Baby med tørr hud

Slik blir du kvitt tørr hud

Det er mulig å komme seg gjennom vinteren uten tørr hud som klør og sprekker.

BABY MED TØRR HUD: Høsten og vinteren gjør tørr og ømfintlig hud enda tørrere. Da er det viktig å forebygge.
BABY MED TØRR HUD: Høsten og vinteren gjør tørr og ømfintlig hud enda tørrere. Da er det viktig å forebygge. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Tørr hud som klør og sprekker til sviende sår er et problem for mange barn.

Og om høsten og vinteren, når luften er tørr, det er kaldt ute, samt store temperatursvingninger mellom ute- og inneklima, blir problemet ekstra ille.

- Noen barn har en ømfintlig og tørre hudtype, som kan utvikle eksem. Da er det viktig å forebygge, sier sykepleier Lene Helland ved Hudlegekontoret.

Omtrent ett av fem småbarn er rammet av atopisk eksem i en eller annen grad, og symptomene dukker ofte opp allerede i spedbarnstida.

Baby med tørr hud

Har barnet ditt tør hud som sprekker, er den aller viktigste forebyggingen du kan gjøre å smøre huden med en god krem.

Og du må ikke spare på fettet.

- Fettinnholdet i kremen bør generelt sagt være så høyt som mulig. Det er jungel av kremer å velge mellom på apoteket, og barn reagerer forskjellig, så man må prøve seg litt frem for å finne en som virker, sier sykepleieren.

Men det er heldigvis ikke slik at dyrest alltid er best, understreker hun.

- Hvis ikke barnet ditt reagerer på parfyme eller har allergi, er det ingenting å veien for å velge en krem som inneholder parfyme. Men det er viktig å smøre med en krem og ikke en vannbasert lotion. En lotion trekker fortere inn i huden, men gir liten effekt.

De fete kremene er kosmetisk ubehagelige siden de blir liggende utenpå huden og ikke trekker like fort inn, men er det som skal til for å få bort den tørre huden.

SMØRESTUND: Generelt bør kremen ha så høyt fettinnhold som mulig forå forebygge eksem.
SMØRESTUND: Generelt bør kremen ha så høyt fettinnhold som mulig forå forebygge eksem. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Velg kuldekrem uten vann

Barnehagebarn som er mye ute, bør smøres med fet krem i ansiktet og på håndleddene, i glippen mellom votten og parkdressen, et område som ofte blir forsømt.

Kuldekrem kan være et bra alternativ på kinn, munn og håndledd, ifølge sykepleieren,

Ifølge hudlege Ole Fyrand bør man da velge kuldekrem som ikke inneholder vann.

- Har kremen vann i seg, vil kulda få en sterkere innvirkning på huden, som ved en forsterket effekt gjør at kulda kommer lettere inn i huden, har hudlegen tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Han anbefaler derfor alle småbarnsforeldre å sjekke innholdet i kuldekremen nøye.

Ikke alle kuldekremer er frie for vann selv om de hevder å ha en beskyttende effekt mot kulde.

Når du sjekker ingredienslisten, kan du huske på at det finnes mest av den ingrediensen som står oppført først.

Unngå ulltøy

Barn med følsom hudtype vil reagere lettere på hudirritasjoner, og bør for eksempel unngå å bruke ulltøy.

- Ullfibrene klør og irriterer barn med denne hudtypen, selv om de har bomullsgenser under, forklarer Helland.

Ta klærne på vranga

For tett påkledning kan gjøre at huden blir svært varm, noe som kan forsterke hudkløen.

- Klipp også bort vaskelappen på tøyet så det ikke irriterer barnets hud, og ta på tøyet med sømmene ut. Klør barnet mye, kan innetemperaturen senkes, siden varme øker kløen, tipser hun.

Pass også på at temperaturen på soverommet ikke er for høy.

Har barnet ditt ømfintlig hud, bør det også unngå å bli stående for lenge under en varm dusj eller bade lenge i varmt vann, det kan også irritere huden.

Ikke vær redd for hydrokortisonkrem

Om barnet skulle være så uheldig at det utvikler seg hudutslett eller atopisk eksem, kan man bruke hydrokortisonkrem. Det er ikke noe å være redd for, ifølge sykepleier Lene Helland.

- Så lenge man bruker den dosen legen har bestemt, så er det ikke noe farlig å bruke hydrokortisonkrem på barnet. Tvert imot. Vi ser dessverre at det er en del underbehandling, at foreldre er engstelige for å bruke kortison og derfor bruker for lite over for kort tid, noe som ikke er bra.

Det er nemlig bedre å behandle skikkelig enn at eksemen får irritere huden over lang tid, understreker sykepleieren.

Pakk inn i håndkle

Noen barn må smøres flere ganger om dagen.

Om barnet ikke trenger mer enn en innsmøring daglig, kan det være greit å gjøre det etter en dusj eller bad. Vær nøye med å smøre barnet regelmessig med fuktighetskremen.

- Legg inn noen ekstra minutter om morgenen slik at det ikke blir stress, og pakk barnet inn i et håndkle etter at det er smurt. Om kvelden før leggetid kan man bruke en fetere krem, som trekker inn i huden i løpet av natten, anbefaler Helland.

Gjør smøringen til en kosestund

Nå er det gjerne lettere sagt enn gjort å smøre et barn inn i fet krem fra topp til tå flere ganger daglig. Men det hjelper, og forebygger eksem, så det er lurt å finne noen gode rutiner i hverdagen.

- De fleste barn misliker å bli smurt med fet krem. Derfor kan det være et greit triks å gjøre det til en kosestund med musikk eller en god historie på lydbok, slik at det ikke blir en daglig kamp og noe barnet gruer seg til, anbefaler sykepleier Helland.

Tenk at smøringen skal være like vanlig som å pusse tennene og sett av tid.

Andre tips er å ha det varmt på badet slik at barnet ikke fryser.

Hold dessuten barnets fingernegler korte slik at barnet ikke skraper seg opp om det klør.

- La gjerne barnet få forsøke smøre seg selv og tål at det blir litt klin, sier Helland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning