hormonutslett hos baby

Har babyen din hormonutslett?

20 prosent av alle nyfødte babyer vil få hormonutslett.

HORMONUTSLETT HOS BABY: Opptil 20 prosent av alle spedbarn vil få et hormonutslett. Det er vanligvis helt ufarlig.
HORMONUTSLETT HOS BABY: Opptil 20 prosent av alle spedbarn vil få et hormonutslett. Det er vanligvis helt ufarlig. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hormonutslett, også kalt nyfødtutslett eller Acne neonatorum på fagspråket, er en helt normal og vanlig hudforandring hos nyfødte, og det er som oftest helt ufarlig.

– Hormonutslett oppstår hos rundt 20 prosent av nyfødte, så mange barn opplever aldri å få slikt utslett.

Dette informerer allmennlege Lars Sylta, og ambulansearbeider og legestudent Malene Halland om.

Den antatte årsaken til utslettet er en naturlig reaksjon fra talgkjertlene til barnet, enten grunnet egne hormoner eller som følge av at mors hormoner avtar.

– Utslettet ser ut som kviser, der det er små prikker med hvit tupp i midten, omringet av rødhet. Hvor mye utslett babyen får varierer. Utslettet oppstår som oftest i ansiktet, men kan forekomme på hele kroppen, informerer legene om.

HORMONUTSLETT BABY: Utslettet skyldes talgkjertlene til barnet. Det ser ut som kviser, der det er små prikker med hvit tupp i midten, omringet av rødhet. Oppstår som oftest i ansiktet.
HORMONUTSLETT BABY: Utslettet skyldes talgkjertlene til barnet. Det ser ut som kviser, der det er små prikker med hvit tupp i midten, omringet av rødhet. Oppstår som oftest i ansiktet. Foto: Getty Images

Hvor lenge varer hormonutslett?

– Utslettet oppstår som regel når barnet er rundt 2-3 uker gammelt, og går vanligvis over av seg selv i løpet av 3-4 måneder, sier legene.

Legene informerer om at baby sjeldent er plaget av hormonutslett.

– Det gir ikke kløe og etterlater heller ingen arr. Dersom barnet virker plaget eller klør, er det større sannsynlighet for at utslettet skyldes noe annet.

Les også: Elveblest hos barn er ikke alvorlig, men årsaken bør finnes

Hvordan kan man behandle hormonutslett?

– Normalt trengs det ingen behandling, da utsletter går tilbake av seg selv. I enkelte tilfeller hvor utslettet er utbredt og vedvarer i flere måneder, kan det være aktuelt å bruke en krem som inneholder 2 prosent benzoylperoksid oppløsning, denne kan hjelpe ved tette talgkjertler, sier legene.

– Unngå bruk av fete kremer og olje i ansiktet til barnet da det kan forverre, legger de til.

Hormonutslett er relatert til nyfødte barn. Dersom utslettet forandrer seg eller vedvarer selv om barnet er 4-5 måneder, råder legene å dra til legen for en sjekk.

– Du må også søke legekontakt dersom huden blir hoven, varm og uttalt rød.

– Det kan være fint å vite at de fleste utslett hos små barn er uskyldige, men husk likevel at det aldri er feil å ta kontakt med lege. Dersom du er bekymret eller usikker, er det alltid bedre å ta kontakt, legger de til.

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2017, og sist oppdatert 20/10 2022.

Les også