Baby med RS-virus

Symptomene på RS-virus hos babyer

Infeksjonen i lungene kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse.

BABY MED RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier. Derfor kan de slite seg helt ut for å puste når de får kraftige luftveisinfeksjoner.
BABY MED RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier. Derfor kan de slite seg helt ut for å puste når de får kraftige luftveisinfeksjoner. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

- I noen tilfeller trenger babyen medisiner for å åpne luftveiene, sier smittevernoverlege i Stavanger, Janne Dahle-Melhus.

RS-viruset er det vanligste av flere virus som fører til en infeksjon i lungene kalt akutt bronkiolitt.

- Dette kommer ikke plutselig på. Babyen er syk og blir sykere. Det er lurt å ta kontakt med lege tidlig i forkjøpet slik at det ikke blir så dramatisk, sier Dahle-Melhus.

RS-virus hos baby

Infeksjonen i lungene kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse. Babyen kan bli medtatt, hoste og få en pipende, hvesende og tung pust. Noen får også feber, og i starten får barnet ofte stadig større problemer med å puste. Det er gjerne verst om kvelden og natten fordi luftveiene blir litt trangere når babyen ligger.

Kontakt lege hvis:

 • Hvis et barn på under tre måneder får feber.
 • Hvis barnet ikke spiser eller drikker.
 • Du ser om huden i halsgropen og under ribbeina trekkes inn når barnet puster inn. Dette er et tegn på at barnet strever med pusten. Dersom huden mellom ribbeina også trekker seg inn, er dette et tegn på mer alvorlig pustebesvær. Barn med slikt pustebesvær bør undersøkes av lege.
 • Ring 113 dersom du ser at barnet er i ferd med å få en blålig hudfarge i ansiktet.

Kilder: Smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus og Norsk Helseinformatikk

Symptomer på RS-virus:

 • Det starter med hoste og feber, selv om de minste barna ikke hoster noe særlig.
 • Senere begynner barnet å puste raskere.
 • En hvesende lyd høres når barnet puster ut.
 • Barnet er utmattet og slapt og har problemer med å hoste opp slim.
 • Problemene er verst om natten.
 • Hvert femte barn med RS får også ørebetennelse.
 • Det kan ta lang tid å bli frisk.
 • Det kan være vanskelig å skille symptomene på RS fra et astmaanfall.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk.

- De som spiser og drikker er vi ikke bekymret for, men de som ikke vil ha mat og etter hvert heller ikke drikke, trenger hjelp. Da bør du absolutt ta kontakt med legen, sier Dahle-Melhus.

Når luftveiene i lungene blir tette av slim kan barnet bli helt utmattet bare av å puste.

- I verste fall bruker kroppen aller kreftene på å gjøre pustearbeidet, sier hun.

Les også: Dette bør du vite om feber hos baby

Symptomer på RS-virus

For å finne ut om babyen din virkelig strever med å puste, er det enklest å kle av den på overkroppen. Du ser det på brystkassen dersom babyen jobber veldig hardt med å puste og i tillegg puster tungt. For øvrig er det barn mellom 3 måneder og 2 års alder som oftest blir rammet.

- Man ser at de bruker musklene i magen og mellom ribbeina på pustearbeidet. Man ser også at de puster veldig fort. Da må man ta kontakt med legen, sier Dahle-Melhus.

Små barn kan dessuten bli blå og se virkelig syke ut. Da råder smittevernlegen foreldre til å ringe 113. Hun synes imidlertid foreldre flest er flinke til å følge med på hvordan de minste barna har det.

- Det tar tid å bli kjent med sitt eget barn; å se hva som er alvorlig og hva som ikke er det. Dette er en læringsprosess, og en bekymret mor og far skal også få hjelp. Det er bedre å kontakte legen enn å sitte hjemme og være redd, sier hun.

Dahle-Melhus forklarer at lungeinfeksjon grunnet RS-virus kan ligne på astmaanfall. De kan også defineres som en form for lungebetennelse, fordi den sitter i de nedre luftveiene.

- For foreldre har det ingen hensikt å prøve å skille disse. Er det tydelig at babyen sliter med å puste, så trenger den uansett hjelp. Det er opp til barnelegene å prøve å finne ut hva det skyldes; om det er virus eller bakterier, sier hun.

Smittefare av RS-virus

Ifølge Folkehelseinstituttet er god håndhygiene det viktigste infeksjonsforebyggende tiltaket mot RS-infeksjon i hjemmet, fordi viruset spres gjennom nærdråpesmitte som snørr, spytt og tårer, gjerne fra eldre søsken som selv ikke blir syke.

Viruset er mest smittsomt tidlig i sykdomsforløpet, men barn kan spre sykdommen i opptil 1-2 uker etter at symptomene viste seg. Å vaske hendene og lære barna å gjøre det samme er derfor det viktigste man kan gjøre for å unngå å smitte babyer med RS-virus.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning