Sukkervann til baby

Skal sukkervann gis til baby?

Sukkervann til spedbarn kan gis ved kolikk eller gråt, men har ingen forebyggende effekt.

SUKKERVANN: Forskning viser at sukkervann i 12 prosent blanding kan roe ned babyer med kolikk. Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi, mener derimot at å gi sukkervann er en dårlig uvane.
SUKKERVANN: Forskning viser at sukkervann i 12 prosent blanding kan roe ned babyer med kolikk. Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi, mener derimot at å gi sukkervann er en dårlig uvane. Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

- Noe forskning viser at sukkervann kan virke smertelindrende på babyer.

Det opplyser helsesøster i Tromsø Kommune, Mary-Line Mikalsen.

Sukkervann til baby

Sukkervann til babyer er et gammelt kjerringråd, som skal virke beroligende og lindrende på babyer som er urolig og gråter mye.

- Bruk av sukkervann som smertestillende til babyer er mye omdiskutert, men det kan virke smertestillende på noen, sier Mikalsen.

Ifølge Wiebke Sivertsen, barnelege ved barneavdelingen på Ålesund sjukehus, viser flere store studier at sukkervann både gir smertelindring og beroligende effekt under eksempelvis blodprøver eller øyelegeundersøkelser.

- De største studiene har sett på smertelindring i forbindelse med smertefulle prosedyrer, forklarer hun.

Barnelegen legger til at dersom babyen opplever større smerteproblemer eller søvnproblemer, bør andre tiltak vurderes fremfor sukkervann.

Sukkervann mot kolikk

Mikalsen forklarer videre at sukkervann til babyer normalt brukes mot magesmerter, og gjerne kolikk.

- Kolikk skilles fra vanlig gråt ved at babyen er vanskeligere å roe ned, og gråter mer enn normalt. Gråtingen skjer oftest på ettermiddag, kveld eller om natten. For å kunne kalle gråtingen kolikk, må det utelukkes at gråtingen ikke skylles andre faktorer som forstoppelse, refluks eller annen sykdom, sier helsesøsteren.

Sivertsen mener at sukkervann fungerer mest for premature barn, og barn født til termin, i inntil fire uker etter fødsel.

- Det er rapportert effekt helt opp til 18-måneders alder, med best effekt hos de minste babyene, sier barnelegen.

Mikalsen mener imidlertid at siden sukkervann kan brukes mot kolikk, som ofte oppstår tre-fire uker etter fødsel, og kan vare frem til babyen er tre-fire måneder, er det i utgangspunktet ingen aldersgrense.

Ulemper ved sukkervann til baby

Hverken Mikalsen eller Sivertsen vet om ulemper ved å gi sukkervann til babyer.

- Sukkervann skal kun gis ved gråt, det har ingen forebyggende effekt. Dersom effekt ikke oppnås ved bruk av sukkervann er det heller ingen hensikt i å fortsette.

Sivertsen anbefaler at sukkervann til babyer gis av personer som har erfaring med det, og at riktig mengde gis.

- Sukkervann skal lages på en bestemt måte slik at det får rett konsentrasjon, og ikke er forurenset med bakterier. Kombiner sukkervann gjerne med andre beroligende tiltak som narresmukk, godt leie og støtte fra foreldre eller pleier, sier hun, og legger til:

- Vi har ikke rutine for å anbefale sukkervann til bruk hjemme. Sukkervann kan være aktuelt i ved noen tilfeller, og da bør foreldre læres opp på sykehus slik at det gis på riktig måte, i rett mengde og i riktige situasjoner.

Mikalsen anbefaler heller ikke sukkervann før hun har hørt babyens gråt, og avklart at den ikke skyldes fysiske eller psykiske forhold hos barnet.

- Jeg veileder også til andre metoder som kan trøste og hjelpe babyen gjennom eventuelle luftsmerter, før jeg anbefaler sukkervann, understreker hun.

Oppskrift på sukkervann til babyer

Ifølge barnelege Sivertsen har de følgende anbefaling på sukkervann til baby:

- Fullbårne babyer kan få 1-2 ml

- Premature babyer 30-34 uker kan få 0,1-2 ml

- Premature babyer 28-30 uker kan få 0,2-0,5 ml

- Hos ekstremt premature babyer kan det gi effekt å dryppe en dråpe sukkervann på eller under tungen til babyen

Oppskrift på sukkervann til baby er 30 gram druesukker, som løses opp i 100 ml kokt vann. Dette kokes daglig og puttes i et beger med lokk, merk med innhold og dato.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2013, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også