.

Kilde: Barnelege ved doktorbarnegod.no, Annette Resch

- Det beskyttende fettlaget barnet hadde på huden når det lå i magen, tørker inn. Det tar et par uker før babyens hud starter å produsere olje fra talgkjertler i huden, så i de første ukene er huden ofte veldig tørr. Dette kan gi ekstra utslag på hender og føtter, sier Resch.

Ifølge barnelegen vil huden normalt sett stabiliseres og normaliseres etter et par uker – rent praktisk vil altså den tørre huden flasse av. I denne ventefasen er det unødvendig med fuktighetskrem, men fordelaktig med en mild olje i badevannet. Når den tørre huden har flasset av, eller dersom babyens hud fortsatt er tørr etter et par uker, kan man behandle huden med fuktighetskrem.

Les også: Slik finner du ut om babyen er allergisk mot kumelkprotein

Tørre flekker på babyen

- Hos en baby som har passert nyfødtperioden starter det ofte med små nupper eller små områder med tørrere hud, selv om det også kan oppstå mer generelt og gradvis, sier Resch.

Symptomer på atopisk dermatitt

Ved atopisk dermatitt (atopisk eksem) blir huden ofte sår og irritert, og huden kan klø. Hos de minste barna på 0-2 år sees disse forandringene først og fremst i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.

Kilde: Fagrådgiver og hudpleier for Apotek 1, Synne Bakker.

Ifølge barnelegen kan imidlertid babyen være plaget med tørr hud, atopisk dermatitt eller andre typer utslett mer eller mindre fra fødsel, og da kan det være vanskelig å oppfatte at huden ikke er normal. Rundt ett av fem småbarn plages av atopisk dermatitt i en eller annen grad, og symptomene dukker ofte opp allerede i spebarnstiden.

- Så fort man mistenker at barnets hud ikke virker normal, anbefaler jeg å gå til en barnelege eller en hudlege. Tørr hud og atopisk dermatitt kan være meget plagsomt for en baby, og ofte resultere i urolighet, gråt og ødelagt søvn, fordi de er smertepåvirket gjennom kløe, svie og en brennende følelse i huden, forklarer Resch.

Les også: Slik vokser melketennene

Behandling av tørr hud på baby

Også fagrådgiver og hudpleier i Apotek 1, Synne Bakker, forklarer at tørr hud kan være plagsomt for babyer, og medføre kløe og ubehag. Hun poengterer at egenbehandling med badeolje og fuktighetskrem er viktig uansett om barnet bare er plaget med tørr hud, eller om det også er plaget med eksem.

- Bruk av badeolje i badevannet er viktig for å unngå uttørring av huden, i tillegg til å ikke bade for ofte. Fuktighetskrem er imidlertid det viktigste rådet. Den bør være uten parfyme, og tilpasset den sarte barnehuden. Det finnes flere typer fuktighetskremer som er egnet, både med lettere og fetere konsistenser, men hvilken krem du bør velge avhenger av hvor tørr huden er. Dette får man god veiledning om i apoteket, forklarer Bakker.

Hun legger til at det er viktig å opprettholde de gode rutinene med badeolje og fuktighetskrem også i de periodene hvor barnet har fin hud.

- Det er fort gjort å glemme smørerutinene når huden er fin, men dersom barnet har en tendens til å få tørr hud, er det viktig å opprettholde rutinene i de gode periodene. Da vil huden holde seg fin lengre, sier Bakker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning