Baby og barnevogn

- Dropp vognteppe og tette regntrekk

Babyer trenger luft og kan fint sove i dagslys, mener eksperter.

HELT TETT: Babyer trenger luft og vognen bør ikke tildekkes, mener eksperter.
HELT TETT: Babyer trenger luft og vognen bør ikke tildekkes, mener eksperter. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Publisert Oppdatert
HELSETEPPE: Bedre enn heldekkende tepper over vognen. Men sørg for å ha en liten åpning.
HELSETEPPE: Bedre enn heldekkende tepper over vognen. Men sørg for å ha en liten åpning. Foto: Foto: produktfoto

Mange foreldre legger et babyteppe eller helseteppe over vogna for at babyen skal sove eller for å skjerme mot sola.

Hver vår blusser den samme debatten opp. Er det farlig eller ikke?

Kan øke risiko for krybbedød

- Det finnes ikke tall på dette som kan fastslå om dette er farlig eller ikke. Men det kan være risiko for CO2 opphopning inne i vogna, sier Torleiv Ole Rognum, rettsmedisiner og professor ved Rettsmedisinsk institutt.

Han forteller at sammen med andre faktorer som f.eks. forkjølelse eller varme, kan dette trigge noe som kan øke risikoen for krybbedød.

- Tette regntrekk kan også gjøre det veldig varmt og klamt inne i vognen, så foreldre må bruke sunn fornuft og sørge for god gjennomlufting, sier han.

Unngå bruk av tette tepper

For to år siden kom Helsedirektoratet ut med en presisering i sikkerhetsbrosjyrer til småbarnsforeldre. De advarer mot å dekke til vognen med tykke eller tette tepper.

- Vi får mange henvendelser om dette, spesielt fra helsesøster som synes de ser en økende tendens til at foreldre legger et teppe over åpningen på vogna, forteller fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet spedbarnsdød.

- Vår anbefaling er å unngå å bruke tykke og tette tepper over vogna.  Ut fra det vi vet om risikofaktorer for uventet spedbarnsdød, kan det fort bli for varmt og klamt inne i vognen, legger hun til.

Bruk helseteppe, myggnett eller parasoll

Dersom man vil legge noe over vognåpningen, er det bedre å bruke et helseteppe .

MÅ INFORMERE: Helsesøstre må fortelle nybakte foreldre at teppe foran vognen er helt unødvendig og kan gjøre at det blir for liten luftgjennomstrømning nede i vogna, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre
MÅ INFORMERE: Helsesøstre må fortelle nybakte foreldre at teppe foran vognen er helt unødvendig og kan gjøre at det blir for liten luftgjennomstrømning nede i vogna, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre Foto: FOTO: Privat

- Men også et helseteppe kan gjøre det ganske varmt inne i vognen. Det kan hvert fall være smart å henge det bare halvveis over åpningen, slik at babyen får mer luft. Et insektsnett eller en parasoll er gode alternativer, sier hun.

Kalstad råder foreldre til å bruke sunn fornuft. Ha vognen i skyggen, og sjekk barnets nakke ofte for å se om det er for varmt.

- Om sommeren er det også viktig å tenke på at babyen ikke skal ha på seg for mye klær. Babyer trenger for eksempel ikke lue inne i vogna om sommeren, sier hun.

Trenden i ferd med å snu

- Denne trenden dukket opp for noen år siden, og vi helsesøstre har vært opptatt av å informere om at det ikke er noe poeng å ha et teppe foran vognen, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre.

Det kan nemlig bli for lite utskiftning av luft, og det er ikke bra for barnet. Babyene trenger luft, og det er også viktig at foreldre kan følge med på hva som skjer inne i vogna.

Uten å ha noen tall å vise til, mener hun at hun ser færre småbarnsforeldre gå med tykke heldekkende tepper enn for noen år siden.

- Kanskje har det hjulpet med informasjon? Dette fenomenet bør være en helt naturlig del av helsesøstres veiledning til nye foreldre, mener hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning