Bleieutslett

Nå er bleia en bakteriebombe

Ekstra stor fare for eksem og soppinfeksjoner i «røtmåneden».

BLEIEUTSLETT: I august er barnet ekstra utsatt for å få hissig bleieutslett. Varme og fukt gir bakterier gode vekstvilkår.
BLEIEUTSLETT: I august er barnet ekstra utsatt for å få hissig bleieutslett. Varme og fukt gir bakterier gode vekstvilkår. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert Oppdatert

Hundedagene, eller røtmåneden, varer fra 23. juli til 23. august. I denne perioden skal mat ha lettere for å råtne eller mugle enn ellers.

Opprinnelsen til navnet hundedagene er at varmen pleide å komme på denne tiden, og da ble hundene gale, ifølge folketroen.

Det betyr at august kan være en slitsom tid for de som går med bleier.

I august koser bakteriene seg ekstra på grunn av varme og høy luftfuktighet. Det å ha på seg en tett bleie av syntetisk materiale, blir derfor en ekstra stor utfordring for babyens følsomme hud.

Ekstra utsatt for bleieutslett

Fukt, varme og friksjon i kombinasjon med avføring og urin irriterer huden og kan føre til utslett i bleieområdet hos barn.

Fukt kombinert med varme forstyrre nemlig hudens naturlige PH-verdi, noe som kan gi utslett og soppinfeksjoner.

BLEIEUTSLETT: Huden under bleien vil bli fuktig og klam og kan lett irriteres av urin og avføring.
BLEIEUTSLETT: Huden under bleien vil bli fuktig og klam og kan lett irriteres av urin og avføring. Foto: Multimedicus

Råd til foreldre med bleiebarn:

  • La barnet få lufte stumpen en liten stund hver dag.
  • Unngå for mye vasking med såpe da dette tørker ut huden og gjør den mer utsatt for utslett. Våtservietter med sprit skal ikke brukes da de fjerner hudens beskyttende fettlag.
  • Smør huden godt etter hvert stell med en sinkholdig salve. Gamle salverester fjernes best med stelleolje.
  • Husk å skifte bleie hyppig slik at barnet ikke blir gående lenge med våt bleie, da dette vil irritere huden. Vær ekstra nøye med å bytte bleie ofte om sommeren.
  • Pass på at barnet får være i skyggen på varme dager. Tørk eventuelt med en parfymefri våtserviett i hudfoldene rundt stumpen, armhulene og knærne om barnet er varmt. Vær nøye med å tørke etterpå.

Halvparten av alle spedbarn får i perioder problemer med huden i bleieregionen. Noen av disse barna er utsatt for å få ulike typer eksem eller psoriasis.

Ved bleieutslett (bleiedermatitt) blir huden rødprikkete og irritert, etter hvert væskende og hudløs med fare for sårdannelse.

Ifølge Pasienthåndboka er typiske symptomer på bleieutslett røde, flekkvise forandringer med glatt, blank overflate. Senere ses små knuter som kan omdannes til sår.

Viktig med riktig stell

Riktig stell er viktig for å bli kvitt utslettet. Det er viktig at bleieområdet holdes mest mulig tørt, og det er fint om barnet i perioder kan gå uten bleier.

Her er noen av Foreldre & Barns lesernes egne tips til hvordan unngå bleieutslett:

1. Jeg fikk tips av barnepleier på helsestasjonen om å bruke hårføner. Jeg fønet stumpen meget forsiktig ved bleieskift, da stumpen kjentes helt tørr ut smurte jeg stumpen med krem. Barnet ble kvitt utslettet. Mormor

2. Bruk tøybleier så slipper du bleieutslett! Ruffa.

3. Er ungen sår i rompa så smør på Ringblomstsalve. Marianne H. O.

4. Vi har brukt A-creme fra den gamle brune glasskrukken på begge barn med stort hell mot bleieeksem. Hilde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning